رشد هیجانی و اجتماعی 5, رشد هیجانی و اجتماعی 6

چگونه از ناخن جویدن کودک جلوگیری کنیم؟

چگونه از ناخن جویدن کودک جلوگیری کنیم؟

مدت زمان مطالعه: 7 دقیقه

کودک شما تنها بچه‌ای نیست که ناخن‌هایش را می‌جود. حدود 50 درصد از کودکان بین 4 تا 18 سال گاهی ناخن‌های خود را می‌جوند. بنابراین، ناخن جویدن کودک یکی از رایج‌ترین «عادات عصبی یا تیک عصبی» است، که در دسته رفتارهای عادتی چرخاندن مو، دست کردن در بینی و مکیدن شست قرار می‌گیرد. در روانشناسی از آن به رفتار تکراری متمرکز بر بدن یاد می‌شود. درصورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در زمینه 7رفتار بد کودک که باید اصلاح شوند میتوانید این مقاله از شادآموز را مطالعه کنید.

چرا کودک ناخن می جود؟

چرا کودک ناخن می‌جود؟

برخی از کودکان به دلیل بی‌قراری ناخن‌های خود را می‌جوند، برخی دیگر نمی‌دانند در صورت داشتن احساس اضطراب چه کار دیگری انجام دهند. جویدن ناخن برای آنها آرامش‌بخش است. برخی دیگر خشم خود را به جای دیگران، متوجه بدن خودشان می‌کنند. دقت داشته باشید که ناخن جویدن کودک علاوه بر اینکه بهداشتی نیست، می‌تواند به دندان‌های شیری و دائمی و ناخن‌های کودک نیز آسیب وارد کند. بنابراین، این موضوع نیاز به رسیدگی دارد.

چه زمانی باید نگران ناخن جویدن کودک باشیم؟

در موارد نادر، ناخن جویدن شدید می تواند نشانه اضطراب بیش از حد باشد. اگر جویدن ناخن باعث درد یا خونی شدن نوک انگشتان فرزندتان می شود، اگر رفتارهای نگران کننده دیگری نیز انجام می دهد (مانند برداشتن پوست یا کندن مژه ها یا موهایش)، یا اگر خوب نمی خوابد، با پزشک مشورت کنید.

همچنین اگر عادت ناخن جویدن کودکتان به طور ناگهانی ظاهر شد و به سرعت تشدید شد، با پزشک مشورت کنید. در هر صورت ممکن است مشاوره کودک ضروری باشد.

راهکارهای درمان ناخن جویدن کودک

راهکارهای درمان ناخن جویدن کودک

از آنجایی که بیشتر بچه‌ها در نهایت این عادت را ترک می‌کنند، برخی از والدین رویکرد نادیده گرفتن را انتخاب می‌کنند. اما برای برخی از والدین صبوری و بی‌توجهی سخت است و ترجیح می‌دهند خیلی سریع‌تر از این عادت خلاص شوند.

وقتی کودک خودش می خواهد ناخن جویدن را ترک کند به او کمک کنید. اگر دوستان فرزندتان او را اذیت می کنند، ممکن است اکنون زمانی باشد که او آماده ترک ناخن جویدن باشد و به کمک شما نیاز خواهد داشت.

ابتدا، در مورد مسخره شدنش با او صحبت کنید تا متوجه شوید چه چیزی او را ناراحت کرده. سپس او را تشویق کنید تا به شما بگوید که چه احساسی دارد. به او اطمینان دهید که دوستش دارید بدون توجه به اینکه ناخن هایش چه شکلی هستند. سپس به سراغ راه حل های ممکن برای رفع این عادت در کودک بروید.

اگر ناخن جویدن کودک ناگهانی شروع شده باشد، توجه داشته باشید پدید آمدن این عادت، شاید به این دلیل است که کودک ترس یا اضطراب جدیدی را تجربه می‌کند. در عین حال، به یاد داشته باشید که برای کودکان برخی از رویدادهای مثبت، مانند وارد شدن به یک گروه همسال جدید (نقش دوستی با همسالان در رشد اجتماعی کودکطلاق والدین یا خرید یک حیوان خانگی جدید، می‌تواند استرس‌زا باشد. برای ترک عادت ناخن جویدن از راهکارهای زیر کمک بگیرید:

کوتاه کردن ناخن‌ها

ناخن‌های آنها را هر روز کوتاه کنید. کوتاه کردن ناخن‌های کودک، سطح زیر ناخن‌ها را کاهش می‌دهد و به این معنی است که آلودگی، کثیفی و باکتری کمتری می‌تواند وارد دهان او شود. از کوتیکول‌ها نیز به خوبی مراقبت کنید. باکتری‌ها می‌توانند وارد پوست اطراف ناخن شده و باعث عفونت شوند. یک سوهان ناخن یا ناخن‌گیر کوچک در کیفتان نگه دارید تا هر زمان و در هر جایی وقتی ناخن کودک می‌شکند یا پوست اطراف ناخن زخم می‌شود، بتوانید آن را ترمیم کنید. مقاله ی آموزش بهداشت فردی به کودک را بخوانید.

جایگزین سالم

به دنبال چیز سالمی باشید که فرزندتان بتواند در دهانش بگذارد. میان وعده‌های کرفس و هویج ترد برای کودکان پیش دبستانی مفید هستند. ناخن جویدن با تنقلات شیرین جایگزین نکنید وگرنه یک عادت بد را با عادت دیگر عوض می‌کنید.

تمرکز روی چیز جدید

چیزی را پیدا کنید که انگشت کودک شما را فعال نگه دارد. به او یاد بدهید که در موقع نگرانی می‌تواند یک توپ استرس را فشار دهد و با آن بازی کند. این کار به کودک اجازه می‌دهد تا به جای تمرکز بر صدا و جویدن ناخن‌ها، روی بافت و احساس آنچه در دستانش است، تمرکز کند.

یافتن دلایل پدید آمدن ناخن جویدن کودک

تعیین یک رمز

یک علامت را تعیین کنید که هر بار از آن استفاده کردید، ناخن جویدن را متوقف کند. برای مثال، وقتی می‌بینید که در حال ناخن جویدن است، به آرامی بازویش را لمس کنید یا از رمز کلامی استفاده کنید. تعیین رمز از آنجایی مفید است که در بسیاری از مواقع ناخن جویدن کودک به صورت ناخودآگاه است و او خود متوجه نیست. اما با این کار آگاهی بیشتری نسبت به رفتار خود پیدا می‌کند.

سیستم پاداش

سیستم پاداش داشته باشید. یک نمودار بکشید و هر روزی که کودک ناخن نمی‌جود برای او یک ستاره بزنید. اگر فرزندتان نمی‌تواند یک روز کامل ناخن نجود، بهتر است روز را به بخش‌های کوچک‌تری تقسیم کنید، مانند «قبل از صبحانه» یا «در طول شام». هنگامی که او مقدار مشخصی از برچسب‌ها را جمع کرد، به او جایزه بدهید، مانند رفتن به شهربازی یا پارک.

لاک ناخن

اگر فرزندتان دختر است، ناخن‌های او را تزیین کنید. زیباتر و رنگی شدن ناخن‌ها به او حس خوبی می‌دهد. سعی کنید از رنگ‌های شاد استفاده کنید تا اگر به صورت ناخودآگاه دست به دهان برد، رنگ لاک به چشمش بیاید و توجهش به آن جلب شود.

لاک مخصوص ناخن جویدن کودک

برخی از برندها لاک‌هایی تولید می‌کنند که مخصوص رفع این عادت هستند. این لاک‌ها کمی تلخ یا تند هستند و در عین حال خطری برای سلامت کودک ندارند.

جلوگیری از تشدید عادات بد کودک

توجه بیش از حد به عادات بد فرزندتان احتمالاً نتیجه معکوس خواهد داشت و جویدن ناخن کودک ممکن است بدتر شود. تنبیه فرزندتان یا شرمنده کردن او در جمع به خاطر جویدن ناخن نیز کمکی به تغییر عادت او نمی‌کند. فریاد کشیدن سر کودک برای توقف این رفتار کمکی به او نمی‌کند. از نصیحت‌های طولانی در مورد دلایل بد بودن ناخن جویدن نیز خودداری کنید، به احتمال زیاد این نیز موثر نخواهد بود.

اگر کودک انگیزه خاصی برای ترک نداشته باشد، احتمالاً تلاش‌های شما موفقیت آمیز نخواهد بود. بنابراین، صبوری کنید و به او فرصت بیشتری بدهید. گاهی از او بپرسید، به نظر می‌رسد ناخن هایت را زیاد می‌جوی و ناخن هایت درد می‌کنند. آیا دوست داری دیگر این کار را نمی‌کردی و ناخن‌های سالم‌تری داشتی؟

وقتی فرزندتان با شما همراه و همسو باشد، تعیین رمز یا توافق برای ایجاد راهکار جلوگیری از این عادت با موفقیت بیشتری پیش خواهد رفت.

صبور باشید

ناخن جویدن کودک ممکن است به صورت سینوسی گاهی بهتر شود و دوباره بدتر شود. این امر اغلب بخشی از فرآیند ترک یک عادت بد است. با این حال، با گذشت زمان، ناخن جویدن فرزندتان احتمالا کاهش می‌یابد.

ترک عادت‌های بد همیشه سخت است. اگر فرزندتان به خاطر جویدن ناخن‌هایش ناراحت می‌شود، به او یادآوری کنید که شما در کنارش هستید و به خودتان نیز یادآوری کنید که اگر عصبی شوید این مرحله بیشتر طول خواهد کشید.

ناخن جویدن کودک می‌تواند به دلیل نداشتن سرگرمی و تنهایی باشد. اگر فرزندتان جز آن دسته از کودکان است، ثبت نام در یک پیش دبستانی یا مهدکودک و بازی با همسالان می‌تواند به او کمک کند که دست‌هایش را مشغول کند و این عادت را ترک کند. پیش دبستانی شادآموز بر آن است که با ارائه فعالیت‌های آموزشی و سرگرم کننده به رشد فکری، شناختی و سلامت روانی کودکان کمک کند.

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

منبع:

verywellfamily

1 فکر در مورد “ چگونه از ناخن جویدن کودک جلوگیری کنیم؟

  1. عطاری گفت:

    من از لاک ناخن استفاده کردم دیگه ناخنشو نمی خوره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.