رشد جسمانی و فیزیولوژیک 3

رشد جنسی | بایدها و نبایدها (2 تا 3 سال)

رشد جنسی بایدها و نبایدهای 2تا3 سال

مدت زمان مطالعه: 7 دقیقه

کودکان هم مثل برزگسالان دچار لذت جنسی میشن ،اما این لذت به معنی برانگیختگی جنسی نیست و در نتیجه هیجان های فیزیکی به وجود میاد. به طور مثال نوزادان، هنگام شیر خوردن دچار لذت میشن. و این اتفاق هم در دختران و هم در پسران اتفاق میفته.

کودک در یکسال اول زندگی، شروع میکنه به کشف بدن خودش و تصادفا دستش ممکنه به اندام تناسلی خودش بخوره و اون رو لمس کنه. زمانی که توانایی حرکتی اونها رشد میکنه، عمدا به لمس و مالش اندامشون میپردازن و میفهمن که با این کار دچار لذت و احساسات خوشایند میشن. علاوه بر دانستن اینها، والدین باید اندام خصوصی کودک رو بهش یاد بدن تا از سواستفاده های موجود جلو گیری بشه.

برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، مقاله ی رشد جنسی کودک 5تا6 سال از شادآموز را بخوانید.

کشف بدن توسط کودک

کشف اعضای بدن توسط کودک

کشف بدن توسط کودک

کودک درباره همه چیز کنجکاو هست و این کنجکاوی شامل بدنش هم میشه. علاوه بر بدن خودش نسبت به
بدن بقیه کودکان هم کنجکاو میشن و دوست دارن بدونن تفاوت هاشون با دوست های جنس مخالفشون در
چیه. در نتیجه ممکنه دزدکی به بدن هم نگاه کنند. مثلا در بازی (دکتر بازی) میتونن بدن همدیگررو ببینن.

کشف کردن بخش خیلی مهمی در شناخت هر کودکی هست، در این مورد هم همینطوره. اما والدین باید
بدونن که این کنجکاوی تا کجا رایج و طبیعیه و چه زمانی نگران کننده میشه. هم چنین والدین باید حواسشون
به کودکان بزرگتر اطراف کودک هم باشه تا کودکشون رو در برابر پیشروی بیش از حد بعضی از کودکان
بزرگتر محافظت کنند. یکی از راه های محافظت اینه که از کودک بخواهیم تا اگر کودک بزرگتر در خواست
لخت شدن یا نگاه کردن و لمس کردن اندام تناسلیشون رو خواست به والدینش گزارش کنه.

برای مطالعه ی بیشتر در زمینه نقش پذیری جنسی کودکان می توانید این مطلب از شادآموز را مطالعه کنید.

چه زمانی میتونیم به سوالهای جنسی بچه ها جواب بدیم؟

بچه ها از حدود 1 سالگی که شروع میکنن به کنجکاوی و کشف بدنشون میدونن که چیزهای ناشناخته ای وجود داره اما چون هنوز خیلی کوچیک هستن چیزی نمیپرسن. حدود 2 تا 3 سالگی بهتره آموزش های مربوط به اندم خصوصیشون روبهشون بگیم و اونها رو با مقدمات در حد فهم آشنا کنیم تا بتونن با گزارش دادن یا جیغ زدن، از سواستفاده ها جلوگیری کنن. کودکان از 7 سالگی کنجکاوی هاشون رو مخفیانه انجام میدن چون جامعه و مدرسه پذیرش کمتری در مقابل این کنجکاوی ها نشون میده اما از حدود 5 سالگی تا قبل از دوران بلوغ کنجکاوی بسیار زیادی دارن تا درباره تولید مثل و رشد جنسی و مقاربت جنسی بدونن. اکثر بچه ها تو این سن از بیان کردن سوالاتشون در این باره هیچ شرمی ندارن و بهتره که این سوالات تا قبل از سن بلوغ و ایجاد شرم در کودکان پاسخ داده بشه. پاسخ و برخورد مناسب هنگام پرسیدن سوالات جنسی کودکان را در این مقاله از شادآموز آورده ایم مطالعه کنید.

هدف از آموزش جنسی به کودک چیست؟

آموزش جنسی مبحث گسترده ای است که در تمام سنین باید بهش توجه بشه و در هر سن با توجه به فهم کودک مفاهیم مربوط به سن او آموزش داده بشه.

  • در سنین بلوغ، بیشتر آموزش ها به نعوظ شبانگاهی و قاعدگی و برانگیختگی جنسی و کنترل کودک مربوط میشه.
  • در سنین دبستان، آموزش ها مربوط به تولید مثل وچگونگی انتقال حیات و اینکه کودکان باهم متفاوت هست.
  • در سالهای پیش از دبستان، و در حدود 2 تا 3 و حتی 4 سالگی، آموزش ها باید از بازداری کودک از استمنا (خودارضایی) و محافظت کودک از خودش باشه.

هویت جنسی چیست؟

کودک در حدود دو ونیم تا سه سالگی متوجه میشه که بین دختران و پسران تفاوتهایی وجود داره (این تفاوت ها رو یا میبینه یا میپرسه یا لمس میکنه و متوجه میشه که بین اندام زن و مرد تفاوت هایی وجود داره) همچنین متوجه میشه که وظایف و رفتارهای هر کدوم از افراد اطرافش با توجه به اینکه خانم هستند یا آقا باهم فرق میکنه. برای مثال میبینه که خانم های اطرافش مامان هستند و آشپزی و خانه داری میکنند یا لباس هایی مثل دامن و مانتو روسری استفاده میکنند و مردان بیشتر رانندگی میکنند موهاشون رو رنگ نمی کنند و تی شرت و شلوار میپوشند. پس سعی میکنه با توجه به جنسیتش و شباهتی که با اونها داره مثل اونها رفتار کنه و لباس ها و وسایل بازی و حتی نوع بازی هاش رو با این تفاوت ها ترتیب بده. مقاله ی نقش خانواده در تعیین هویت جنسی در این زمینه میتونه راهنمای کاملی برای والدین باشه.

این هویت جنسی با توجه به آلت تناسلی فرد، گرایشها و نگرش های والدین و بینش های فرهنگی است که کودک در اون متولد شده و بزرگ میشه. بهترین الگوهای رفتاری برای کودک، پدر و مادر او هستند چنانچه به هر دلیلی (فوت، طلاق، جدایی و…) پدر یک پسربچه در کنارش حضور نداشته باشه و هیچ مردی هم حضور پررنگی در زندگی کودک نداشته باشه پسر دو یا سه ساله رفتارهای مادرش رو به عنون سرمشق قرار میده و با مادر خود همانندسازی میکنه. به همین دلیل رفتارهای زنانه در او بیشتر میشه و ممکنه در آینده هم تمایل به رفتارهای زنانه و لباس ها یا هرکاری که مربوط به جنسیت مونث هست داشته باشه.

همچنین درمورد دختربچه ها هم اگر مادر حضور پررنگی در کنار کودک نداشته باشه و فردی که بیشتر اوقات در کنار اوست پدرش باشه، رفتارهای مردانه در او تقویت میشه و به این ترتیب دختربچه شخصیتی مردانه پیدا خواهد کرد. کودکان حدودا در سن پنج سالگی به ثبات هویت جنسی میرسند و تا قبل از اون بیشتر افراد رو از روی لباس ها از هم جدا میکنند. در این هنوز نمیتونند تشخیص بدهند که افراد با مادر یا پدر شدن جنسیتشون فرق نمیکنه و مادرها همون دختربچه هایی هستند که بزرگ شدند و بچه دار شدند یا پدرها همون پسربچه ها هستند که بچه دارند. اما این موضوع هم تا پنج سالگی و به مرور زمان برای کودک حل خواهد شد.

خود ارضایی در کودکان 2 تا 3 سال

گفتیم که کودکان به شناخت بدن خودشون در این سنین میرسند و میفهمن که با لمس کردن و مالش اندام تناسلیشون لذت میبرن. این لذت جدا از لذت جنسی ای هست که در بزرگسالی تجربه میشه و با اون متفاوته. کودک معمولا از دست برای اینکار استفاده میکنه و برخورد والدین و اطرافیان در صورت مشاهده این کار بسیار مهمه. چراکه اگر با تشر و تنبیه یا با سهل انگاری و نادیده گرفتن با این کار برخورد بشه، در هر دو صورت میتونه منجر به زیاد شدن خودارضایی در کودک بشه و کودک با لجبازی به کارش ادامه بده.

وقتی دیدیم کودک خود رضایی میکنه، چه واکنشی نشون بدیم؟

در این شرایط اصلا نباید عصبانی یا ناراحت باشیم و باید بدونیم که این یک اتفاق طبیعی هست که برای شناخت اتفاق میفته و به رشد کودک کمک هم میکنه و در تمام بچه ها وجود داره. در نتیجه بدون ناراحتی یا نگرانی بیش از حد باید به حلش بپردازیم و از تکرارش جلوگیری کنیم.

برای اینکار والدین باید در حین دیدن خودارضایی توسط کودکشون، کنارش برن و کودک رو مشغول کنن به بازی های که دست های کودک رو درگیر میکنه. مثل نقاشی کشیدن یا ساختن کار دستی و یا هر کاری که هر دو دست کودک درگیر انجامش باشه. از زمانی که کودک رو در حال خودارضایی دیدید کافیه به طور غیر مستقیم نظارت بیشتری بر کودک داشته باشید تا بتونید در زمان مناسب کودک رو مشغول کنید.

لازمه گفته بشه که کودک معمولا در اتاق خودش یا جایی که تنها باشه اینکارو میکنه، پس حواستون باشه که اگر کودک زمان طولانی رو در اتاق موند یا ساکت بود، حتما بهش سر بزنید. این کنترل ها نباید طوری باشه که کودک رو محدود کنه یا متوجه تغییر رفتار شما با خودش بشه. باید به صورت غیر مستقیم در غالب بازی ها و شوخی و خنده این مرحله از رشد رو بگذرونید.

در ادامه ی این مطلب مقاله ی تربیت جنسی کودک از شادآموز را بخوانید

آزار جنسی کودکان

آزار جنسی کودکان معمولا به صورت عورت نمایی، استفاده از نگاه ها و کلمات دعوت کننده، دستمالی یا
نوازش با منظور اندام تناسلی کودک هستند. مقاربت کردن در آزارهای جنسی به کودکان کوچک نادر هست اما هرچه کودک بزرگتر باشه احتمال مقاربت بیشتر میشه.

متاسفانه درصد خیلی کمی از متجاوزان به کودک افراد غریبه هستن. اکثر افرادمتجاوز رو اطرافیان کودک
تشکیل میدن. بنابراین اگر مجبورید کودکتون رو حتی برای ساعات کوتاهی پیش کسی بگذارید باید از اون فرد خیلی خیلی مطمئن باشید. البته در صورتی که شاغل هستید و مجبورید ساعات طولانی رو کنار کودکتون نباشید میتونید از مهدکودک ها استفاده کنید که هم آموزش های جنسی لازم رو به کودکتون میدن هم نظارت بر بازی ها و رفتار کودکتون دارن. مرکز پیش دبستانی شادآموز هم به شما کمک میکنه تا این مرحله از رشد رو به خوبی پشت سر بگذارید.

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

منبع:
رایس، ف. فیلیپ(1390)، رشد انسان، ترجمه مهشید فروغان، ویراست چهارم، انتشارات ارجمند

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.