بلاگ, رشد هیجانی و اجتماعی 6

6 راهکار برای آموزش حریم خصوصی به کودک

آموزش حریم خصوصی به کودک

مدت زمان مطالعه: 6 دقیقه

چگونه به کودکان حریم خصوصی را بیاموزیم؟

آیا می توانم به فرزندم حریم خصوصی را بیاموزم و به او بیاموزم به مرزهای شخصی دیگران احترام بگذارد؟!

هر انسانی بهتر است که از کودکی در مورد حریم خصوصی آموزش ببیند و در مورد آن آگاه باشد شما عزیزان به عنوان والدین و مراقبان کودک دلبندتان باید به فرزند خود توضیح دهید که حفظ حریم خصوصی به چه معناست و چگونه باید آن را رعایت کنند.

همانطور که احتمالا می دانید آموزش حریم خصوصی برای کودکان ممکن است کمی چالش برانگیز باشد زیرا درک آن ها از حریم خصوصی بسیار محدود و فهم آن برایشان دشوار است، البته نیازی نیست نگران باشید راه هایی وجود دارند که به وسیله آن می توانید این مسئله مهم را به کودکان خود آموزش دهید، شما با استفاده از این راه ها میتوانید به ذهن کوچک او کمک کنید تا متوجه این شود که حریم خصوصی چیست و چگونه باید به آن احترام بگذارد.

همراه ما باشید تا ببینیم چگونه می توانیم حریم خصوصی را برای فرزندانمان توضیح دهیم و به آنها یاد دهیم که چگونه به حریم خصوصی دیگران احترام بگذارند.

  1. کودکان باید یاد بگیرند که به فضای شخصی افراد احترام بگذارند
    یکی از اولین و مهمترین قوانین رعایت حریم شخصی این است که کودکان یاد بگیرند به فضای شخصی دیگران احترام بگذارند، کودکان معمولاً عاشق نزدیک شدن به دیگران هستند اما این خیلی مهم است که به آنها یاد بدهید که فاصله شخصی خود را با دیگران حفظ کنند چرا که نزدیک شدن بیش از اندازه به دیگران می تواند باعث ایجاد ناراحتی در افراد شود. 

    برای آموزش مورد اول به کودک راه های زیادی وجود دارد که ما با استفاده از آنها می توانیم به کودکانمان بفهمانیم که چگونه در فاصله مناسب از دیگران قرار بگیرند: مثلا اگر کودک شما برای درک واحدهای طولی بسیار کوچک است از او بخواهید که دستانش را روی کمرش بگذارد و دست به کمر بایستد و در آن حالت مطمئن شود که آرنج هایش به اطرافیانش برخورد نمی کند، آنگاه است که در فاصله مناسب قرار گرفته است. 

    اما اگر فرزندتان بزرگتر است و اندازه ها را درک می کند، از او بخواهید که در فاصله دو فوتی تقریباً ۶۰ سانتی از دیگران بایستد. برای این کار از کودک خود بخواهید در خانه هنگام تعامل با اعضای خانواده فاصله خود را حفظ کند تا که این رفتار در او نهادینه شود. مقاله ی چگونه کودک در خانواده اجتماعی شود را بخوانید.

  2. با استفاده از بازی نقش بازی کردن از او بخواهید که از شما الگوبرداری کند
    کودکان متوجه مفهوم فضای شخصی نیستند یا اینکه برای آنها مشکل است متوجه این مفهوم بشوند بنابراین والدین و مراقبان کودک می‌تواند از طریق نقش بازی کردن چنین درکی را برای کودکان ایجاد کند. 

    در ادامه تعدادی سناریو مطرح می‌کنیم که شما نیز می‌توانید آن‌ها را در خانه اجرا کنید: 

    مثلا از همه اعضای خانواده بخواهید که برای اتوبوس سوار شدن صف تشکیل بدهند و سپس از فرزندان خود بخواهید که در فاصله مناسبی پشت سر شما بایستند. 

    یا اینکه از فرزند خود بخواهید که کنترل تلویزیون را برای شما بیاورد و وقتی که او می آید تا آن را به شما بدهد او را در فاصله ی دلخواه خود متوقف کنید و سپس کنترل تلویزیون را بگیرید در حالی که این کار را انجام میدهید به کودکتان یادآوری کنید که باید در فاصله مناسب بین خود و دیگران قرار بگیرد.

  3. از دست نوشته ها در محیط خانه استفاده کنید
    شما والدین می‌توانید مفهوم حریم خصوصی را با کمک دست نوشته های کوچک در محیط خانه به کودکانتان آموزش دهید برای انجام این کار می توانید کارهایی را که فرزندانتان برای رعایت حریم خصوصی می‌توانند انجام دهند را در برگه بنویسید و بچسبانید: به عنوان مثال ” وقتی دارم با دیگران صحبت می کنم، درست نیست که به آن ها دست بزنم”، “وقتی از دستشویی استفاده می کنم باید در را ببندم “، “قبل از وارد شدن به اتاق باید اجازه بگیرم” این کاغذ ها را در جاهایی از خانه بچسبانید که فرزندانتان بتوانند چندین بار در طول روز آنها را ببینند و بخوانند. 

    بعلاوه می توانید قوانین متفاوتی را روی برگه های مختلف بنویسید و هنگامی که فرزند شما با جدیت شروع به رعایت یک قانون خاص کرد میتوانید برگه ای را که آن قانون روی آن نوشته شده است را بردارید.

  4. در مورد گفتگوهای خصوصی افراد با یکدیگر با کودکتان صحبت کنید
    بیشتر کودکان وقتی که کمی بزرگتر می شوند، نسبت به مسائل بزرگسالان و صحبت های بین آنها کنجکاو می شوند و دوست دارند در مکالمات بزرگترها شرکت کنند گوش بدهند و به نظرات آنها توجه کنند. 

    والدین باید به کودکان خود توضیح دهند که وقتی مردم به آرامی با یکدیگر صحبت می‌کنند به این معناست که نمی خواهند دیگران به آنها گوش بدهند ولی وقتی عده‌ای با صدای بلند صحبت می‌کنند با احترام و پس از اجازه گرفتن او نیز می تواند به صحبت آنها بپیوندد . 

    این روزها مفهوم حریم شخصی به گوشی های همراه و رایانه ها نیز گسترش یافته کودکان هم این ابزارها را بسیار جذاب می دانند و در بیشتر مواقع سعی دارند زمانی که دیگران از گوشی خود استفاده می‌کنند به صفحه نمایش آن نگاه کنند والدین باید به کودک خود بیاموزند که این کار نیز بی احترامی است.

  5. کودک خود را تشویق کنید که ابتدا اجازه بگیرد
    تقریباً همه کودکان خردسال دوست دارند که هر چیزی را که برایشان جذاب است را بردارند البته برایشان فرقی نمی کند که این وسیله در محیطی مثل خانه باشد یا مغازه یا فروشگاه … 

    والدین باید به فرزندان خود تفاوت بین آنچه که برای اوست و آنچه که برای او نیست را بیاموزند و به او بگویند که اگر بخواهد به چیزی که متعلق به او نیست نگاه بیاندازد یا به آن دست بزند باید از صاحبان وسیله اجازه بگیرد. همچنین برای وارد شدن به اتاق نیز باید از صاحب اتاق اجازه بگیرد.

  6. مراقب باشید که باید الگوی خوبی باشید
    کودکان عادت دارند که از والدین خودشان یاد بگیرند بنابراین برای آموزش حریم شخصی به کودکان تان باید بتوانید رفتار خود را جوری تنظیم کنید که الگوی خوبی برای بچه های تان باشیدمثلاً سعی کنید قبل از برداشتن وسایل کودک مثل کیف مدرسه او و یا وارد شدن به اتاق او و یا زمانی که کودک در حال مکالمه با دوستانش است و شما می خواهید در میان صحبتش وارد شوید، از او اجازه بگیرید. این مسائل به او کمک می کند تا بفهمد حریم خصوصی یعنی چه و چگونه باید آن را رعایت کرد.

    در واقع تنها راهی که والدین می توانند حس احترام به مرزها و حریم خصوصی را به کودکان خود منتقل کنند این است که کودک بتواند از پدر و مادرش الگوبرداری کند.

مطالب مرتبط با این مقاله:

پوشش والدین در مقابل کودک چگونه باید باشد؟

تربیت جنسی کودکان 

بهترین برخورد با خودارضایی کودک

به عنوان والدین و بزرگسالان کودک وظیفه داریم که به حریم خصوصی دیگران احترام بگذاریم و مراقب باشیم که از مرزهای خود تجاوز نکنیم مثلا پرسیدن سوالاتی مثل “حقوق شما چقدر است”، “چرا هنوز ازدواج نکرده اید ” و ” هنوز بچه ای ندارید” سوالات شخصی هستند و در این نوع سوالات احترام به حریم خصوصی افراد حفظ نشده، فراموش نکنید که کودک در محیط خانواده بزرگ میشود و از شما الگو برداری می کند. احترام به حریم خصوصی باید از خانه شروع شود.

رفته‌رفته که کودکان بزرگ‌تر می‌شوند مرزهای شخصی‌شان نیز گسترش می‌یابد و به حریم خصوصی بیشتری نیز نیاز دارند، اما این نیز بسیار اهمیت دارد که گرچه باید حریم خصوصی خود را گرامی بدارند اما این که به مرزهای تعیین شده دیگران نیز احترام بگذارند بسیار حائز اهمیت است.

ما در شادآموز با برخورداری از مربیان و متخصصانی توانمند، استفاده از بازی ها و جدیدترین متد آموزشی، جهت آموزش مهارت های زندگی و همچنین آموزش حفظ حریم شخصی به کودکان عزیزمان می کوشیم تا آن ها با برخورداری از این مهارت ها آینده درخشان تری داشته باشند.

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.