رشد جسمانی و فیزیولوژیک 1

اختلال در راه رفتن کودک چگونه است؟

اختلال راه رفتن کودک

مدت زمان مطالعه: 6 دقیقه

نوپایان معمولا در سنین بین ۹ تا ۱۵ ماهگی شروع به راه رفتن می کنند. اما در بعضی از آن ها ممکن است راه رفتن کمی زودتر و یا کمی دیرتر شروع شود. این موضوع که کودک شما مطابق با سن رشدی خود شروع به راه رفتن نکرده است ممکن است شما را نگران کند. اما دلایل زیادی برای اختلال راه رفتن کودک وجود دارند برای خواندن این دلایل همراه ما باشید.

به طور کلی اگر کودکی تا سن ۱۸ ماهگی نتواند به تنهایی راه برود، نیازمند آن است که دلیل آن را جویا شوید.

دلایل دیر راه رفتن کودک

بعضی دلایل دیر راه رفتن کودک:

  • علل ارثی: بعضی والدین خودشان نیز در زمان کودکی دیر به راه افتاده اند بنابراین ممکن است این تاخیر، علتی ارثی داشته باشد در این موارد معمولا مشکل خاصی به حساب نمی آید.
  • علل شخصیتی: انسان ها با هم متفاوت اند و این تفاوت از سنین اولیه می تواند خودش را نشان می دهد. برخی از نوزادان عجله ای برای راه رفتن ندارند و برخی دیگر با کمی احتیاط، برای راه رفتن مستقلانه عمل می کنند و زودتر شروع به راه رفتن می کنند.
  • علل محیطی: نوزادانی که در سنین پایین دچار بیماری یا بستری شدن طولانی مدت در بیمارستان شده باشند، ممکن است فرصت حرکت و تمرین مهارت های حرکتی درشت را که به راه رفتن کمک می کند، کمتر داشته باشند . نوزادان در محیط هایی که فرصت حرکت، بازی روی زمین و استفاده از مهارت های حرکتی درشتِ در حال رشد خود را ندارند، ممکن است در راه رفتن دچار تاخیر شوند. مهم است که به نوزاد فرصت حرکت و بازی داده شود و مدت زمان زیادی را در کریرها (کالسکه، صندلی کودک) که توانایی حرکت آن‌ها را محدود می کند، سپری نکنند.
  • نارس بودن: نوزادانی که زودتر به دنیا می آیند ممکن است تمام مراحل رشد خود را نیز کندتر انجام دهند.
  • مبتلا بودن به یک بیماری نادر یا سندرم ژنتیکی: گاهی اوقات تأخیر در راه رفتن (همراه با سایر تأخیرهای حرکتی شدید) ممکن است علامت یک بیماری نادر باشد. در این شرایط بررسی ژنتیکی برای تعیین علت تاخیر حرکتی درشت در کودک توصیه می شود.
  • وضعیت سلامتی یا وضعیت جسمانی: هیپوتونی (تون عضلانی کم) یکی از دلایل اصلی تاخیر در راه رفتن در نوزادان است.

البته در بیشتر نوپایان، تأخیر در راه رفتن، بدون تأخیر در زمینه‌های دیگر رشد نوزاد، باعث نگرانی نمی‌شود و بعضی از نوزادان برای تسلط به این مهارت نیاز به تشویق بیشتری دارند.

راه نرفتن کودک

آیا وقتی کودک شما راه نمی رود باید نگران شوید؟

اگر کودکتان ۱۴ ماهه است و هنوز راه نمی رود، نگرانی‌های شما قابل درک است. شما نمی خواهید کودکتان از سایر کودکان هم سن و سالش عقب بماند. اما ناتوانی کودک 14 ماهه در راه رفتن معمولاً نشان دهنده مشکلی نیست. در حالی که برخی از نوزادان قبل از 12 ماهگی شروع به راه رفتن می کنند، بعضی دیگر تا 16 یا 17 ماهگی راه نمی روند.

برای آنکه متوجه شوید راه نرفتن کودکتان باید باعث نگرانی شما بشود یا نه، دیدی کلی به او و کارهایی که انجام می دهد داشته باشید: مثلا کودک شما در 14 ماهگی قادر به راه رفتن نیست، اما قادر به انجام سایر مهارت های حرکتی بدون مشکل است، مانند ایستادن به تنهایی، بالا کشیدن خود از مبلمان و بالا و پایین پریدن. این ها نشانه هایی هستند که نشان می دهند مهارت های حرکتی کودک شما در حال رشد است. بنابراین، به زودی شاهد اولین قدم های او خواهید بود. اما اگر کودک شما تا 18 ماهگی راه نمی رود، با پزشک تان صحبت کنید. مقاله ی مراحل رشد فیزیکی نوزاد تا 1 سالگی را برای شناخت بیشتر مراحل رشد کودک بخوانید.

همچنین اگر احساس می کنید که مهارت های حرکتی کودکتان به درستی رشد نمی کند و کودک 14 ماهه شما نمی تواند بایستد، بلند شود یا بپرد، باید با پزشک خود صحبت کنید.

به این نکته مهم نیز توجه کنید: برخی از نوزادانی که نارس به دنیا می آیند دیرتر از کودکان هم سن شان شروع به راه رفتن می کنند. اگر کودک شما نارس بوده، فوراً از ناتوانی او در راه رفتن وحشت نکنید. اگر می خواهید فعالیت های او را با توجه به جدول رشد بررسی کنید، از سن تنظیم شده او استفاده کنید، از تاریخی که او باید در آن زمان به دنیا می آمد، سن او را حساب کنید. بنابراین اگر فرزندی 14 ماهه دارید، اما سه ماه زودتر زایمان کرده اید، سن تعدیل شده کودک شما 11 ماه است. در این مورد، ممکن است دو تا سه ماه بیشتر طول بکشد تا کودک شما یاد بگیرد که چگونه تعادل خود را حفظ کند و راه برود که آن طبیعی است.

کمک به راه رفتن کودک

چگونه باید به کودک کمک کنید تا راه برود؟

برخی از نوزادانی که تا 14 ماهگی راه رفتن را شروع نمی کنند و به تمرین های بیشتری نیاز دارند. برای کمک به نوزادان در برداشتن اولین گام‌هایش، والدین و مراقبان می‌توانند روی زمین بایستند و در حالی که کودک نیز ایستاده است، دست‌های او را بگیرند و به آرامی او را روی زمین هدایت کنید. این تمرین به نوزادان می آموزد که چگونه پاهای خود را بلند کرده و در اتاق حرکت کنند. همچنین به نوزادان کمک می کند تا عضلات پا قوی تری داشته باشند و تعادل آن ها را بهبود بخشد.

به عنوان پدر و مادر، ممکن است تمایل طبیعی به بغل کردن نوزاد در خانه را داشته باشید. اما هر چه کودک شما زمان بیشتری روی زمین قرار بگیرد، فرصت بیشتری برای تحرک و راه رفتن مستقل پیدا می کند. به کودکتان اجازه بدهید تا جایی که ممکن است غلت بزند، سینه خیز برود و خودش را بالا بکشد. مقالات ما در زمینه ی غلت زدن نوزاد و سینه خیز رفتن را بخوانید.

برای راه رفتن کودک چه کارهایی نباید انجام داد؟

روروک کودک اغلب به عنوان یک ابزار آموزشی برای کودکانی که راه رفتن را یاد می گیرند استفاده می شود. اما آن ها انتخاب مطمئنی نیستند. با کمال تعجب، روروک ها می توانند راه رفتن را در نوزادان به تاخیر بیندازند.

برخی از والدین نیز فکر می‌کنند که پوشاندن کفش در پای کودک می‌تواند به راه رفتن سریع‌تر او کمک کند اما حقیقت این است که کفش‌ها اغلب برداشتن اولین قدم‌ها را برای نوزادان سخت‌تر می‌کنند. کفش‌ها برای پیاده‌روی در فضای باز توصیه می‌شوند، اما بسیاری از نوزادان وقتی در خانه پابرهنه هستند، سریع‌تر راه رفتن را یاد می‌گیرند.

همانطور که به کودک خود کمک می کنید راه رفتن را یاد بگیرد، مطمئن شوید که یک محیط امن در داخل خانه ایجاد می کنید. این شامل برداشتن فرش هایی است که ممکن است تعادل کودک شما را به هم بزند و باعث آسیب او شود. همچنین می توانید درب های ایمنی را در نزدیکی راه پله ها نصب کنید و میزها یا قفسه ها با لبه های تیز را از راه او بردارید.

برای تاخیر راه رفتن کودک چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر چه زمانی که کودکتان دیر راه می‌رود نباید وحشت کنید، اما اگر کودکتان تا یک و نیم سالگی راه نمی‌رود و یا شما زودتر مشکوک به مشکلی در کودکتان شدید، صحبت کردن با پزشک ضرری ندارد و حتما این کار را انجام دهید.

گاهی اوقات، تاخیر در راه رفتن به دلیل مشکلات پا یا ساق پا مانند دیسپلازی رشدی هیپ، راشیتیسم (نرم شدن یا ضعیف شدن استخوان ها) یا شرایطی است که بر توان عضلانی تأثیر می گذارد مانند فلج مغزی و دیستروفی عضلانی. اگر به نظر می رسد کودک شما لنگ می زند یا اگر پاهایش ضعیف یا ناهموار به نظر می رسد، با پزشک خود مشورت کنید.
و البته به یاد داشته باشید که هیچ دو کودکی شبیه هم نیستند، بنابراین پیشرفت کودک خود را با سایر کودکان مقایسه نکنید.

ما در مهد و پیش دبستانی دوزبانه شادآموز، پیوسته در تلاشیم که فضایی شاد و آموزنده برای کودکان فراهم کنیم. در راه تحقق این فضا، کودکان عزیزمان علاوه بر آموزش مهارت های اجتماعی در کنار یکدیگر، با کمک مربیان و متخصصان کودک و با استفاده از جدیدترین متدها، آموزش های مختلف را به همراه بازی و سرگرمی فرا می گیرند.
در صورت داشتن هر گونه سوال در زمینه ی مهارت های رشدی و حرکتی کودک، می توانید در قسمت دیدگاه های همین مقاله با متخصصین ما درمیان بگذارید.

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

منابع:

fdna.health
healthline

1 فکر در مورد “ اختلال در راه رفتن کودک چگونه است؟

  1. زاهد میرانی گفت:

    سلام خسته نباشید پسرم یازده دو هجده ماهگیش تمام میشه چهار دستو پا راه میره روی پشتی واجسام مایسته ولی نمیتونه بدون کمک راه بره لطفاً بما کمک کنید چکار کنیم تکلم هم داره خیلیم زیرک وباهوشه فقط کمکش میکنیم راه بره زانوهاش خم میشه رو پنجه هم راه میره لطفا بگید چکار باید بکنیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.