رشد جسمانی و فیزیولوژیک 1

انواع انحراف چشم نوزاد

انواع انحراف چشم در نوزاد

مدت زمان مطالعه: 7 دقیقه

کدام مورد طبیعی است و کدام مورد نیاز به درمان دارد؟

گاهی چشم‌های نوزاد نامقارن به نظر می‌رسد و وقتی یک چشم صاف به شما نگاه می‌کند، چشم دیگر به داخل انحراف دارد. لوچی چشم نوزاد مسئله‌ای نسبتاً طبیعی است، اما در برخی از نوزادان نیاز به پیگیری بیشتر دارد. برای درک بهتر انواع انحراف چشم و درمانهای آن با شاد آموز همراه باشید.

لوچی و انحراف چشم نوزاد تا چندماهگی طبیعی است؟

نگران نباشید. در بسیاری از موارد نامتقارن بودن چشم‌های نوزاد طبیعی است زیرا ماهیچه‌های چشم او به اندازه کافی رشد نکرده و هنوز تقویت نشده‌اند. معمولاً انحراف چشم نوزاد در سن 4-6 ماهگی برطرف می‌شود.

کاملا طبیعی است که چشم نوزاد در چند ماه اول زندگی گاهی لوچ به نظر برسد و بهم نزدیک یا از هم دور باشد. انواع انحراف چشم نوزاد تا 4 ماهگی طبیعی است. زمانی که کودک به 4 تا 6 ماهگی می رسد، چشم ها معمولاً صاف می شوند. اگر یک یا هر دو چشم همچنان به داخل، بیرون، بالا یا پایین جابجا می شود حتی گاهی اوقات، احتمالاً به دلیل استرابیسم است.

شایع ترین بیماری های چشمی در کودکان

یک معاینه منظم چشم می تواند در صورت وجود بیماری و یا قبل از بوجود آمدن مشکل جدی آن را تشخیص دهد. در اینصورت کار برای شما بسیار راحت تر میشود. انواع انحراف چشم کودکان را با هم بخوانیم.

  • مشکلات رایج چشمی
  • چرخش چشم (استرابیسم)
  • تورم کوچک پلک (شالازیون)
  • تنبلی چشم (آمبلیوپی)
  • بیماری چشم صورتی
  • پتوز (افتادگی پلک)
  • نیاز به عینک قوی در سنین پایین (عیوب انکساری) است.

استرابیسم یا ناهماهنگی چشم‌ها (لوچ کردن چشم نوزاد) در نوزادان شایع است و گاهی در کودکان بزرگتر نیز ممکن است رخ دهد. تقریباً از هر 20 کودک 1 نفر مبتلا به استرابیسم است. انحراف چشم نوزاد می‌تواند در هر دو چشم یا فقط یکی از آنها دیده ‌شود و گاهی لوچی متناوب یا ثابت است. این مسئله نیز طبیعی است زیرا عضلات مغز و چشم نوزاد هنوز کاملاً تکامل نیافته‌اند. بدین ترتیب، هنوز نمی توانند هماهنگ عمل کرده و حرکات خود را هماهنگ کنند.

هر چند لوچی چشم نوزاد طبیعی است، اما این سوال مطرح می شود که لوچی چشم نوزاد تا چندماهگی طبیعی است؟ بهتر است همیشه شرایط را زیر نظر داشته باشید. اگر فرزند شما 4 ماهه شده است و چشم‌های او هنوز دچار انحراف هستند، زمان معاینه او فرا رسیده است، چراکه فقط مسئله زیبایی نیست، بلکه بینایی نوزاد در خطر است. عدم توجه به لوچی واقعی می‌تواند باعث شود که چشم صاف‌تر و غالب‌تر خطای چشم دارای انحراف را جبران کند. این مسئله می‌تواند باعث کاهش بینایی در چشم ضعیف‌تر شود زیرا مغز یاد می‌گیرد که پیام های بصری آن را نادیده بگیرد. به این حالت آمبلیوپی یا تنبلی چشم می‌گویند.

یکی دیگر از نشانه‌های خطر وجود انحراف چشم ثابت است. اگر چشم‌های نوزاد فقط به صورت گاه به گاه لوچ می‌شود (انحراف چشم متناوب)، این بخشی از روند رشد طبیعی است و به زودی برطرف می‌شود. اما در صورتی که انحراف چشم ثابت باشد و چشم نوزاد در تمام مدت بیداری منحرف به نظر می‌رسد، باید توسط چشم پزشک بررسی شود.

تنبلی چشم کودک

تنبلی چشم زمانی اتفاق می‌افتد که یک چشم تنبل می‌شود به این معنا که به اندازه چشم دیگر تصاویر را به صورت واضح دریافت نمی‌کند. شایع ترین علل آمبلیوپی یا تنبلی چشم عبارتند از:

  • استرابیسم یا چرخش چشم
  • عیوب انکساری (قدرت تمرکز نادرست)
  • پتوز (افتادگی پلک)
  • آب مروارید (کدر شدن یا تیرگی عدسی چشم)

اگر تنبلی چشم درمان نشود می تواند توانایی بینایی کودک را به شدت کم کند و منجر به دید ضعیف شود. درمان آمبلیوپی پچ چشم و یا عینک است. اگر درمان در سنین پایین شروع شود، معمولا می توان بینایی را بهبود داد.

پتوز (افتادگی پلک) کودک

پتوز یک افتادگی پلک است که در صورت شدت، می تواند دید کودک را مسدود کند. اگر افتادگی پلک بسیار کم باشد، ممکن است در مواردی با تشخیص پزشک، برای بالا بردن آن نیاز به جراحی داشته باشد.

ورم چشم یا چشم صورتی کودک

چشم صورتی

ورم چشم کودک (چشم صورتی)

این بیماری به این معناست تحریک قسمت سفید چشم کودک در اثر عفونت یا آلرژی. چشم صورتی می تواند ویروسی یا باکتریایی باشد که هر دو حالت به راحتی پخش می شوند و مسری هستند.

چشم های کودک ممکن است قرمز، خارش دار، اشک آور یا ترشحات چسبناک داشته باشد. اگر فرزندتان چشم صورتی مسری دارد، تا قبل از درمان کامل او را به مدرسه یا مهدکودک نفرستید. چشم صورتی معمولاً در عرض یک هفته خود به خود از بین می رود. قطره های چشمی آنتی بیوتیکی با تجویز پزشک می تواند موثر در درمان چشم صورتی کودک باشد اما در خانه نیز میتوانید علائم کودک را کنترل کنید.

علت انحراف چشم نوزاد چیست؟

برخی از نوزادان با چین‌های اضافی پوست در گوشه داخلی چشم متولد می‌شوند یا بینی آنها دارای پل پهنی است و باعث می‌شود چشم‌ها لوچ به نظر برسند. با افزایش سن، بینی آنها رشد می‌کند یا چین و چروک‌های گوشه چشم ناپدید می‌شود و بدین ترتیب ظاهر چشم تصحیح می‌شود.

اگر لوچی چشم نوزاد به دلیل مسئله ظاهری نباشد، عامل محتمل دیگر می‌تواند ناهماهنگی بین چشم و مغز باشد که باعث می‌شود در هفته‌های پس از تولد، نوزاد نتواند شی را ردگیری کند و چشم‌هایش لوچ می‌شوند.

عوامل جدی‌تر لوچی معمولاً ارثی هستند و در اعضای مختلف یک خانواده دیده می‌شود، اما انحراف چشم می‌تواند در یک کودک نیز مشاهده شود که هیچ‌گونه سابقه خانوادگی در این زمینه ندارد. بنابراین، زمانی که ژنتیک نقشی در این زمینه نداشته باشد، و البته انحراف چشم ناشی از سن پایین نوزاد نیست، باید به وجود یک مشکل بصری جدی مشکوک شد. کودکان دچار فلج مغزی و سندرم داون دارای ریسک بالاتری از نظر ابتلا به مشکلات بینایی هستند. نوزادان نارس و نوزادانی که در موقع تولد وزن پایینی داشته‌اند نیز در معرض خطر بیشتری از این نظر قرار دارند.

انواع انحراف چشم کودک چیست؟

چشم‌ها فقط در یک زاویه لوچ نیستند، بلکه ممکن است درونی، بیرونی، رو به بالا و رو به پایین لوچ باشند. پزشکان واژه‌های خاص مختلفی برای این مشکل دارند، از جمله:

  • انواع انحراف چشم نوزادازتروپیا

مشخصه آن این است که یک یا هر دو چشم به سمت داخل و به سمت بینی انحراف دارند. این شایع‌ترین نوع لوچی چشم نوزاد است و بین 2 تا 4 درصد از کودکان را درگیر می‌کند.

  • اگزوتروپیا

در این نوع انحراف، چشم‌ها به سمت بیرون یعنی به سمت گوش می‌چرخند و 1 تا 1.5 درصد از کودکان را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

  • هایپرتروپیا

نوعی از انحراف چشم است که در آن چشم‌ها متقارن نیستند و یکی از چشم‌ها بالاتر از چشم دیگر قرار دارد. این بیماری 1 نفر از هر 400 کودک را مبتلا می‌کند.

  • هیپوتروپیا

برعکس هایپرتروپیا است و در آن یکی از چشم‌ها به طور غیر طبیعی پایین‌تر از چشم دیگر قرار دارد.
سودو استرابیسم در نوزادانی دیده می‌شود که دارای پل بینی پهن یا چین در گوشه داخلی چشم هستند و این باعث می‌شود که چشم‌ها به اشتباه لوچ به نظر برسند. معمولاً این حالت با بزرگ‌تر شدن صورت در 2-3 سالگی برطرف می‌شود.

برای مطالعه درباره مراحل رشد طبیعی نوزاد، این مقاله را مطالعه کنید.

درمان لوچی چشم نوزاد

استرابیسم در اکثر کودکان خردسال بین 1 تا 4 سالگی تشخیص داده می‌شود. هر چه تشخیص زودتر انجام شود، یعنی قبل از آنکه ارتباط بین چشم و مغز به طور کامل ایجاد شود، بهتر است.
در صورتی که مشکل فراتر از یک روند طبیعی باشد، شروع درمان قبل از 6 سالگی ضروری است. توصیه می‌شود تشخیص و درمان قبل از دو سالگی شروع شود تا بهترین نتایج حاصل شود. عینک مخصوص یکی از راه‌های توصیه شده است.

همچنین، برای درمان تنبلی چشم نیز توصیه می‌شود از پچ چشم استفاده شود. در این روش، کودک باید 2 تا 3 ساعت از پچ استفاده کند تا دید چشم ضعیفش تقویت شود. جراحی آخرین روش توصیه شده است. این روش برای بیمارانی به کار می‌رود که سایر روش‌ها در درمان آنها موثر نبوده است.

در آخر، همان طور که در بالا گفته شد لوچی چشم در نوزادان طبیعی است و یکی از مراحل رشد بصری است. اینکه انحراف چشم نوزاد تا چندماهگی طبیعی است، حالت چشم‌ها باید قبل از رسیدن به 4 ماهگی طبیعی شود. در صورتی که به مشکل بصری در فرزند خود مشکوک هستید، از یک چشم پزشک نوبت معاینه بگیرید. در صورتی که مشخص شود فرزند شما دچار مشکل بینایی است، بهتر است درمان هر چه سریع‌تر آغاز شود چراکه نتایج بهتری حاصل می‌شود.

شما با چه نشانه‌هایی در چشم‌های فرزندتان روبه‌رو شده‌اید؟ چه چیزی در ظاهر او شما را نگران کرده است؟ سؤالات خود را در مورد لوچی چشم نوزاد در قسمت نظرات از ما بپرسید.

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

منبع:

verywellhealth
healthline

2 فکر در مورد “ انواع انحراف چشم نوزاد

  1. samin گفت:

    انحراف چشم نوزاد یا همون لوچی چشم طبیعیه؟

    1. shadamooz گفت:

      سلام همراه گرامی
      انحراف چشم نوزاد طبیعی است اما اگر بعد از 4 ماهگی همچنان چشمان نوزاد در راستای طبیعی قرار نداشت، باید معاینه تخصصی انجام گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.