بلاگ, رابطه والد و کودک 6, رشد هیجانی و اجتماعی 6

بررسی نشانه ها و روش های درمان افسردگی کودک

بررسی نشانه ها و روش های درمان افسردگی کودک

مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه

افسردگی کودک: بررسی نشانه ها و روش های درمان

اگرچه اکثر مردم افسردگی را یک بیماری برای بزرگسال می‌دانند، کودکان و نوجوانان نیز می‌توانند به افسردگی مبتلا شوند. متأسفانه، در بسیاری از موارد افسردگی کودک تشخیص داده نمی‌شود و برای درمان آن اقدام نمی‎ شود. در بسیاری از موارد نیز افسردگی با خجالتی بودن کودک یا برعکس پرخاشگر بودن او اشتباه گرفته می‌شود. تشخیص صحیح به درمان به موقع کمک می‌کند.

علائم افسردگی کودک

علائم افسردگی کودک

افسردگی در کودکان و نوجوانان اغلب متفاوت از بزرگسالان ظاهر می‌شود. تحریک‌پذیری و یا عصبانیت از علائم شایع افسردگی در کودکان و نوجوانان است. علاوه بر این، توضیح دادن احساسات خود برای کودکان خردسال دشوار است، در حالی که نوجوانان از ترس قضاوت دیگران به صورت تعمدی اقدام به پنهان کردن احساس خود می‌کنند.

بر اساس یافته‌های آکادمی روانپزشکی کودکان و نوجوانان آمریکا، علائم رایج افسردگی کودکان و نوجوانان بیش از دو هفته طول می‌کشد و شامل موارد زیر است:

  •  تغییر در وزن یا اشتها
  •  افسرده، غمگین، اشک آلود، یا تحریک‌پذیر به نظر رسیدن
  •  خستگی یا احساس کمبود انرژی
  •  احساس گناه یا شرمندگی
  •  اشکال در تمرکز
  •  از دست دادن علاقه به فعالیت‌هایی که قبلاً از آنها لذت می‌برد
  •  کند شدن یا تحریک روانی-حرکتی
  •  افکار مکرر خودکشی و یا مرگ
  •  اختلال خواب به صورت بی‌خوابی یا پرخوابی تقریباً هر روز

علاوه بر علائم فوق، برخی از کودکان از بیماری‌های جسمی مانند معده درد و سردرد نیز شکایت می‌کنند و در مدرسه عملکرد ضعیفی از خود نشان می‌دهند.

دلایل افسردگی کودک

علت افسردگی کودک چیست؟

علل متفاوتی می‌توانند باعث بروز این مشکل شوند. در برخی از کودکان ژن‌ها باعث حساسیت بیشتر آنها به افسردگی می‌شوند که رد پای آن را می‌توان در سابقه خانوادگی و ابتلای یکی از اعضای خانواده به افسردگی دید. برخی از کودکان با مسائل استرس‌زا روبرو می‌شوند. برخی دیگر نیز با فقدان، ضربه روحی یا سختی مواجه شده‌اند. همچنین، محیط پر استرس، آشفته یا ناپایدار خانه می‌تواند کودکان را بیشتر در معرض افسردگی قرار دهد.

طرد شدن و قلدری در مدرسه نیز ممکن است یکی از عوامل موثر باشد. علاوه بر آن، تغییرات ناگهانی مانند جابجایی یا طلاق، یا رویدادهای آسیب زا مانند سوء استفاده یا تجاوز نیز ممکن است به افسردگی کودک منجر شود. افزون بر علل فوق، برخی از کودکان بیماری جسمی جدی دارند که همه اینها می‌تواند منجر به غم یا اندوه و گاهی اوقات افسردگی شود.

دریافت حمایت عاطفی از سوی اطرافیان در دوران سخت و بعد از آن به محافظت از کودکان در برابر افسردگی یا کاهش اثرات آن کمک می‌کند. اما گاهی حتی کودکانی که از حمایت خوب نیز برخوردار است، افسرده می‌شوند. درمان می‌تواند به این دسته کودکان کمک کند تا احساس بهتری داشته باشند.

طرز رفتار با کودک افسرده چگونه است؟

در صورتی که احساس می‌کنید فرزندتان حال روانی خوبی ندارد، در ابتدا سعی کنید به او نزدیک شوید و موضوع را دریابید. به حرف‌هایش گوش دهید، به او آرامش دهید و از او حمایت کنید و عشقتان را به او نشان دهید. در صورتی که کودک خلق و خوی خوبی ندارد، موضوع را با پزشک خانواده یا روانشناس کودک مطرح کنید. پزشک می‌تواند وجود مشکلات جسمی مانند اشکال در کارکرد تیروئید را با چند آزمایش بررسی کند. روانشناس کودک نیز ساعتی را به گفتگو با کودک می‌گذراند و با انجام برخی تست‌ها و گوش کردن به کودک می‌تواند به تشخیص بهتر برسد.

درمان افسردگی کودک ممکن است به چند جلسه نیاز داشته باشد. آنچه اهمیت دارد پیگیری درمان و رعایت نکات توصیه شده توسط روانشناس کودک است. در این دوره لازم است که در مواجهه با بدخلقی کودک، سعی کنید صبور باشید. با درمانگر فرزندتان در مورد بهترین راه‌های پاسخگویی به رفتارهای نامطلوب صحبت کنید.

در عین حال، زمانی را به لذت بردن در کنار فرزندتان اختصاص دهید. وقت خود را با فرزندتان به انجام کارهایی بگذرانید که هر دو از آنها لذت ببرید. به پیاده‌روی بروید، بازی کنید، آشپزی کنید، داستان بخوانید، کاردستی درست کنید، یک فیلم خنده‌دار تماشا کنید. اگر می‌توانید زمانی را در فضای باز بگذرانید. این چیزها به تدریج باعث بهبود خلق و خوی کودک می‌شود.

ریسک خودکشی در افسردگی کودک

ریسک خودکشی در کودک مبتلا به افسردگی

ریسک اقدام به خودکشی با افزایش سن بالاتر می‌رود. اگرچه کمتر رایج است، اما کودکان خردسال نیز ممکن است اقدام به خودکشی کنند. در صورتی که افسردگی کودک درمان نشده است، والدین باید مراقب علائم هشداردهنده در رفتار فرزند خود باشند. در صورت مشاهده علائم زیر، بهتر است هر چه سریع‌تر با روانشناس کودک مشورت کنید:

  •  تمرکز روی مرگ و تهدید به خودکشی
  •  بخشش دارایی‌های خود به خواهر/برادر/دوست
  •  افزایش ریسک‌پذیری
  •  رفتار خودزنی یا خودآزاری
  •  انزوای اجتماعی
  •  صحبت از خودکشی یا ناامیدی

درمان افسردگی در کودکان و نوجوانان

گزینه‌های درمانی برای کودکان مبتلا به افسردگی مانند بزرگسالان است. روش‌های زیر برای کودکان به کار می‌رود:

  •  روان درمانی (شامل مشاوره و بازی درمانی)
  •  دارو
  •  ترکیبی از این دو

درمان شناختی-رفتاری (CBT) نوعی روان درمانی است که می‌تواند اضطراب یا افسردگی را در کودکان درمان کند. CBT به کودکان کمک می‌کند تا مثبت‌تر فکر کنند و رفتارهای منفی خود را کنترل کنند. همچنین می‌تواند به کودکان کمک کند تا با ریشه‌یابی ترس‌ها و نگرانی‌های خود، اضطرابشان را مدیریت کنند. درمان به کودکان این امکان را می‌دهد تا با اضطراب و افسردگی با روش‌های سالم‌تری کنار بیایند.

رایج ترین داروهای ضد افسردگی برای کودکان، مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) هستند. این داروها سطح سروتونین را در مغز افزایش می‌دهند که می‌تواند به افزایش احساس شادی و بهزیستی کمک کند. با این حال، در مورد تجویز دارو برای افسردگی کودک همیشه احتیاط بیشتری صورت می‌گیرد. تجویز دارو صرفا در شرایط بحرانی و زیر نظر روانپزشک انجام می‌شود.

در ادامه ی این مقاله، مقاله ی تیک عصبی کودک از شادآموز را بخوانید.

افسردگی کودک می‌تواند تاثیر عمیقی بر زندگی او داشته باشند. از این رو، شناخت علائم افسردگی و تشخیص به موقع در بهبود کیفیت زندگی کودک نقش مهمی دارد. نزدیکی عاطفی والدین و کودک تا حد زیادی از افسردگی در کودکان و نوجوانان جلوگیری می‌کند.

در عین حال، ارتقا کیفیت روابط با همسالان نیز در درمان افسردگی نقش زیادی دارد. کودکانی که در محیط‌های اجتماعی با همسالان خود ارتباط مثبتی دارند، بهتر می‌توانند با مشکلات زندگی کنار بیایند و زندگی شادتری را تجربه می‌کنند. در پیش دبستانی شادآموز فرزندانمان در کنار یکدیگر در محیطی امن علاوه بر آموزش، توانایی تعامل و ارتباطات را فرا می گیرند و یاد می گیردند چگونه احساساتشان را بیان کنند و دوستان جدید داشته باشند.

شاد آموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

منبع:

clevelandclinic

نوشته های مرتبط

1 فکر در مورد “ بررسی نشانه ها و روش های درمان افسردگی کودک

  1. خلیلی گفت:

    درمان شناختی رفتاری به کودک در این زمینه میتونه کمک کنه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.