رشد شناختی و زبان 5, رشد شناختی و زبان 6

تاثیر شعر و قصه بر کودک 5تا6 سال

تاثیر شعر و قصه بر کودک 5تا6 سال

مدت زمان مطالعه: 8 دقیقه

کودکان در سن 5 و 6 سالگی میتوانند تقریبا به خوبی صحبت کنند و در گفت وگوها شرکت کنند. یکی از راه هایی که میشه با اون قواعد و مفاهیم دستوری رو بهتر به کودک یاد بدیم و همچنین تخیل و نشاط رو در کودک افزایش بدیم، استفاده از شعر و قصه هست. شعر و قصه میتونه به زبان دیگری باشه، هدف علمی یا شادی یا گذران وقت داشته باشه، میتونه باعث تقویت روحیه پرسشگری در کودک بشه، میتونه باعث افزایش تخیل و خلاقیت در کودک بشه و…. بنابراین تأثیر خیلی زیادی داره.

در ادامه ی این مطلب تاثیر شعر و قصه بر کودکان 2تا3 سال از شادآموز را هم بخوانید.

همچنین به دلیل اینکه در شعر و قصه ما میتونیم به صورت غیر مستقیم به کودکان چیزهایی رو یاد بدیم در نتیجه در یادگیریشون هم تأثیر داره. شعر به دلیل آهنگین بودن و داستان و قصه به دلیل ساختن فضای ذهنی در ذهن کودکان برای مدت طولانی میمونه و همین ویژگی باعث میشه که کودک در موقعیت های مختلف اونها رو تکرار کنه و در ذهنش موندگار بشه. 

خواندن کتاب برای کودکان در این سن زمینه ساز ارتباط کمتر کودک با بازی های کامپیوتری و استفاده از گوشی و تبلت می شود. چرا که انجام این بازی ها چیزی برای کودک نخواهند داشت به جز زمانی برای سرگرمی. البته باید بدانید انجام این بازی ها اعتیادآور است و باعث می شود کودکان عادت به انجام آنها را هر روز در خود تقویت کنند.

آشنایی کودک با فرهنگ های دیگر

آشنایی کودک با فرهنگ های دیگر

فواید قصه برای کودکان 5تا6سال

فضیلت های اخلاقی را به کودک شما القا می کند

وقتی زمانی در روز را برای داستان خوانی به آنها اختصاص می دهید، فضایل اخلاقی را به آنها آموزش می دهید که تا زمان سالمندی با خود داشته باشند. داستان هایی با شخصیت هایی که می توانند ارزش هایشان را تقلید کنند یا داستان هایی با پیام های معنادار به آنها بگویید. این کار ارزش وقت گذاشتن را دارد چرا که درس های ارزشمندی را به کودک می آموزد و به آنها کمک می کند تا در مورد مهربانی، خرد، صداقت، شفقت و موارد دیگر یاد بگیرند.

تقویت مهارت های اجتماعی و مهارت شنیداری کودک

از طریق قصه‌گویی، کودکان یاد می‌گیرند که چگونه زمان طولانی توجه کنند و شنیدن فعال را یاد می گیرند. کودک صبوری را یاد می گیرد چرا که هنگام گوش دادن به داستان تا پایان قصه باید صبور باشد. کودک همچنین با افکار و احساسات آدم های مختلف آشنا می شود و اینکه انسان ها با یکدیگر متفاوتند را کامل درک می کند. درواقع به اجتماعی شدن کودک کمک می کنه. قصه گویی به آن‌ها فرصت‌های زیادی می‌ده تا ایده‌های شگفت‌انگیز و چیزهایی را یاد بگیرند که قبلاً هرگز با آن‌ها برخورد نکرده‌ بودن. 

در دنیای امروز، کودکان راه درست گوش دادن به صحبت های دیگران رو نمیدونند و به دلیل انرژی زیاد و جنب و جوششون تمایل دارند تا سریعا حرفشون رو بگویند و به بازیشون ادامه بدهند. با استفاده از قصه به اونها یاد میدیم که یک جا بنشینند و خوب گوش بدهند و در بعضی مقاطع نظرشون رو اعلام کنند.

نگه داشتن توجه کودک برای مدت طولانی کار دشواری است. بسیاری از کودکان به سختی برای مدت زمان نسبتا زیادی روی چیزی تمرکز می کنند. آنها یا بیشتر صحبت می کنند یا ذهنشان در جای دیگری سرگردان می شود. با این حال، انجام داستان گویی با فرزندتان می تواند به بهبود مهارت های گوش دادن او کمک کند. آنها توجه بیشتری خواهند کرد و یاد خواهند گرفت که چگونه تمرکز خود را روی یک موضوع خاص افزایش دهند. 

داستان باعث میشه که قدرت تمرکز و دقت کودک بیشتر بشه و حافظه کودک تقویت بشه. همچنین باعث میشه که روحیه خوش بینی و مثبت فکر کردن درباره انتهای هرچیزی در کودک تقویت شه و همچنین صبر کودک هم بیشتر میشه. تأثیر مهم دیگری که داستان ها دارند این هست که با اثر گذاشتن بر ناخودآگاه کودک، به کودک آموزش میده که در آینده چگونه از پس بحران ها بر بیاد و اضطراب های درونی رو از طریق قصه تخلیه کنه.

درک فرهنگی کودک را افزایش می دهد

گفتن داستان برای کودک، چشمان کودک کوچک شما را به چیزهای جدید باز می کنه که شاید هیچ وقت از زبان شما نشنود و یا در زندگی اش ندیده باشد. ولی از دل یک کتاب برایش روشن می شود. این باعث می شود کودک تصور کنه که در جای شخصیت های داستان قرار می گیره و در تلاش برای درک اعمالشان، همدلی او افزایش پیدا می کنه.

قصه گویی کودک رو با آداب و رسوم جامعه و فرهنگی که داره در اون رشد میکنه، آشنا کنه. همچنین بعضی داستان ها باعث می شوند که کودک از آداب و فرهنگ کشور دیگری آشنا بشه. از راه قصه میتونند به سرگذشت افراد مشهور و مهم دست پیدا کنند و از زندگی افراد هنرمند و دانشمند و فداکار سرمشق های خوبی بگیرند.

کمک به تقویت حافظه ی کودک

قصه گویی راهی عالی برای تقویت حافظه فرزندتان است. وقتی داستانی را برای آنها می خوانید، از آنها بخواهید که برخی از جزئیات را به خاطر بیاورند. از آنها سوال بپرسید و ببینید چه مقدار اطلاعات به یادشان مانده.
داستان خوانی برای کودک، یادگیری موضوعات جدید را آسان می کند.

داستان خوانی، یک راه خوب برای آماده سازی آنها برای مدرسه است زیرا یادگیری را آسان تر می کند. داستان سرایی به افزایش تمرکز و دقت کودک کمک می کند که در زمان شروع مدرسه بسیار مهم است.

از دیگر تأثیرات داستان این هست که کودک از سنین پایین با کتاب آشنا میشه و برای آینده میتونه بیشتر به جست و جو در کتاب بپردازه و دنبال مطالب ناشناخته در کتاب ها و منابع علمی میگرده. دایره واژگان کودک گسترده تر میشه و یادگیری او در طول دوران تحصیل بهتر خواهد بود. شناخت کودک از جهان عمیق تر و بیشتر میشه و رشد شناختی کودک افزایش پیدا میکنه.

مهارت بیان احساسات را در آنها را تقویت می کند

داستان خوانی برای کودک، می تواند توانایی آنها را در بیان احساساتش افزایش دهد. آنها را تشویق می کند تا افکار، احساسات و ایده های خود را برای دیگران بیان کنند. هنگام انجام داستان گویی، کودک خود را تشویق کنید تا سوال بپرسه یا درباره افکار خود صحبت کنه. همانطور که به فعالیت داستان سرایی با کودک خود ادامه می دهید، آنها دایره لغات گسترده تری خواهند داشت که بتونند بهتر صحبت کنند.

تقویت تخیل کودک

تقویت تخیل کودک

قصه گویی تخیل کودک را تقویت می کند.

در حین شنیدن داستان، کودک شخصیت ها، طرح داستان، صحنه و غیره را تصور می کند. تفاوت این امر با تماشای فیلم و کارتون در این است که خلاقیت کودک و تخیل او را تقویت می کند. آنها می توانند داستان را تصور کنند که هر جور که می خواهند در ذهنشان به نظر برسد. حتی می تواند خلاقیت آنها را افزایش دهد و آنها را به سمت ایده های جدید باز کند.

با توجه به این مزایا، والدین اکنون می دانند که باید زمان کافی را برای گفتن داستان با فرزندان خود صرف کنند.

چه زمانی برای قصه گویی بهتره؟

    • از اونجایی که پدر و مادرها معمولا در طول روز مشغول هستند و زمان زیادی برای ارتباط با کودک ندارند، قصه گویی در شب باعث افزایش این ارتباط و پیوند بین والدین و کودک میشه. همچنین باعث میشه که کودک اضطراب های روزانه رو فراموش کنه چراکه کودکان زمانی رو پیدا کرده اند که فقط مخصوص اونهاست و والدینشون بدون وجود موانع روزمره به اونها توجه میکنند.
    • یکی دیگر از دلایلی که بهتره شب ها برای کودک قصه بخونیم این هست که کودک باید برای خواب آماده بشه و بهتره که ذهنش از اتفاقهایی که در طول روز افتاده دور بشه.
    • دلیل بعدی هم میتونه این باشه که کودک و والدین هر دو از انجام فعالیت ها فارغ شده اند و دیگر بهانه ای از طرف کودک یا بازیگوشی ای دیده نمیشه.

البته این تنها چند دلیل بود برای اینکه در شب داستان خونده بشه. داستان ها رو میتونید زمانی که کودک درخواست بکنه در هر ساعتی بخونید. همچنین میتونید ساعتی از روز رو به عنوان ساعت کتابخونی در خانه اعلام کنید و با تمام اعضای خانواده کتاب بخونید.

بعضی از کارهایی که باعث میشه قصه ها تأثیرشون بیشتر بشه

یکی از کارهایی که میتونید برای بیشتر شدن تأثیر داستان ها انجام بدید این هست که اجازه بدید کودک خودش داستان رو تموم کنه. البته بعد از اون میتونید پایان اصلی رو هم به کودک بگید اما اینکه کودک خودش شخصیت هایی که در ذهنش شروع به زندگی کرده اند رو به سرانجام برسونه هم در خلاقیت کودک تأثیر داره هم بر احساس خوشایند او از خوندن داستان.

اجازه دهید کودک داستانی را تعریف کند

تعریف داستان از زبان کودک

میتونید به کودک بگید یکی از داستان هایی رو به اون علاقه داره، با زبان خودش یا نمایش یا با هر وسیله ای که دوست داره برای شما یا کل خانواده تعریف کنه. سعی کنید داستان هایی رو انتخاب کنید که برای کودک سنگین نباشه. به این معنی که کودک در حین شنیدن داستان اون رو تصور میکنه و به شخصیت ها جان میده. هرقدر فهم روند و ماجرای داستان برای کودک سخت باشه، کودک نمیتونه ارتباط درستی رو با داستان بگیره و تأثیر عکس داره. بنابراین بهتره که داستان هایی با پیچیدگی کمتر و ماجراجویی کمتر رو برای کودک انتخاب کنید.

یکی از راه ها برای جذب کودکان برای داستان خواندن این هست که اجازه بدید کودک خودش کتاب داستان رو انتخاب کنه. برای اینکه کودک شاید نتونه انتخاب درستی داشته باشه میتونید بین چند کتاب مناسب و منتخب به او حق انتخاب بدید.

تاثیر همسالان در کتاب خوانی

تاثیر همسالان در تقویت کتاب خوانی

تأثیر همسالان در کتاب خوانی

کودکان در سنین 5 و 6 سالگی علاقه دارند به اینکه در کنار دیگران به انجام فعالیت بپردازند. به این دلیل ممکنه به شما پیشنهاد بدهند که کتاب ها رو زمانی که کنار دوستان هستند براشون بخونید. یا حتی از دوستانشون دعوت میکنند که باهم کتاب بخونند. اینکار باعث میشه کودکان در کنار هم داستان ها رو تحلیل کنند از نظرات هم آگاه بشوند و با داستان های خیلی بیشتری آشنا بشوند.

به دلیل این تأثیر غیرقابل انکار، در مهدکودک ها و مراکز آموزشی مخصوص کودکان، ساعاتی رو به خوندن داستان و اجرای نمایش درباره داستانی که خونده شده میپردازند و باهم اون رو تحلیل میکنند و پایان جدیدی رو برای اون داستان میسازند. مرکز پیش دبستانی شادآموز هم با آگاهی از این تأثیرات و اهمیت بسیار زیاد کتاب، محیطی رو فراهم کرده تا کودکان بتونند با آزادی کامل درباره داستان ها نظر بدهند و با حضور همسالانشون از نظرات همدیگر باخبر بشوند. همچنین با حضور کادر مجرب و مسلط، میتونند به شما در این باره کمک کنند.

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

منبع: فرگاس، پیتر هیوز، روانشناسی بازی، ترجمه کامران گنجی ، انتشارات رشد

نوشته های مرتبط

1 فکر در مورد “ تاثیر شعر و قصه بر کودک 5تا6 سال

  1. شهسواری گفت:

    این که قصه براشون میخونی و تا اخر قصه صبر میکنن ببینن تهش چی میشه صبوری رو یادمیگیرن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.