بلاگ, رشد جسمانی و فیزیولوژیک 1

بهترین غذای کمکی و سن مناسب شروع آن

بهترین غذای کمکی و سن مناسب شروع آن

مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه

یکی از نگرانی های مادرانی که میخواهند برای اولین بار به کودکشان غذای کمکی بدهند نوع و مقدار آن است. یکی از سوالات متداول مادران درباره شروع زمان تغذیه کمکی کودک و انتخاب بهترین نوع آن هست.

 

بهترین زمان شروع غذای کمکی کودک چه زمانی است؟

تا حدود دو سالگی شیر مادر برای تغذیه کودک است و تمام نیازهای کودک را برطرف میکند. اما با افزایش سن کودک نیازهای تغذیه ای او هم تغییر میکند. کودک این نیاز رو با تغذیه کمکی برطرف میکند. یکی از بهترین راهها برای اینکار مشورت با پزشک کودک هست. پزشک معمولا با توجه به روند رشد، نیازها وکمبودهای کودک توصیه های مناسبی میکند.

همانطور که گفته شد شیر مادر نیازهای کودک را برطرف میکند اما گاهی کودک از شیر خشک به جای شیر مادر تغذیه میکند. شیر مادر تا 6ماهگی برای کودک کافی است. اگر کودک شما شیر خشک مصرف میکند نیازهای او از طریق شیرخشک برطرف خواهد شد و جای نگرانی برای کمبودها نیست. اما در صورت تغذیه نوزاد با شیر خشک باید ایمنی ها رعایت گردد. چرا که بسیاری از باکتریها و میکروبها از طریق شیشه شیر آلوده وارد دستگاه گوارشی کودک میشود. این میکروبها باعث ایجاد عفونت در کودکان میشوند. تغذیه با شیرمادر بهترین فرصت را برای رشد مناسب و درست کودک فراهم میکند.

سن مناسب برای شروع غذای جامد کودک

سن مناسب برای شروع غذای کمکی

شروع غذای کمکی زودتر از 4 تا 6 ماهگی توصیه نشده و میتونه مشکلات رشدی جدی ایجاد کند. باعث بیماریهای مختلف در بزرگسالی میشود. با توجه به تفاوت های فردی کودکتان با دیگر کودکان میتوانید غذای کمکی او را از چهار یا پنج ماهگی آغاز کنید. اما به طور متداول از 6 ماهگی غذای کمکی کودک آغاز میشود. در کشورهای مختلف و فرهنگهای متفاوت نظرات متفاوتی هم برای شروع غذای کمکی وجود دارد. در ایران این سن 5 و 6 ماهگی است. درباره ی چاقی کودک می توانید در این مقاله از شادآموز بخوانید.

عوامل موثر در تشخیص سن شروع غذای کمکی

  • توانایی کودک در نشستن
  • توانایی بالا نگهداشتن سر
  • توانایی کنترل دقیق حرکات دهان و زبان
  • رسیدن به وزنی متعادل (دو برابر وزن تولد)

پزشکان با مشاهده این عوامل به والدین توصیه میکنند که غذای کمکی شروع شود یا خیر.

توصیه میشود برای استفاده از غذاها و طعم های جدید یک یا چند روز فاصله وجود داشته باشد. در صورتیکه کودک شما تمایلی به یک طعم نداشت از دادن آن غذا خودداری کنید و پس از چند روز دوباره آن غذا را به کودک بدهید.

غذای کمکی مناسب چیست؟

غذای کمکی مناسب برای نوزاد چیست؟

غذاهای متنوعی برای تغذیه کمکی نوزاد وجود دارد مثل فرنی، حریره بادام، سرلاک و… که با توجه به ویژگی های کودکتان از هرکدام استفاده کنید. معمولا غذاهایی کمکی برای شروع از طرف پزشک کودک توصیه میشوند. در ایران غذاهای کمکی رایج پوره سیب زمینی، آب سوپ و فرنی و حریره بادام هستند. همچنین میتوانید از بعضی سبزیجات و میوه ها، ماست و غذاهای گوشتی نرم و مناسب شرایط کودکتون استفاده کنید.

از 6 ماهگی تا 1 سالگی نیاز تغذیه کودک علاوه بر شیر مادر از تغذیه کمکی تامین میشود. مقدار و نوع غذای کمکی بسته به شرایط و رشد کودک شما متغیر است و پزشک کودک راهنمای مناسبی برای اینکار به شمار میرود. غذای کمکی به طور معمول در 3 تا 5 وعده در روز و هر روز بین 4 تا6 قاشق چایخوری مصرف میشود. با افزایش سن کودکتون این مقدار و دفعات تغییر میکند و افزایش پیدا میکند.

مقالات مرتبط:

نگهداری و تغذیه نوزاد نارس

روش های مراقبت از نوزاد نارس 

تغذیه کودک تب دار

نکات مهم از شیر گرفتن نوزاد

با چه غذای کمکی کودکی شروع کنیم؟

شروع غذای جامد (غذای کمکی)

کودکان در سن 8 و 10 ماهگی اشیا رو در هانشان قرار میدهند و سعی میکنند آنها را بجوند. در این سن زمان مناسب برای استفاده از غذاهای کمی سفت تر است. البته این غذاها بازهم باید از نظر جویدن راحت باشند و در تکه های کوچکی تهیه شده باشند. مثل تخم مرغ، سیب زمینی پخته، تکه های نرم و کوچک گوشت، مرغ، ماهی و… از 10ماهگی تا حدود 1 سالگی کودک دندانهای بیشتری دارد و همچنین توانایی نگهداشتن قاشق را هم دارد در نتیجه خودش هم میتواند با استفاده از قاشق غذاهای کاملتری را مصرف کند. در این سن غذاهای ترکیبی مثل ماکارونی و سبزیجات البته با توصیه و مشورت پزشک بلامانع است.

غذای کمکی کودک رفلاکسی چگونه باید باشد؟

کودک مبتلا به رفلاکس دستگاه گوارشی، معده حساستری نسبت به بقیه کودکان دارد. بنابراین استفاده از مواد غذایی که کمترین حساسیت رو ایجاد میکنند برای کودک لازم است. دو ماده مناسب برای این کودکان برنج و بادام هست که به صورت حریره بادام یا فرنی به کودک داده میشوند. این مواد را والدین برای کودکانی که رفلاکس ندارند هم استفاده میکنند. حجم غذایی که به نوزاد میدهید باید کم باشد اما در دفعات بیشتری صورت بگیرد. غذای مناسب برای نوزاد زیر شش ماه شیر مادر است و شیر مادر به دلیل مواد خاصی که دارد بهترین نوع مواد غذایی برای نوزاد به شمار میرود. اما اگر مجبور به استفاده از شیر خشک هستید شیر خشک های مناسب رو انتخاب کنید.

غذا دادن به نوزاد آرام و با آرامش باشد. مواد غدایی جدید را در مدت طولانی تری به کودک بدهید. برای اینکار لازم است که مواد غذایی جدید با فاصله به کودک داده شود. برای شروع غذا دادن به نوزاد رفلاکسی از غذاهای نرم که تفاوت کمی از نظر غلظت با شیر مادر دارند آغاز کنید. کودک رفلاکسی نباید غذای چرب و یا همراه با ادویه بخورد.

چنانچه با شروع تغذیه کمکی برای نوزاد خود وزن او ثابت باقی بماند یا کمتر شود، حتما به پزشک مراجعه کنید.
به کودک رفلاکسی در حالت خوابیده غذا ندهید. بهترین حالت برای نوزاد در حالت نشسته است. گاهی سیستم گوارش کودک طوری است که رفلاکس بلافاصله بعد از خوردن غذا اتفاق نمیفتد. ممکن است گوارش نوزاد شما طوری باشد که مدتی بعد از تغذیه با شیر داخل معده مخلوط شود. بنابراین معیار رفلاکس کودک، رفلاکس بلافاصله نیست.

لیستی از مواد غذایی که کودکتون به آنها آلرژی و حساسیت نشان میدهد تهیه کنید. همچنین مواد غذایی که کودکتان به آن حساس نیست را هم در لیستی وارد کنید. غذاها و مزه های جدید را با فاصله یک تا سه هفته به نوزاد معرفی کنید.

اصول غذا دادن به کودک رفلاکسی

غذا دادن به کودکی که رفلاکس دارد نیازمند صبوری زیادی است. همچنین نیاز به دقت درباره مواد غذایی مناسب کودک و داروهای تجویزی پزشک هم دارد. داروهای آنتی رفلاکس با نظر پزشک مصرف میشوند اما معمولا تا پایان یک سالگی نیاز به مصرف دارند. مواد غذایی مصرفی باید به وزن گیری نوزاد کمک کند در غیر اینصورت نوزاد شما دچار کمبود وزن خواهد شد.
برای مطالعه مقالات بیشتر در زمینه پرورش کودک و بخش سلامت کودک میتونید به وبسایت مرکز پیش دبستانی شادآموز سربزنید.

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

نوشته های مرتبط

2 فکر در مورد “ بهترین غذای کمکی و سن مناسب شروع آن

  1. سپیده گفت:

    تا پندسالگی شیر مادر تغذیه مناسب برای کودک است و چه زمانی به غذای کمکی دادن روی بیاوریم

    1. shadamooz گفت:

      سلام همراه گرامی
      بهترین زمان شروع غذای کمکی از 6 ماهگی است. ضمنا در این زمان شیر مادر یا شیر خشک همچنان در تغذیه ی روزانه ی کودک قرار دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.