رشد جسمانی و فیزیولوژیک 5, رشد جسمانی و فیزیولوژیک 6

انگشت مکیدن کودک و راهکارهای ترک آن

انگشت مکیدن کودک

مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه

نوزادان به طور طبیعی توانایی مکیدن دارند و حتی خیلی از اوقات این کار را قبل از تولد و در شکم مادر نیز انجام می دهند. اما از آن جایی که مکیدن انگشت برای کودکان لذت بخش است و اثر آرام بخشی دارد، ممکن است این کار را ادامه دهند و ترک کردن آن برایشان سخت شود. انجمن دندانپزشکی آمریکا توصیه می کند که کودکان در سنین 2 تا 4 سالگی مکیدن انگشتان خود را متوقف کنند.
اگر می خواهید بیشتر در رابطه با انگشت مکیدن کودک بدانید تا پایان این راهنما همراه شادآموز باشید.

انگشت مکیدن کودکان

بیشتر کودکان تا سن دو سالگی رفتار مکیدن را متوقف می کنند و دیگر آن را انجام نمی دهند، اما همانطور که گفته شد اگر کودکی این رفتار را ادامه دهد خانواده ها باید تلاش کنند تا کودک بتواند این کار را ترک کند چرا که ممکن است تاثیراتی منفی بر رشد دهان و مهارت های گفتاری کودک داشته باشد.

جالب است بدانید سلول های مغز هورمون هایی ترشح می کند که می توانند باعث آرامش کودک شوند. و از جمله عواملی که باعث ترشح این هورمون‌ها های آرام بخش در کودکان می شود، مکیدن انگشت است.

هم چنین مکیدن انگشت در کودکان به هضم غذا، تنفس و ضربان قلب آن ها نیز کمک می کند. گاهی نیز کودک این رفتار را از سایرین یاد می گیرد و تقلید می کند. بنابراین تا این جای کار نباید احساس نگرانی کنید.
اما مکیدن انگشت بعد از ۵ سالگی برای کودک مضر است، و علت هر چه که باشد خانواده باید برای درمان آن اقدام کند.

 

ترک انگشت مکیدن کودک

رسیدن به رشد عقلی و توقف مکیدن انگشت

کودک برای اینکه بتواند در جهت ترک عادت مکیدن انگشتانش با شما همکاری کند، باید به درجه ای از رشد عقلی رسیده باشد و بداند که چرا نباید انگشتش را بمکد و در اثر ادامه دادن این کار چه آسیبی به خود می رساند. بنابراین سن پنج سالگی به بعد زمان مناسبی است تا کودک متوجه این بشود که اگر انگشتانش را بمکد دندان هایش مرتب شکل نمی‌گیرند.

در این سن والدین نیز با کمک تشویق می توانند به کودکان خود بیاموزند که در صورت تکرار نکردن این کار مثلا برای مدت محدود یک هفته ای کودک جایزه می گیرد. بنابراین کودک متوجه عواقب کار خود می شود و برای کنترل رفتار نادرست خود تلاش می کند.

 

مراحل ترک انگشت مکیدن کودک

سه مرحله برای تغییر رفتارِ مکیدن انگشت:

1. ابتدا به طور کتبی مشخص کنید که کودک این رفتار را چند بار در طول روز انجام می دهد و کجا ها و در چه موقعیت هایی انگشتش را می مکد و آن را روی کاغذی ثبت کنید. با کمک ثبت رفتارِ اولیه کودک متوجه خواهید شد که او در طول زمان چه قدر تغییر می کند.
2. به کودک انگیزه بدهید تا بتواند این رفتار را متوقف کند.
3. تقویت مثبت. تقویت مثبت از راه تشویق کردن و هدیه دادن را در برنامه خود قرار دهید.

 

کمک به ترک انگشت مکیدن کودک

والدین چه کمکی به ترک عادت انگشت مکیدن کودک می کنند؟

گاهی اوضاع آن طور که پدر و مادر فکر می کنند و برنامه ریزی می کنند پیش نمی رود. ترک عادت دشوار است و همه بزرگسالان به خوبی این را می‌دانند کودک شما هم از این قاعده مستثنی نیست.

نگاهی واقع بینانه داشته باشید و صبور باشید. سه چهار روز اول برای کودک بسیار سخت می گذرد. در این زمان کودک ناراحت و بدخلق می شود او در این روزها عادتی را ترک می کند که باعث ترشح هورمون های آرام بخش در سیستم عصبی اش می شده است، حال بدن نیاز دارد که خود را با شرایط جدید منطبق کند. کمی برایش دشوار است اما نگران نباشید به زودی با نمکیدن انگشت ها کنار می آید.

در این مسیر گاهی به والدین توصیه می کنیم که از یک متخصص کمک بگیرند. درمانگران کودک هم به رابطه ی بین والدین و کودک کمک خواهند کرد و بحث و ناراحتی های بین آن ها را حل خواهند کرد و هم به خود کودک کمک می کنند تا مسئولیت رفتارهایش را به عهده بگیرد و در مورد عواقب آن ها بداند.

نکاتی برای پدر و مادرها

• جملاتتان را با “من” شروع کنید و به کودکتان بگویید که “من برای انگشت مکیدن تو نگران هستم”.
• در مورد احساسات کودکتان با او صحبت کنید و بگویید که می دانید چقدر این کار برای او دشوار است. و او را تشویق کنید احساساتش را بیان کند. مقاله ی بیان احساسات را بخوانید.
• صبر داشته باشید و از تشویق های فوری دریغ نکنید در این مسیر کودکان زود ناامید و ناراحت می شوند، باید به آن ها یادآوری کنید که موفقیت چه قدر نزدیک است و چقدر پیشرفت کرده اند.
• گاهی والدین در این مسیر، سایر رفتارهای نادرست کودکشان را نادیده می گیرند و در برابر خواسته های او تسلیم می‌شوند، درست است که ترک عادت برای کودکان مشکل است ولی لوس کردن کودک شاید موقتا مشکل را حل کند اما در آینده، مشکلات بیشتری را به وجود می آورد، بنابراین در این مسیر همدل ولی محکم و بااراده باشید.

مقالات مرتبط:

دست در بینی کردن کودک

ناخن جویدن کودک

اختلال خواب در کودک

انگشت مکیدن در کودکان ، عملی غریزی و عادی است که به وسیله ی آن کودک احساس آرامش و امنیت می کند. اما ادامه دادن آن ممکن است باعث مشکلاتی دائمی مثل فاصله افتادن بین دندان ها و کوتاه شدن سقف دهان و در نهایت مشکلاتی در تکلم بشود. هم چنین کودک در بیشتر مواقع در حال بازی کردن با وسایل و اسباب بازی هایش است و در میان بازی در حالی که دستانش آلوده هستند آن ها را به دهان می برد این کار می تواند انواع میکروب ها و ویروس ها را وارد بدن او کند. بنابراین توجه به آن در صورت ادامه پیدا کردن بعد از ۵ سالگی الزامی است. مقاله ی آموزش بهداشت فردی به کودک را بخوانید.

ما در مهد و پیش دبستانی دوزبانه شاد آموز، فضایی امن و شاد برای کودکان فراهم کرده ایم. در این فضا کودکان عزیزمان علاوه بر آموزش مهارت های اجتماعی در کنار همدیگر، با کمک مربیان و متخصصان کودک و با جدیدترین متدهای آموزشی، آموزش های متعددی همراه با بازی و سرگرمی دارند. هم چنین ما در شادآموز با توجه به هوش های هشت گانه گاردنر به دنبال کسب استعداد و توانایی متفاوت هر کودک هستیم و در این مسیر همراه او خواهیم بود.
در صورت داشتن هر گونه سوال با همکاران مان در شادآموز در ارتباط باشید.

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

منبع :

payamezan

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.