رشد هیجانی و اجتماعی 5, رشد هیجانی و اجتماعی 6

8 راهکار حاضرجوابی کودک پیش دبستانی

حاضرجوابی در کودکان پیش دبستانی

مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه

حاضرجوابی کودک پیش دبستانی: چطور جلوی زبان درازی کودک را بگیریم؟

یکی از بزرگترین مسائلی که والدین باید به آن توجه کنند نحوه حرف زدن کودک با بزرگترهاست. تعامل او با بزرگترها در کودکی سازنده آینده روابط اجتماعی او در آینده است. حاضرجوابی کودک تقریبا از همان اولین روزهایی که او نه گفتن را یاد می‌گیرد، شروع می‌شود. این رفتار بخش عادی رشد اوست، اما این موضوع مشکل را حل نمی‌کند.

دلایل حاضرجوابی کودک چیست؟

دلایل حاضرجوابی کودک

زبان درازی کودک دلایل متعددی می‌تواند داشته باشد. یکی از آنها می‌تواند تلاش کودک برای اعمال کنترل روی زندگی‌اش و تلاش برای استقلال طلبی باشد، مانند آنچه می‌پوشد، می‌خورد یا انجام می‌دهد. به علاوه، این کار می‌تواند به دلیل امتحان کردن مرزها و خط قرمزها باشد. کودک در حال آزمایش آن است که چه کاری درست است و چه کاری با عواقب همراه خواهد بود.

علت آن هر چه باشد، برای پرهیز از ماندگار شدن این رفتار زشت در کودک، والدین باید هر چه سریع‌تر در جهت حذف آن برآیند. به عنوان والدین، این وظیفه ماست که به کودک نحوه بیان خواسته‌ها و نیازهایش را به شکل درست آموزش بدهیم.

راهکارهایی برای کنترل حاضرجوابی کودک

حاضر جوابی نکنید

نحوه پاسخگویی شما به زبان درازی فرزندتان، شکل تعاملات شما را در آینده تعیین می‌کند. کودکان در عصبانی کردن والدین بسیار ماهر هستند و به راحتی با چند جمله می‌توانند آتش دعوا را شعله‌ور کنند. وقتی او جواب می‌دهد، تو رییس من نیستی، خیلی وسوسه‌کننده است که به او بگویید: البته که من رییسم. اما این کار باعث می‌شود او به جنگ کلامی و بحث کردن با شما عادت کند. در عوض، نفس عمیقی بکشید، اتاق را ترک کنید و سعی کنید از تشدید تنش و حاضرجوابی کودک جلوگیری کنید.

در واقع، هر چه موقعیت‎های زبان درازی را از او بگیرید، این رفتار در او محوتر می‌شود. همچنین، در هنگام صحبت کردن با دیگران نیز به یاد داشته باشید که همیشه دو گوش کوچک در حال ضبط رفتار شما هستند. در روابطتان با دیگران الگوی خوبی باشید و به بزرگترها و اطرافیانتان با طعنه و حاضرجوابی صحبت نکنید.

اجرای پیامدها و عواقب رفتار بد کودک

اجرای پیامدها و عواقب رفتار بد کودک 

نادیده گرفتن رفتارهای بی‌احترامانه باعث تشویق آن می‌شود، بنابراین وقتی کودک شما را مورد اهانت قرار می‌دهند یا از کلمات تند و زننده استفاده می‌کند، محکم مقابل او بایستید. از قبل عواقب رفتار بد را برای او مشخص کنید. وقتی این رفتار را انجام داد، تنبیه را اجرا کنید تا کودک متوجه شود که پرهیز از حاضرجوابی برای او بهتر است. چند دقیقه تنها ماندن در اتاق، انجام دادن برخی از کارهای خانه مناسب با توانایی‌های او، محروم شدن از تماشای تلویزیون یا بازی می‌توانند تنبیه‌های مناسبی باشد.

بررسی عمیق زبان درازی کودک

حاضرجوابی کودک می‌تواند دلیل مهمی داشته باشید. کودکی که زبان درازی می‌کند، در واقع پرخاشگری، سرخوردگی، ترس یا صدمه را ابراز می‌کند. او در این موقع به این نتیجه رسیده است که توجه منفی از سوی والدین بهتر از هیچ است. این طغیان‌ها و دیگر بدرفتاری‌ها در دوره‌های تغییر بیشتر در کودکان دیده می‌شود، مانند تولد نوزاد جدید، تغییر محل زندگی، تغییر برنامه کاری والدین یا مشکل در مدرسه و پیش دبستان. در این مواقع، کودک احساس می‌کند که نادیده گرفته شده است و برای جلب توجه والدین به زبان درازی رو می‌آورد. پی بردن به دلیل واقعی رفتار کودک می‌تواند روش خوبی برای حل مشکل باشد. اگر در فکر کودک دیگری هستید، مقاله ی چگونگی آماده کردن کودک برای نوزاد تازه را بخوانید.

الگویابی کنید

در راستای یافتن علت، زمان حاضرجوابی کودک را پیدا کنید. آیا بعد از مدرسه تحریک‌پذیرتر است؟ وقتی مشق می‌نویسد؟ وقتی خواب کافی نداشته باشد؟ با چند تغییر، حذف محرک‌ها و پیشگیری از بروز تنش در زمان تحریک پذیری می‌توانید این رفتار را در فرزندتان از بین ببرید. سعی کنید زمانی که او تحریک‌پذیر است، او را تنها بگذارید.

در ادامه ی این مطلب، برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید 7 رفتار بد کودک که باید اصلاح شود، از شادآموز را بخوانید.

به کودک احترام بگذارید و متقابل احترام ببینید

احترام گذاشتن و درخواست احترام داشتن

وقتی کودک نظرش را در مورد چیزی بیان می‌کند، در واقع، چیز خوبی است. کودکی که می‌تواند افکار و عقایدش را به والدین بیان کند و از ابراز خود نمی‌ترسد، کمتر از دیگر کودکان در معرض خطر همراهی با دوستان ناباب، مصرف مواد مخدر و الکل است. بنابراین، لازم است والدین درک خود را از احترام و ابراز خویشتن بررسی کنند.

کودکان باید بتوانند در فضایی آرام و منطقی نظر خود را بیان کنند و والدین به آنها گوش کنند. اگر کودک احساس کند والدین به او گوش نمی‌کنند، احتمال بالا بردن صدایش و زبان درازی بیشتر می‌شود. در مواقع اختلاف، والدین باید مهارت مذاکره و مصالحه برای یافتن راهکار مناسب برای هر دو نفر را به کودک آموزش دهند. مقاله ی آموزش بیان احساسات کودک را بخوانید.

نظارت بر محتوای برنامه‌ها و فیلم‌ها

در بسیاری از برنامه‌ها و فیلم‌های تلویزیونی، حاضرجوابی کودک را در مقابل بزرگسالان به تصویر می‌کشند. شاید برای خنده خوب باشد، اما کودکان مقلدهای خوبی هستند. کودک باید بداند که این نوع رفتار قابل قبول و خنده دار نیست. سعی کنید این دسته برنامه‌ها را برای او پخش نکنید.

برای برخورد با حاضر جوابی کودک رفتار خوب کودک را ستایش کنیدستایش رفتار خوب

همه دوست دارند ستایش شوند، به خصوص بچه‌ها. هنگامی که به درستی با شما ارتباط برقرار می‌کند، او را در آغوش بگیرید، از او تشکر کنید و با تعریف کردن از رفتار خوب از او تقدیر کنید. کودکانی که تقویت مثبت دریافت می‌کنند کمتر برای جلب توجه رفتار بد از خود بروز می‌دهند. با این حال، کودک باید بداند که صرف احترام گذاشتن، لزوماً به این معنا نیست که به نتیجه دلخواه خود می‌رسد. می‌توانید به او بگویید “شیوه بیان خواسته‌ات را دوست داشتم، اما الان وقت خواب است و نمی‌توانی بازی کنی.”

بی‌محلی به رفتار بد

حاضرجوابی کودک می‌تواند یک بخش عادی از دوره رشد او باشد. کودکان در سن بین 3 تا 5 سال به دنبال استقلال طلبی و هویت یابی هستند. این باعث می‌شود مستقل‌تر و قاطع‌تر عمل کنند. وقتی با رفتار بد از سوی او روبه رو می‌شوید، با او حرف نزنید و از او دور شوید. یا به او بگویید که من حرف‌های تو را نمی‌شنوم، جمله‌ات را درست بگو، تا متوجه شوم. تنها زمانی به او پاسخ دهید که جمله مودبانه را بیان کرده است.

حاضرجوابی کودک آسیب زیادی به روابط اجتماعی و وجهه او می‌زند. به عنوان والدین باید برای حذف این رفتار و تقویت رفتار خوب در او تلاش کنید. مربیان پیش دبستانی شادآموز متوجه هیجانات کودک هستند و تلاش می‌کنند در کنار والدین، با بهره گیری از تکنیک‌های روانشناسی کودک، رفتارهای خوب را در کودک تقویت کنند. نظرات و پیشنهاداتتان را در قسمت نظرات این مطلب با ما به اشتراک بگذارید.

شاد آموز  را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

منبع:

verywellfamily

نوشته های مرتبط

1 فکر در مورد “ 8 راهکار حاضرجوابی کودک پیش دبستانی

  1. ملیکا گفت:

    دخترم با اینکه من حرفش رو گوش می دم و به خواسته هاش احترام میزارم گاهی زبون درازی می کنه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.