بلاگ, رشد جسمانی و فیزیولوژیک 1

گرفتن آروغ نوزاد | 3 روش برای آروغ زدن کودک

گرفتن آروغ نوزاد، سه روش برای آروغ زدن کودک

مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه

نوزادان پس از شیر خوردن معمولاً بدخلقی می‌کنند. این بدخلقی احتمالاً به این دلیل است که او مقداری هوا را با شیر بلعیده است و باعث می‌شود که احساس دلدرد ناراحت‌کننده‌ای داشته باشد. گرفتن آروغ نوزاد مرحله مهمی در شیردهی است و به کودک احساس بهتری می‌دهد.

روش گرفتن آروغ نوزاد

روش گرفتن آروغ نوزاد

پس از شیردهی، کودک را روی شانه‌هایتان قرار دهید به نحوی که سرش کاملاً روی شانه آرمیده باشد و مسیر هوایی باز باشد. همچنین، می‌توانید نوزاد را به شکم روی ران‌هایتان قرار دهید یا او را در حالت نشسته قرار دهید و از کمرش حمایت کنید.
با قرار دادن یک پارچه بین لباس خودتان و دهان کودک از لباس‌هایتان محافظت کنید.

به سمت چپ کمرش، که معده کوچولویش در آن قسمت قرار دهید، ضربات ملایمی بزنید یا مالش دهید. همین ضربات ملایم باعث آروغ زدن کودک می‌شوند، اما برخی از کودکان به ضربه‌های محکم‌تری نیاز دارند.

چرا باید آروغ نوزاد را گرفت؟

گرفتن آروغ نوزاد در هر مرتبه شیردهی مهم است، حتی اگر نوزاد خواب باشد. وقتی نوزاد شیر می‌خورد، همراه با آن کمی هوا نیز می‌بلعد. با وجود این حباب‌های هوا در معده کوچکش نمی‌تواند به خوبی تغذیه‌اش را کامل کند و احساس دلدرد و سیری می‌کند. به همین دلیل است که گرفتن آروغ نوزاد برای بیرون آوردن هوای اضافی، بخش مهمی از فرآیند تغذیه نوزاد است.

اگر کودک در هنگام شیر خوردن سر و صدا کند یا تکان‌های بیشتری بخورد، هوای بیشتری خواهد بلعید که باعث بدخلقی و دلدرد بیشتر می‌شود. اگر در حین شیر خوردن، نوزاد خودش را جمع می‌کند، بهتر است بلافاصله آروغ او را بگیرید تا احساس راحتی کند.

 

بهترین حالت برای آروغ زدن نوزاد

بهترین حالت برای آروغ زدن نوزاد چیست؟

سه روش اساسی برای گرفتن آروغ نوزاد وجود دارد: روی شانه، رو به پایین روی پاها یا نشسته. ایده خوبی است که هر سه روش را امتحان کنید تا ببینید کدام یک برای کوچولوی شما بهتر جواب می‌دهد.

روی شانه: کودک را محکم روی شانه خود نگه دارید. با یک دست او را نگه دارید و با دست دیگر به پشت او ضربه بزنید یا مالش دهید.
رو به پایین روی پاهای خود: کودک خود را روی شکمش قرار دهید (شکم او روی یکی از پاهای شما باشد، سرش روی پای دیگر و کمی بالاتر از سینه باشد). در حالی که با یک دست کودک را محکم در آغوش گرفته‌اید، با دست دیگر به پشت او ضربه بزنید یا مالش دهید.
نشسته: کودک را در حالت نشسته روی پاهای خود نگه دارید و کمی او را به جلو متمایل کنید. سر و قفسه سینه کودک را با یک بازو حمایت کنید، در حالی که با دست دیگر به پشت او ضربه می‌زنید یا مالش می‌دهید.

اگر نوزاد بعد از چند دقیقه آروغ نمی‌زند، وضعیت او را تغییر دهید و قبل از شیر دادن دوباره، چند دقیقه دیگر برای گرفتن آروغ او تلاش کنید. اگر به هر روشی، نوزاد آروغ نزد، برای جلوگیری از برگشت شیر، به مدت 10 تا 15 دقیقه یا بیشتر او را در حالت عمودی نگه دارید. این زمان به ویژه برای کودکان دچار ریفلاکس معده اهمیت دارد. در عین حال، به یاد داشته باشید که کمی برگشت شیر نگران‌کننده نیست و می‌تواند نشانه آروغ زدن باشد.

برخی از نوزادان پس از به خواب رفتن، با گریه بیدار می‌شوند. این گریه‌ها می‌تواند نشانه گاز در معده باشد. او را چند دقیقه بلند کنید و روی شانه قرار دهید تا آروغ بزند و بعد دوباره او را بخوابانید. با افزایش سن، نیاز به گرفتن آروغ نوزاد کمتر می‌شود چراکه به تدریج یاد گرفته است که بدون بلعیدن هوای اضافی شیر بخورد. انواع گریه نوزاد را در این مقاله از شادآموز بخوانید.

دلدرد به خاطر گاز معده در نوزادان دچار کولیک شایع‌تر است. این دسته نوزادان معمولاً 3 ساعت در روز و گاهی بیشتر گریه می‌کنند که به دلیل بلعیدن هوا در شیردهی است. برای رفع دلدرد کودک می‌توانید از قطره‌های ضد کولیک استفاده کنید. پیش از دادن هر نوع دارو، با پزشک اطفال مشورت کنید.

آروغ فقط به دلیل بلع هوا در شیردهی نیست. رژیم غذایی مادر نیز در تشکیل گاز در معده نقش دارد. برخی از نوزادان معده حساس‌تری دارند و با مصرف برخی مواد غذایی خاص توسط مادر دچار گاز در معده می‌شوند. در صورتی که مادر مواد نفاخ مانند حبوبات مصرف کرده است، گرفتن آروغ نوزاد اهمیت ویژه‌ای دارد.

همچنین برای کاهش هوای داخل معده نوزاد، بهتر است بعد از درست کردن شیرخشک چند دقیقه صبر کنید. تکان دادن شیرخشک در آب هوای زیادی را وارد محلول می‌کند. انتخاب یک سرشیشه ی مناسب سن کودک نیز به کاهش میزان هوا در معده کمک می‌کند. اگر به نظر می‌رسد هیچ یک از روش‌های فوق به کاهش دلدرد و گاز معده کودک کمک نمی‌کند، بهتر است با پزشک اطفال مشورت کنید.

آروغ زدن نوزاد

چند بار باید آروغ کودک را بگیرم؟

هر نوزادی متفاوت است، و این در مورد گاز در معده نیز صادق است. همچنین، تعداد دفعات آروغ گیری به تغذیه او بستگی دارد. هنگام تغذیه با شیشه، حداقل یک بار، تقریباً در نیمه شیردهی یا هر زمانی که نوزاد بی‌قرار است، آروغ او را بگیرید.

در صورت تغذیه با سینه مادر، اگر می‌خواهید سینه را عوض کنید، گرفتن آروغ نوزاد برای یک بار توصیه می‌شود تا اگر هوای اضافه در معده کودک وجود دارد تخلیه شود و او بتواند به طور کامل شیر بخورد. ولی اگر نوزاد عادت دارد هر بار فقط از یک سینه تغذیه کند، در میانه شیردهی یک بار آروغ او را بگیرید.

به عنوان یک قاعده کلی، اگر در حین شیر خوردن ناآرام یا بی‌قرار به نظر می‌رسد، ممکن است زمان گرفتن آروغ نوزاد باشد. اما اگر به نظر می‌رسد کودک مشکلی ندارد، بهتر است صبر کنید تا تغذیه او با شیر تمام شود. نشانه‌های گاز محبوس در معده شامل موارد زیر است:

  • گریه
  • قوس دادن پشت
  • بالا کشیدن پاها به سمت شکم
  • گره کردن مشت

در مورد نوزادانی که دچار ریفلاکس معده هستند، بهتر است دفعات بیشتر آروغ آنها گرفته شود تا از استفراغ شیر جلوگیری شود. علائم رفلاکس ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • اغلب در حین یا بلافاصله بعد از شیر خوردن شیر را بالا می‌آورد.
  • در حین تغذیه یا پس از آن سرفه و سکسکه می‌کند.
  • بعد از آروغ زدن، کمی شیر بالا می‌آورد.

با کمی گذشت زمان، هر مادری به رفتارها و نیازهای فرزندش مسلط می‌شود و دیگر بدون بروز نشانه نیز مادر می‌داند چه زمانی باید آروغ کودک را بگیرد.

مقالات مرتبط:

گازگرفتن کودک

اختلال در راه رفتن کودک

دلایل دیر حرف زدن کودک

آروغ نزدن نوزاد

نوزاد من آروغ نمی‌زند، چه کار کنم؟

برخی از نوزادان هوای زیادی در هنگام تغذیه نمی‌بلعند. به همین دلیل آروغ نمی‌زنند. برخی از نوزادان نیز با صدای خیلی آهسته آروغ می‌زنند و شما متوجه نمی‌شوید. اگر کوچولوی شما آروغ نمی‌زند، اما دلدرد و ناراحتی ندارد، جای نگرانی نیست.

گرفتن آروغ نوزاد به بهبود تغذیه و کاهش بی‌قراری‌های او کمک می‌کند. پیش دبستانی شادآموز تلاش می‌کند با انتشار مطالب مرتبط با نوزادان و کودکان به ارتقا دانش فرزندپروری و کاهش نگرانی‌های مادران کمک کند. 

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

منبع:

pampers

نوشته های مرتبط

2 فکر در مورد “ گرفتن آروغ نوزاد | 3 روش برای آروغ زدن کودک

  1. ساحل گفت:

    نوزاد من وقتی شیر میخوره پاهاش رو در شکمش جمع می کنه به خاطر بادی که در شکمش هست اروغ گرفتن نوزاد بعد از شیر خوردن دل دردش رو از بین می بره..

    1. shadamooz گفت:

      ساحل عزیز ممنون که تجربه تون رو با ما به اشتراک گذاشتید. در مقاله، روش های گرفتن آروغ نوزاد را به طور کامل شرح دادیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.