رشد جسمانی و فیزیولوژیک 1

حمام کردن نوزاد + آموزش تصویری

همه آنچه در رابطه با حمام کردن نوزاد باید بدانید

مدت زمان مطالعه: 6 دقیقه

همه آنچه باید در مورد تعداد دفعات حمام نوزاد و نکات مهم آن بدانید

حمام کردن نوزاد تجربه‌ای لذت ‌بخش برای والدین است. با این حال، والدین سؤالات زیادی درباره آن دارند. در ادامه به برخی از مهم‌ترین نگرانی‌های والدین از جمله زمان حمام، دفعات آن، نکات ایمنی و موارد دیگر می‌پردازیم.

اولین حمام نوزاد چه زمانی باید انجام شود؟

در چند سال گذشته، توصیه‌های مربوط به زمان اولین حمام تغییر کرده است. در حالی که تا چند سال قبل اکثر بیمارستان‌ها نوزاد را در همان یکی دو ساعت اول حمام می‌کردند، در حال حاضر سیاست‌ها تغییر کرده است. سازمان بهداشت جهانی (WHO) توصیه می‌کند اولین حمام نوزاد را تا حداقل 24 ساعت پس از تولد به تعویق بیندازید یا اگر صبوری برای یک روز کامل ممکن نیست، حداقل 6 ساعت به نوزاد فرصت دهید.

اولین حمام نوزاد

چرا باید برای اولین حمام نوزاد صبر کرد؟

  1. دمای بدن و قند خون نوزاد: شستن نوزاد در ساعت اول ممکن است باعث شود که بدن او سرد شود و دچار هیپوترمی شود. استرس ناشی از حمام زودهنگام نیز می‌تواند باعث شود نوزاد در معرض افت قند خون (هیپوگلیسمی) قرار گیرد.
  2. پیوند و تغذیه با شیر مادر: حمام کردن نوزاد در ساعت‌های اول باعث اختلال در تماس پوست به پوست مادر و نوزاد و شیردهی سریع می‌شود. نوزادی که در ساعت‌های اول حمام شود، دچار تنش پوستی می‌شود و ممکن است برای خوردن شیر بی‌میلی نشان دهد. پیوند عاطفی مادر و نوزاد را بخوانید.
  3. خشکی پوست نوزاد: ورنیکس ماده‌ای سفید مومی است که قبل از تولد پوست نوزاد را می‌پوشاند و به عنوان یک مرطوب‌کننده طبیعی عمل می‌کند. این ماده ممکن است دارای خواص ضد باکتریایی باشد. طبق توصیه آکادمی اطفال آمریکا (AAP)، بهتر است ورنیکس برای مدتی روی پوست نوزادان بماند تا از خشک شدن پوست ظریف آنها جلوگیری کند.

حمام کردن نوزادی که مادرش مبتلا به HIV یا هپاتیت است پس از شیردهی اولیه صورت می‌گیرد تا ریسک انتقال بیماری به پرسنل بیمارستان و اعضای خانواده کاهش یابد.

نوزاد را چند بار در هفته باید حمام کرد؟

نوزادان تازه متولد شده هر روز نیازی به حمام شدن ندارند. آنها به ندرت عرق می‌کنند یا آنقدر کثیف می‌شوند که نیاز به حمام داشته باشند. یک تا دو بار حمام در هفته در اولین سال تولد نوزاد می‌تواند کافی باشد. استحمام بیشتر می‌تواند باعث خشک شدن پوست کودک شود.

حمام کردن نوزاد قبل از افتادن بند ناف چگونه است؟

تا وقتی بند ناف نوزاد نیفتاده است، او را با دستمال خیس شده با آب خالی تمیز کنید. بند ناف معمولًا یک تا دو هفته بعد از تولد می‌افتد. اگر بند ناف نوزاد تا یک ماهگی نیفتاد، به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید.

مراحل حمام کردن نوزاد با عکس

آماده کردن حمام نوزاد

آماده کردن حمام نوزادحمام کردن نوزاد

حمام کردن نوزاد

مراحل ایمنی در حمام نوزاد

ایمنی در حمام نوزاد

تمیز کردن نوزاد با اسفنج یا دستمال مرطوب

حمام اسفنجی مانند حمام معمولی است، با این تفاوت که نوزاد را در آب قرار نمی‌دهید. قبل از شروع، لوازم را آماده کنید. وان، یک دستمال مرطوب شده در آب فاقد صابون، یک حوله خشک و هر چیز دیگری که ممکن است قبل از شروع به آن نیاز داشته باشید. نوزاد را روی سطح مطمئنی قرار دهید که می‌تواند میز تعویض، تختخواب یا سکوی حمام باشد. اگر سطح مورد نظر از زمین بالاتر است، یک دست خود را روی نوزاد نگه دارید تا از افتادن جلوگیری شود. صورت نوزاد را با استفاده از دستمال نمدار لطیف به آرامی تمیز کنید. مراقب باشید آب به چشم یا دهان او نرسد. سپس، قبل از شستن بقیه بدن و در نهایت، قسمت پوشک، دستمال را تمیز کنید.
در طول حمام اسفنجی، نوزاد را در حوله خشک بپیچید و فقط جایی را که در حال شستشو هستید، از حوله بیرون بیاورید. برای تمیز کردن نوزاد توجه ویژه‌ای به چین و چروک زیر بازوها، پشت گوش‌ها، ناحیه گردن و به ویژه ناحیه تناسلی نوزاد دختر داشته باشید.

حمام کردن نوزاد چگونه باید باشد؟

هنگامی که بند ناف نوزاد افتاد، می‌توانید نوزاد را مستقیماً در آب قرار دهید. اولین حمام نوزاد تا حد امکان ملایم و مختصر باشد. اگر نوزاد اعتراض کرد، برای یک یا دو هفته به حمام اسفنجی برگردید، سپس دوباره حمام معمولی را امتحان کنید.

مقالات مرتبط با نوزاد:

بندناف نوزاد

آب دادن به نوزاد

اسباب بازی مناسب نوزاد

رشد شناختی و حرکتی نوزاد

نکات ایمنی حمام کردن نوزاد

  • برای حمام کردن از وان مخصوص نوزاد استفاده کنید. ترجیحا یک وان پلاستیکی سفت توصیه می‌شود که دارای سطح شیب‌دار و بافت‌دار است که از سر خوردن نوزاد جلوگیری می‌کند. برخی از والدین نیز در ماه اول از سینک ظرفشویی استفاده می‌کنند. گاهی بهترین راه، ساده‌ترین است. با این حال، مراقبت باشید. سینک ظرفشویی پر از اتصالات و شیر است و احتمال آسیب به سر یا بدن نوزاد وجود دارد. عمق آب باید به قدری کم باشد که اگر سهواً نوزاد لیز خورد، سر او زیر آب نرود.
  • قبل از حمام کردن نوزاد همیشه حوله و لوازم ضروری را در دسترس قرار دهید تا بتوانید با یک دست نوزاد را حمایت کنید.
  • هرگز برای برداشتن چیزی که فراموش کرده‌اید، یا پاسخ دادن به زنگ در و تلفن، نوزاد را در حمام تنها رها نکنید.
  • دمای آب را بررسی کنید. وان را با حدود 4 سانتی‌متر آب پر کنید و با مچ یا آرنج دمای آب را تست کنید. دمای آب برای پوست شما باید گرم باشد، نه داغ. آبگرم‌کن را چک کنید تا ناگهان داغ نشود. همیشه قبل از ریختن آب روی نوزاد، دمای آب را بررسی کنید زیرا احتمال سوختگی پوست لطیف نوزاد زیاد است.
  • نوزاد را گرم نگه دارید. هنگامی که نوزاد را برهنه کردید، بلافاصله او را در آب گرم قرار دهید. از یکی از دستهای خود برای حمایت از سر او استفاده کنید و از دست دیگر برای قرار دادن پای او در آب استفاده کنید.
  • با او تشویق‌کننده صحبت کنید و بقیه بدنش را به آرامی پایین بیاورید تا در وان قرار بگیرد. بیشتر بدن و صورت او باید از سطح آب به مراتب بالاتر باشد، بنابراین برای گرم نگه داشتن او باید مرتباً آب گرم روی بدنش بریزید.
  • برای حمام کردن نوزاد از صابون کم استفاده کنید. صابون پوست کودک را خشک می‌کند. در صورت نیاز به پاک کننده، فقط از صابون‌های ملایم با pH خنثی و بدون افزودنی استفاده کنید. صابون را بلافاصله از روی پوست بشویید. موهای کودک را یک بار در هفته با شامپوی ملایم بشویید. در هنگام شستشوی سر نوزاد مراقب باشید به ملاج او فشار بیش از حد وارد نکنید. موهای نوزاد را با کف دست به آرامی تمیز کنید. گاهی ممکن است پوسته‌هایی را روی پوست سر نوزاد مشاهده کنید که از آن به عارضه کلاه گهواره یاد می‌شود. این عارضه بی‌خطر است و در بسیاری از نوزادان دیده می‌شود. اگر به نظر مزاحم می‌رسند، می‌توانید این پوسته‌ها را پس از شامپو زدن سر نوزاد، با یک برس نرم جدا کنید. اما در اکثر اوقات ایرادی ندارد که آنها را رها کنید تا خودشان به مرور زمان جدا شوند.
  • از یک پارچه نرم برای شستن صورت و موهای نوزاد استفاده کنید، نیازی نیست بدن نوزاد را اسکراب کنید.
  • وقتی سر نوزاد را آبکشی می‌کنید، دستتان را روی پیشانی او قرار دهید تا آب از دو طرف بریزد و وارد چشم‌های او نشود. بقیه بدن او را از بالا به پایین بشویید.
  • سعی کنید در حمام به او خوش بگذرد. برای او آواز بخوانید. به او زمان بیشتری بدهید تا در آب دست و پا بزند و بازی کند. هرچه کودک در حمام بیشتر سرگرم شود، کمتر از آب می‌ترسد. حمام کردن نوزاد باید یک تجربه آرامش‌بخش باشد، بنابراین عجله نکنید مگر اینکه او ناراضی باشد.
  • نوزادان واقعاً به اسباب‌بازی‌های حمام احتیاج ندارند، زیرا تنها در آب بودن به اندازه کافی برای آنها هیجان‌انگیز است. بردن ظروف، اسباب بازی‌های شناور، حتی کتاب‌های ضد آب دست و پاگیر هستند و ممکن است حواس شما را از ایمنی نوزاد پرت کنند.
  • وقتی زمان استحمام به پایان رسید، حوله‌ای را به دور سر و بدن کودک بپیچید تا گرم شود. به آرامی نوزاد را خشک کنید و مقدار کمی لوسیون مرطوب‌کننده ضد حساسیت و فاقد عطر را بلافاصله بعد از حمام استفاده کنید تا از خشکی پوست یا اگزما جلوگیری شود.

اولین تجربه شما از حمام کردن نوزاد چطور بود؟ نوزادتان از حمام کردن لذت می‌برد؟ شما چه تکنیک‌ها و روش‌هایی را برای یک حمام خوب برای نوزاد می‌شناسید؟ نظرات خود را در قسمت دیدگاه ها با شاد آموز در میان بگذارید.

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

منبع:

healthychildren

raisingchildren

2 فکر در مورد “ حمام کردن نوزاد + آموزش تصویری

  1. سارا گفت:

    اولین حمام نوزاد چه زمانی باید انجام شود

    1. shadamooz گفت:

      سلام همراه گرامی
      از همان روزهای ابتدایی تولد می توان نوزاد را به حمام برد. توجه به نکات ایمنی در زمان حمام کردن نوزاد ضروری است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.