رشد جسمانی و فیزیولوژیک 5, رشد جسمانی و فیزیولوژیک 6

تغذیه در کودکان 5 تا 6 سال چگونه باید باشد؟

تغذیه در کودکان 5تا6 سال

مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه

تغذیه کودک چگونه باید باشد؟

رشد جنبه های مختلفی دارد که یکی از جنبه های اون رشد فیزیکیه. رشد فیزیکی شامل مهارت های حرکتی مثل بالا و پایین پریدن و انجام حرکاتی که با عضلات و اندام ها در ارتباط هستند. رشد این سیستم عضلانی به تغذیه خوب بستگی داره و باید والدین با دقت خاصی مواد تشکیل دهنده وعده های غذایی کودک را انتخاب کنند و به روش درستی به کودک بدهند.

در دوران شیر خوارگی، نوزادان یا با شیر مادر تغذیه میشوند یا با شیر خشک یا با هردو. امروزه محققان متوجه شدند که روش های شیر دادن به شرطی که درست و اصولی باشند هیچ فرقی باهم ندارند البته که شیر مادر بهتر و مغذی تر هست اما اگر شیر خشک هم مناسب با سیستم گوارشی کودک باشد و همچنین بهداشتی باشد و روند تولید استانداردی رو گذرانده باشد هیچ اشکالی برای تغذیه و رشد کودک به وجود نمی آورد.

مواد غذایی مناسب برای کودک

کودکان از 6 ماهگی میتوانند غذای کمکی رو شروع کنند و تا دو سالگی به مرور غذای معمول خانواده رو استفاده کنند. پس از آن هم با توجه به رشد و نیازهای بدنی کودک از غذاهای تازه و سالم برای تغذیه استفاده میشه.

چه موادی در غذای کودک باید باشد؟

تغذیه در کودکان 5تا6 سال به دلیل تاثیر بر رشد فیزیکی آنها از اهمیت بالایی برخورداره. وجود رژیم متعادل برای کودکانی که میتوانند از غذای معمولی استفاده کنند بسیار مهمه. این رژیم به معنی رژیم های سخت یا توجه به لاغری و چاقی نیست. به این معناست که در غذای کودک تمام مواد لازم برای رشد و سلامتش فراهم باشه. این مواد شامل پروتئین، ویتامین، کربوهیدرات و چربی ها، سبوس و مواد معدنی و آب هست. تمام این مواد از 4 گروه اصلی مشتق میشوند.

  • اول شیر و فرآورده های لبنی مثل پنیر و خامه وکره و ماست و دوغ و… .
  • دوم گوشت که شامل گوشت مرغ و گاو و گوسفند و ماهی هست.
  • سوم میوه ها و سبزیجات از قبیل میوه های مختلف و سبزی خوردن و یا مخلوط با غذاهاست.
  • گروه چهارم نان و غلات مثل نان جو و نان های سنتی و سبوس دار و غلات مثل جو و گندم و سویا و… .

صبحانه ی کودک

اهمیت صبحانه برای کودک

متخصصان اهمیت بسیار زیادی برای صبحانه ی کودکان 5تا6 سال قائل میشوند و معتقدند صبحانه میتواند از پرخاشگری و بی قراری کودک کم کند و باعث شود صبر و تحمل کودک بیشتر شود. هم چنین صبحانه میتواند روی حافظه و کارکرد مغز تأثیر بگذارد و باعث شود کودک مفاهیم و مطالب رو بهتر یاد بگیره.

چاقی در کودکان 5تا6سال چگونه است؟

به طور کلی اگر وزن بدن 20 درصد بیشتر از مقداری باشه که در جدول های رشدی استاندارد درج شده، کودک چاق محسوب میشه. افزایش چاقی یا تداوم اون میتونه در آینده به یک مشکل بهداشتی تبدیل بشه. مقاله ی چاقی کودک را بخوانید.

از معایب واضحی که چاقی دارد انگ چاقی خوردن در جامعه هست که باعث کم شدن اعتماد به نفس و در نتیجه منزوی شدن کودک میشه. (کودکان مثل بزرگسالان نمیتوانند به حرف ها و برچسب های اجتماعی بی تفاوت باشند) در واقع درک کودک از بدن خودش به عنوان یک فرد چاق باعث احساسات منفی در کودک میشه و در نتیجه عزت نفس کودک رو کاهش خواهد داد.

دلایل چاقی در کودکان

دلایل چاقی در کودکان چیست؟

  • یکی از اونها ارث هست به این معنی که اگر والدین کودکی چاق باشند، کودک هم چاق خواهد بود البته دلیل این نیست که کودک زیاد غذا خوردن رو از والدینش یاد میگیره بلکه به صورت ارثی در کودک وجود داره و به اصطلاح کودک استعداد چاقی داره.
  • عامل دیگر عادت های غذایی هست. کودکان چاق الزاما بیشتر غذا نمیخورند بلکه غذاهایی میخورند که کالری بیشتری داره و حاوی انواع نشاسته، چربی و قند هست. در نتیجه انسولین فرد افزایش پیدا میکنه و باعث گرسنگی بیشتر و مصرف غذای بیشتر و در نتیجه چاقی میشه.
  • یکی از مشکلات عمده ای که در چاقی سهم داره، عادت به خوردن خرت و پرت هایی مثل چیپس و پفک و شیرینی و نوشابه هست که چربی و قند زیادی تولید میکنند ولی ارزش غذایی کمتری دارند.
  • عامل بسیار مهم بعدی سطح فعالیت است. کودکانی که چاق هستند به انجام فعالیت ها گرایش و تمایل کمتری دارند در نتیجه سوخت و ساز بدنشون کم میشه و میزان غذای مصرف شده به جای سوزانده شدن تبدیل به چربی های جمع شده در بدن میشه.
  • تماشای تلویزیون هم بر چاقی اثر داره و کودکانی که زمان بیشتری رو به تماشای تلویزیون میگذرانند دو درصد بیشتر از بقیه کودکان به چاقی مبتلا میشوند.

سوء تغذیه در کودکان چگونه است؟

سو تغذیه به معنی کمبود مواد مغذی و معدنی در بدن است که در نتیجه ی نداشتن اشتها و یا ارث میتونه در کودک باعث لاغری بیش از اندازه شود. بعضی کودکان 6ساله بی غذا هستند یعنی یا خوراکی مفیدی برای خوردن ندارند یا هیچ اشتهایی برای غذا خوردن ندارند که با مراجعه به دکتر و انجام بعضی آزمایش ها و مصرف مکمل های اشتها آور میشه این مشکل رو حل کرد یا تا حدودی این مشکل رو کنترل کرد.

بهتره که والدین به فرزندشان مواد غذایی سالم و ناسالم رو آموزش دهند و به او دائما یادآوری کنند که باید چه چیزهایی مصرف کند و در نهایت نظارت بر تغذیه خود والدین و کودک بسیار مهم است. والدین هرقدر به تغذیه خود اهمیت دهند و از مواد سالم و مناسب استفاده کنند کودک هم به همان میزان با تقلید و تکرار از منابع سالم و تازه تغذیه میکنه و این روند برای او تبدیل به عادت میشود.

چون کودک 5تا6سال به حدی از توانایی رسیده است، می توان برای تشویق او به مصرف مواد غذایی سالم از جذاب کردن و قرار دادن وعده های غذایی در بازی هایی نظیر آشپزبازی و… استفاده کرد تا کودک با درگیر شدن در مراحل غذا پختن به خوردن آنها هم علاقه نشان دهد.

مقالات مرتبط:

تغذیه نوزاد تا یکسالگی چگونه است؟

بازی در خانه و رفع کم تحرکی کودکان

 

هم چنین تزیین غذاها و استفاده از رنگهایی مثل قرمز برای بشقاب و فراهم کردن محیط و موقعیت بدون استرس برای کودک بسیار کارساز خواهد بود. برای مطالعه مقالات بیشتر میتونید به وبسایت مرکز پیش دبستانی شادآموز مراجعه کنید.

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

منبع: رایس ،ف.فیلیپ،(1390)رشد انسان،ترجمه دکتر مهشید فروغان

نوشته های مرتبط

2 فکر در مورد “ تغذیه در کودکان 5 تا 6 سال چگونه باید باشد؟

  1. مامان ادرینا گفت:

    صبحونه چه تاثیری داره؟

    1. shadamooz گفت:

      سلام همراه گرامی
      صبحانه وعده ی غذایی بسیار مهمی است به خصوص برای کودکان. زیرا روی کاهش پرخاشگری کودکان تاثیر دارد همچنین به بهبود حافظه و کارکرد مغز آنها کمک می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.