رشد هیجانی و اجتماعی 6

با کودکی که وسایل دیگران را برمی دارد چه کنیم؟

با کودکی که وسایل دیگران را برمیدارد چه کنیم؟

گاهی پیش می آید کودک شما وسیله ای را که متعلق به او نیست بر می‌دارد، این موضوع هر پدر و مادری را نگران خواهد کرد؛ زیرا ممکن است این سوال برای والدین پیش بیاید که آیا فرزند آن ها دست به دزدی زده و آیا ممکن است این رفتار ادامه پیدا کند و یا اینکه این مساله می تواند رفتاری طبیعی و حاصل کنجکاوی در کودکان باشد ؟!
برای خواندن ادامه مطلب همراه ما باشید …

این موضوع که کودک گاهی به برداشتن وسایل دیگران به صورت پنهانی می پردازد، پدر و مادرها را نگران و خجالت زده می کند. آن ها می ترسند فرزندشان این رفتار را در آینده نیز ادامه دهد و دست به دزدی بزند.

اصولا کودکان کنجکاوند و با همانند سازی، یادگیری مشاهده ای و تقلید سعی در تکرار رفتارهای بزرگترها دارند. آن ها سعی می کنند از وسایل به همان شکلی که بزرگترها استفاده می کنند، استفاده کنند… آن ها دوست دارند چیزهای جدید را به هم بریزند، کشف کنند و با محیط پیرامونشان بیشتر آشنا شوند… هر چیز جدیدی برای کودک شگفتی آور است.
بنابراین والدین بهتر است در قدم اول علت برداشتن وسیله ای را از زبان کودک جویا شوند.

برداشتن وسایل دیگران در کودکان

دلایل برداشتن وسایل دیگران در کودکان

1. علاقه کودک به تقلید از بزرگترها

تقلید از جمله راه های اصلی یادگیری در کودکان است که در سن یک تا سه سالگی بیشتر در کودکان دیده می شود. کودکان در این سن علاوه بر بزرگترها از شخصیت های کارتونی نیز تقلید می کنند.
حتما کودکتان را در حالی که کیف شما را برداشته و با پاهای کوچکش سعی می کند کفش شما را تکان دهد و با آن راه برود و یا زمانی که کلاه و کیف پول پدرش را برمی‌دارد و سعی می کند با کارت پدر خریدی در بازی خیالی اش انجام دهد، دیده اید.

2. همانندسازی در کودکان

این بار صرفا تقلید مطرح نیست. کودک سعی می کند با کسانی که ارتباط عاطفی عمیقی دارد، همانندسازی کند و رفتارهای خاص آن ها را تکرار کند.

شما به مرور و با بزرگتر شدن فرزندتان متوجه می شود او می خواهد مثل شما بنشیند، مثل شما حرف بزند و مثل شما راه برود.
کودکان با همانندسازی رفتارشان با بزرگترها احساس قدرتمندی می کنند مثلا پسربچه ای که همانند پدرش رفتار می کند، می خواهد قدرت پدرش را به رخ دیگران بکشد.

چرا کودکان وسایل دیگران را برمیدارند

3. الگویابی در کودکان

کودکان به مرور و پس از هجده ماهگی در مورد هویت جنسی خود کنجکاوتر می شوند و سعی می کنند ویژگی های جنسیت خود را درونی کنند آن ها به مرور و پس از ۴ سالگی به سمت وسایلی کشیده می شوند که به جنسیت خودشان تعلق دارد و رفتارهایی را انجام می دهند که جامعه از یک دختر/ پسر انتظار دارد. مثلا دختران به سراغ لوازم آرایش و لاک های مادر می روند و به آن ها علاقه نشان می دهند. مقاله ی نقش خانواده در تعیین هویت جنسی کودک را بخوانید.

4. کنجکاوی در کودکان

همانطور که اشاره کردیم از جمله علت های برداشتن وسایل دیگران در کودکان کنجکاوی فطری در آن ها است. چون والدین الگوی اصلی رفتار کودکان هستند، کودکان توجه خاصی به وسایل آن ها دارند و علاقه دارند وسایل آن ها را به دقت وارسی کنند و از طرز کار آن ها سر دربیاورند.

5. اشتیاق به برقراری ارتباط با بزرگترها

بچه ها دوست دارند که شبیه شما شوند. پس اگر شما را ببیند که در حال روزنامه خواندن هستید او هم چیزی برای مطالعه پیدا می کند و سعی می کند حتی اگر قادر به خواندن نیست وانمود کند که در حال مطالعه است. اگر ببیند شما در حال سیگار کشیدن هستید سعی می‌کند حالت شما را تکرار کند. بنابراین کودک شما رفتارها و حالات شما را خوب یا بد تقلید می کنند.

چگونه به کودک بیاموزیم به وسایل دیگران دست نزند؟

سعی کنید از سنین پایین به کودک خود بیاموزید که اجازه ندارد به وسایل شخصی دیگران بدون اجازه آن ها دست بزند و این موضوع را هر چند وقت یک بار برای او تکرار کنید. فراموش نکنید کودکتان را زمان هایی که حریم شخصی دیگران را رعایت میکند، تشویق کنید (تشویق کلامی).

اما اگر کودک شما وسیله ای را برداشت هول نشوید و آرامش خود را حفظ کنید. آن لحظه بهترین زمان است که می توانید یک آموزش مناسب به کودک بدهید.
اما اگر رفتاری بیش از حد سخت گیرانه داشته باشید و یا دست به تنبیه بدنی بزنید، باعث می شود کودک دفعه ی بعد از گفتن حقیقت به شما امتناع کند. مقاله ی روش های فرزندپروری را بخوانید.

محروم کردن

برای او توضیح بدهید که کارش درست نبوده و باعث شده شما ناراحت شوید. سپس راهی برای برگرداندن آن وسیله پیدا کنید.
اما اگر این کار را تکرار کرد، او را از انجام فعالیت های دلخواهش محروم کنید، مثلا یک ساعت از دیدن تلویزیون محروم شدی. چون کودک باید متوجه عواقب رفتارش بشود. بنابراین از تنبیه های متناسب با سن کودک مثل محروم کردن از چیزهایی که دوست دارد، می توانیم استفاده کنیم.

راهکار برنداشتن وسایل توسط کودک

مسئولیت پذیری را به کودک آموزش دهید و در خانه با او تمرین کنید.

گاهی وسایلی را به کودک خود بدهید و از او بخواهید آن را برای شما جایی امن نگه دارد و نگذارد کسی به آن دست بزند و بعد آن وسیله را از او پس بگیرید. این روش باعث می شود کودک هم مسئولیت پذیری را یادبگیرد و هم بداند که نباید به وسایل دیگران دست بزند.

الگوی کودکتان باشید

همانطور که اشاره کردیم، کودک از شما تقلید می کند و سعی می کند شبیه شما رفتار کند بنابراین ابتدا سعی کنید خودتان رفتار صحیح را انجام دهید.

مثلا قبل از اینکه وسیله ی کسی را دست بزنید از او اجازه بگیرید. این کار را در برابر کودکان نیز انجام دهید، قبل از اینکه کیف او را بردارید از او اجازه بگيريد و برای استفاده از مدادش اجازه بگیرید. این روش بهترین آموزش به کودک است.

مقالات مرتبط:

9 رفتار بد کودک که باید هرچه سریع تر اصلاح شود

7 راهکار برای اصلاح رفتار کودکی که حرف گوش نمی کند

علت این رفتار را در کودک جویا شوید

تکرار این کار و سهل انگاری مراقبان می تواند باعث مشکلاتی در آینده کودک شوند و این رفتار برای او عادت شود، بنابراین برای پیدا کردن علت آن اقدام کنید.
گاهی کودک به وسایلی نیاز دارد، گاهی هم مشکلی در ارتباط بین والدین و کودک وجود دارد، هم چنین ممکن است کودک استرس هایی داشته باشد و به دنبال آن چنین رفتارهایی را انجام دهد. بنابراین بررسی رفتار او و تلاش برای رفع آن بسیار اهمیت دارد.

ما در پیش دبستانی و مهدکودک شادآموز، در فضای شاد و سرشار و با برخورداری از مربیان و متخصصانی توانمند جهت کسب دانش، مهارت آموزی و توجه به نیازهای تک تک کودکان عزیزمان می پردازیم.
شایان ذکر است که متخصصان ما، در طول روز رفتار کودکان را در نظر دارند و در صورت لزوم اطلاعات مورد نیاز را به والدین محترم انتقال می دهند.
هم چنین والدین عزیز می توانند در صورت وجود ابهام، با مشاوران مجموعه مشورت کنند.

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.