بازی و سرگرمی 1

6بازی ساده و خلاقانه برای نوزاد

6 بازی ساده و خلاقانه برای نوزاد

مدت زمان مطالعه: 8 دقیقه

6 روش برای پرورش خلاقیت و هوش نوزاد

بازی با نوزاد اصلی‌ترین شیوه‌ای است که او نحوه حرکت، برقراری ارتباط، معاشرت و درک محیط اطراف خود را از طریق آن یاد می‌گیرد. اولین چیزی که کودک یاد می‌گیرد درک لمس، صدای اطرافیان و دیدن چهره کسی است که نیازهای او را برطرف می‌کند.
حتی در این سن کم، نوزادان تازه متولد شده آماده یادگیری درباره جهان پیرامون خود هستند. نوزاد تازه متولد شده دوست دارد به صورت مادر نگاه کند و می‌تواند با هوشیاری و کم تحرک شدن، صدای مادر یا پدر (یا سایر صداهای جالب) را تشخیص داده و به آن پاسخ دهد.

به عنوان والدین باید این یادگیری را با لبخند زدن، صداهای آرامش‌بخش و نوازش‌های ملایم تشویق کنید. هنگامی که لبخند می‌زنید و با نوزاد خود صحبت می‌کنید، چهره و صدای شما به منبع آرامش او تبدیل می‌شود و کودک یاد می‌گیرد که شما را با تغذیه، گرما و لمس آرامش بخش مرتبط کند.

اهمیت بازی نوزاد

چرا بازی با نوزاد اهمیت دارد؟

بازی برای رشد، یادگیری و رفاه کلی کودک ضروری است. نوزاد از طریق بازی با جهان پیرامون خود و نحوه تعامل با آن آشنا می‌شود. تجربه‌های جدید در طول بازی به اتصال و رشد بخش‌هایی از مغز نوزاد کمک می‌کند. و بازی‌هایی که:

او را تقویت می‌کند.

همچنین، بازی با نوزاد به او در یادگیری زبان کمک می‌کند. در عین حال، به مادر و نوزاد تازه متولد شده کمک می‌کند تا یکدیگر را بشناسند و چیزهای زیادی در مورد شخصیت نوزاد به مادر می‌آموزد.

چگونه با نوزاد بازی کنیم؟

برای نوزادان، بازی نوزاد فقط محدود به اسباب بازی نوزاد نمی‌شود. تعاملات با اطرافیان نیز برای او بازی به شمار می‌رود. هر چیزی از آواز خواندن در هنگام تعویض پوشک تا خندیدن و لبخند زدن، می‌تواند برای او سرگرم‌کننده باشد. اگر نمی‌دانید چطور با کودک خود ارتباط برقرار کنید و با او بازی کنید، شادآموز متخصص در آموزش کودکان تجربیات خود را در اختیار شما قرار داده است:

با ورود نوزاد به ماه دوم زندگی، علاقه آنها به دنیای اطراف بیشتر می‌شود. آنها به شیوه‌ای که ما تصور می‌کنیم، بازی نمی‌کنند. هل دادن قطار روی یک پیست یا غذا دادن به عروسک کاری نیست که آنها از پس آن برآیند. اما در عوض، مشتاق کشف اشیا و تعامل با افرادی هستند که هر روز می‌بینند. بازی با نوزاد کمی متفاوت از تجربیات ما از بازی است، اما برای آنها به همان اندازه لذت‌بخش است.

اشیا رنگارنگ برای بازی نوزاد

 

  • اشیای جالب و رنگارنگ به نوزاد بدهید تا به آنها نگاه کند

وقتی یک شی جذاب را کنار او تکان دهید، نوزاد آن را با چشم دنبال می‌کند. این کار ردیابی نام دارد و یکی از اولین کارهایی است که نوزادان برای کشف دنیای اطراف خود در حین تقویت مهارت بصری انجام می‌دهند. هر چیزی برای آنها تازه و شگفت‌انگیز است و می‌تواند محرکی برای جلب توجه باشد.

  • یک جغجغه به او بدهید

پس از یک ماه اول، کودک می‌تواند درک کند که تکان دادن دستش با صدایی که از جغجغه تولید می‌شود، با هم پیوند دارند. این به او کمک می‌کند تا علت و معلول را درک کند. همچنین، سر و صدای جدید برای او شگفت‌انگیز است.

  • دالی بازی کنید

کودکان در این سن مشتاق کشف علت و معلول هستند. او عاشق اتفاقات غیرمنتظره و هیجانی است. نوزاد انتا قبل از هشت ماهگی هنوز به مرحله پایداری شی نرسیده‌اند، به عبارت دیگر، زمانی که چیزی را نبینند (حتی اگر جلوی چشمش روی آن پارچه بکشید)، تصور می‌کند رفته است و دیگر نیست. به همین دلیل، ظاهر شدن ناگهانی مامان و بابا از پشت دست‌ها، یا پیدا شدن عروسک از پشت پارچه برای او جذاب است.

  • در طول کارهای روزمره با او بازی کنید.

کارهای زیادی را باید برای رفع نیاز یک نوزاد انجام دهید که می‌توانید آنها را به راهی برای بازی با نوزاد تبدیل کنید. به مراسم بعد از حمام نوزاد یا قبل از خواب نوزاد، ماساژ را اضافه کنید. این کار به پیوند مادر و نوزاد و آگاهی او از بدنش کمک می‌کند.

  • کتاب خواندن برای تقویت هوش نوزادکتاب بخوانید:

برایش داستان بخوانید یا اجازه دهید به تصاویر نگاه کند و برایش جملات ساده از تصاویر تعریف کنید. تصاویر رنگی توجه او را جلب می‌کند و به او چیزهای زیادی آموزش می‌دهد. کتابخوانی از سن پایین باعث می‌شود وقتی کودک بزرگ‌تر شود، او هم الگو بگیرد و کتاب به اسباب بازی مهم او تبدیل شود.

  • به او چیزی برای لمس کردن بدهید.

اجازه دهید کودک اشیای مختلف با بافت‌های متفاوت را لمس کند و تفاوت‌های آنها را درک کند. این کار به تقویت حواس او کمک می‌کند. کشف چیزها با دست، چشم و دهان، باعث می‌شود که مهارت تفکر و حل مسئله در او تقویت شود.

می توانید مقاله ی مراحل رشد شناختی کودک را بخوانید.

بازی های دیگری برای تقویت هوش نوزاد

این بازی ها را نیز می توانید با نوزاد انجام دهید:

  • آواز بخوانید، حرف بزنید، قلقلک دهید، در آغوش بگیرید، انگشتان پایش را بشمارید. بازی های ساده برای نوزادان بهتر هستند. نوزادان همچنین عاشق شعرهای قافیه دار هستند که همراه با لمس نوزاد باشد، مانند شعر اَتَل مَتَل. بلند بلند خواندن شعرهای کودکانه یا آهنگ های سنتی از فرهنگ و زبان خودتان نیز عالی است.
  • ادا دربیاورید، لبخند بزنید، بخندید، چشمانتان را بچرخانید یا زبانتان را بیرون بیاورید. کودک شما عاشق تماشای صورت شما و انجام بازی های تغییر چهره است. تعویض پوشک زمان خوبی برای بازی رو در رو است.

اشیا مختلف برای لمس نوزاد

  • به نوزاد اشیاء مختلف بدهید تا لمس کند. اسباب بازی های نرم، جغجغه ها یا کتاب های پارچه ای با صفحاتی با بافت های مختلف برای کودک سرگرم کننده هستند. لمس مواد مختلف به نوزاد کمک می کند تا درباره محیط پیرامونش بیاموزد.
  • به نوزاد چیزهای مختلفی بدهید تا به آنها نگاه کند. بیرون، داخل، افراد مختلف یا اتاق های مختلف.
    با استفاده از یک تشک بازی یا پتو روی زمین، هر روز زمانی را به قرار گرفتن نوزاد روی شکمش اختصاص دهید. این کار کودک شما را تشویق می‌کند که حرکت کند و غلت بزند، تمرین ‌کند سر خود را بالا نگه دارد و به او اجازه می‌دهد چیزها را از جهت دیگری ببیند. همیشه در زمان خوابیدن نوزاد بر روی شکم مراقبش باشید و او را بعد از گذشت زمانی به پشت بخوابانید چون نوزاد خسته می شود.
  • با نوزاد صحبت کنید یا صدا ایجاد کنید و منتظر باشید تا او پاسخ دهد. اطمینان حاصل کنید که کودک شما می تواند صورت شما را هنگام صحبت کردن ببیند. اینکار به نوزاد نشان می دهد که رعایت نوبت در مکالمه چگونه است، زمانی برای گوش دادن و زمانی برای پاسخ دادن که این آموزشها به اجتماعی شدن نوزاد کمک می کند. زمان هایی از اینکه کودکتان چقدر حرف برای گفتن دارد متعجب می شوید.
  • سعی کنید با کودک خود کتاب بخوانید. هیچ سنی برای شروع کتاب خواندن زود نیست، اما به یاد داشته باشید که کتاب را نزدیک نگه دارید. نوزادان تازه متولد شده تنها حدود 20 تا 30 سانتی متر جلوی چشمان خود را می بینند. مقاله ی رشد بینایی نوزاد را بخوانید.

اشیا رنگی برای بازی نوزاد

چه زمانی نوزاد نمیخواهد بازی کند؟

گاهی بازی با نوزاد برای والدین سردرگم‌کننده است. تا یک دقیقه پیش همه چیز خوب پیش می‌رفت و ما خیلی خوش می‌گذراندیم، اما حالا او گریه می‌کند. چی شد؟ این بازی باعث شده او به آستانه تحریک برسد و با گریه کردن به شما نشان می‌دهد به استراحت نیاز دارد. برخی از نشانه‌های رایج “بازی بسه” عبارتند از:

  • سرش را به سمت دیگری برمی‌گرداند و دیگر به شما یا شی توجه نمی‌کند.
  • کمرش را قوس می‌دهد.
  • چشمانش را می‌بندد و خواب‌آلوده به نظر می‌رسد.
  • گریه می‌کند و بی‌قرار است.
  • به نظر بدخلق می‌رسد.
  • سکسکه می‌کند.

مقالات مرتبط:

چگونه با کودک 1 تا 2 سال رفتار کنیم؟

نوزاد تا یکسالگی چه توانایی هایی دارد؟

وقتی این دسته سیگنال‌ها را می‌بینید، سعی کنید کمی به کودک خود استراحت دهید. اسباب بازی‌ها و وسایل را کنار بگذارید و آرام برایش آواز بخوانید. اگر این کار نیز به او آرامش نمی‌دهد، فقط او را در آغوش نگه دارید. وقتی نوزاد آماده بازی کردن باشد متوجه آن خواهید شد. دست‌ها یا پاهایش را حرکت می‌دهد، به طرف شما برمی‌گردد یا غان و غون می‌کند، و به چشمان شما زل می‌زند.

تماشای نوزاد برای درک نحوه واکنش‌های او به تحریکات محیطی اطلاعات بسیار مفیدی می‌دهد. از این طریق می‌توانید بفهمید فرزندتان از چه چیزی لذت می‌برد و چه چیزی او را ناراحت می‌کند.

هر چند به نظر کم سن و بی‌توجه به نظر می‌رسند، اما نوزادان نیز از بازی کردن بسیار لذت می‌برند. بازی با نوزاد روش خوبی برای آموزش مفاهیم و افزایش هوش اوست. شما چه بازی‌هایی با فرزندتان انجام می‌دهید؟ از کدام بازی‌ها لذت می‌برد؟ در قسمت دیدگاه با ما در میان بگذارید.

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

منبع:

zerotothree

نوشته های مرتبط

2 فکر در مورد “ 6بازی ساده و خلاقانه برای نوزاد

  1. مریم گفت:

    پسرم دو ماهش شده با گرفتن وسایل بازی رنگی واکنش نشون می ده فکر کنم همین کار باعث پرورش هوش و خلاقیت نوزاد بشه

    1. shadamooz گفت:

      سلام همراه گرامی
      برای کودکان تا یک سالگی اشیاء رنگارنگ و صدادار که توجه آنها را جلب کند، مانند آویزهای رنگارنگ برای تخت خواب، اسباب بازی های جذاب رنگی برای پرورش مهارت دیداری نوزاد، جغجغه های صدادار به منظور تقویت توجه نوزاد به محیط اطراف بسیار موثر هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.