رشد جسمانی و فیزیولوژیک 1, رشد جسمانی و فیزیولوژیک 2

راهکارهای گرفتن شیشه شیر از کودک

راهکارهای گرفتن شیشه شیر از کودک

مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه

شیشه شیر مضرات زیادی دارد. اما بسیاری از مادران به دلیل مشغولیت ها و استفاده از شیر خشک برای تغذیه کودک به طور اجباری باید از شیشه شیر استفاده کنند. این فرایند تا حدود دو سالگی کودک که هنوز توانایی های او رشد زیادی نکرده طبیعی است و ایرادی ندارد. اما با افزایش سن کودک و بیشتر شدن توانایی های او می توانیم از وسایل جایگزین برای نوشیدن شیر استفاده کنیم. البته که در سن دوسالگی به بالا غذای اصلی کودک، همان غذای عادی و مورد استفاده اعضای خانواده هست. یا به طور کلی دیگر شیر مادر یا شیرخشک غذای اصلی او محسوب نمی شود.

به همین دلیل بهتر است که وابستگی او به شیشه شیر رو کمتر کنیم. همانطور که میدانید این کار اصلا کار راحتی نیست و نیاز به مهارت و صبر زیادی دارد. در این مقاله راه حل هایی برای این کار ذکر کردیم با ما همراه باشید.

زمان مناسب از شیشه شیر گرفتن کودک

زمان مناسب برای گرفتن شیشه شیر از کودک از سن 6 ماهگی شروع میشود. یعنی زمانیکه کودک غذای کمکی رو آغاز میکند. اما این پروسه تا یکسالگی ادامه خواهد داشت. چراکه در این سنین بازهم کودک به نوشیدن بیشتر نیاز دارد و همچنین هنوز توانایی دست گرفتن لیوان و فنجان رو پیدا نکرده است. اما از یک سالگی به بعد این کار رو راحتتر میتواند انجام دهد پس سن مناسبی هست. مقاله ی مهارت های حرکتی نوزاد تا یکسالگی را بخوانید.

اگر در مورد اینکه کودکتان به رشد کافی رسیده است، میتوانید مقاله ی وزن گیری نوزاد را بخوانید.

اینفوگرافیک راهکار ترک شیشه شیر

جایگزین های مناسب شیشه شیر

ترک شیشه شیر برای کودک به یکباره امکان پذیر نیست. بنابر این باید با برنامه و انتخاب جایگزین های مناسب برای شیشه، کم کم کودک را به این کار عادت داد. شما باید متوجه علاقه ی زیاد کودک به شیشه باشید و فکر نکنید که ترک شیشه شیر برای کودک کار راحتی است.

استفاده از فنجان

همانطور که گفته شد کودک توانایی دست گرفتن فنجان را پیدا کرده است و باید به تدریج شیشه شیر رو کنار بگذارد. یکی از نگرانی های والدین این هست که کودکشون هنوز هم نیاز به شیر داشته باشد و برای گرفتن شیشه شیر زمان مناسبی نباشد. اما در سن یک سالگی به بعد مقدار غذای کمکی بیشتر میشود و نوع تغذیه کودک تغییر میکند بنابراین نیاز او به شیر کمتر میشود و با افزایش سن میتواند به طور کلی شیر را به عنوان غذای اصلی کنار بگذارد.

کودک یک ساله به حدود نیم کیلو شیر در روز نیاز دارد و یک کودک 18 ماهه با کمی کمتر از نیم کیلو شیر هم نیازش برطرف میشود. علاوه بر آن کودک از لبنیات دیگر هم مثل پنیر و ماست و… استفاده میکند.

راه های مختلفی برای گرفتن شیشه شیر از کودک وجود دارد. یکی از آنها استفاده از فنجان است. فنجان به دلیل اینکه اندازه کوچک و مناسبی دارد همچنین به دلیل وزن کم و سبک بودن وسیله خوبی برای شروع شیرخوردن است. این کار رو با قرار دادن فنجان به عنوان پاداش انجام بدهید تا فکر کند که فنجان باارزش است. یکی از کارهایی که باعث جذابیت فنجان میشود این هست که از انواع مختلفی از فنجان ها استفاده کنید با رنگها و طرحهای مختلف. مثل تصاویر کارتونها و… جنس فنجان رو نشکن انتخاب کنید تا اتفاقی برای کودک و فنجان نیفتد.

راهکار ترک شیشه شیر کودک 2

شیشه شیر را به تدریج حذف کنید

شیشه شیر از وسایلی هست که کودک به آن علاقه زیادی دارد و وابستگی بین خودش و شیشه شیر احساس میکند. پس سعی کنید که شیشه شیر را به طور ناگهانی از کودک نگیرید. بلکه این کار رو با حذف کردن تدریجی شیشه شیر انجام بدهید. مانند ترک کردن پستانک که بهتر است به تدریج انجام شود.

به طور مثال در وهله اول وعده های شیر در شیشه را کم کنید. یا صبحها به او شیشه شیر ندهید. بعد از مدتی خواهید دید که کودک صبح ها از شما شیشه شیر نمیخواهد. پس از آن نوبت وعده ظهر است. به عنوان جایگزین میتوانید از عروسکها، بازی ها، حمام آب گرم و… استفاده کنید.

حمام آب گرم و ایجاد شرایط آرام بخش برای گرفتن شیشه از کودک در شب تاثیر زیادی دارد.

در زمانی که در حال ترک عادت شیشه شیر است، شیشه را از جلوی چشمش بردارید و تنها زمانی به او شیشه بدهید که به هیچ عنوان نتوانید او را آرام کنید یا در شرایط مناسبی برای این کار به سر نمیبرد مثلا زمانی که بیمار است. اگر با دلسوزی نتوانید شیشه شیر را از او بگیرید در آینده ترک عادت برای او سخت خواهد شد.

از شیشه شیر به عنوان وسیله آرام کردن کودک استفاده نکنید

کودک به هیچ عنوان نباید متوجه شود که شیشه شیر رو از او گرفتید چراکه این وسیله امنیت کودک رو تامین میکرده است. زمانی که کودک شما گریه میکند به این معنی است که از چیزی رنج میبرد یا ناراحتی دارد. در این مواقع میتوانید کودک رو نوازش کنید یا با او صحبت کنید. این کارها باعث میشود تا صمیمیت بین شما بیشتر شود. همچنین توجه کنید که کودک چرا بهانه گیری می کند؟ شاید بازی با یک اسباب بازی مناسب او را سرگرم کند و کمک کند شیشه شیر را زودتر فراموش کند.

  • اجازه دهید کم کم وابستگی کودک به شیشه شیر کم شود و جایگزینی برای شیشه استفاده کنید.
  • زمان خوابیدن به کودک شیر ندهید. این کار باعث پوسیدگی دندان او میشود.

از آنجایی که تمام رفتارهای کودک باهم درحال رشد کردن است، مشاوران میگویند: شیشه دادن به کودک در زمان خواب نه تنها وابستگی کودک به شیشه را افزایش میدهد بلکه پوسیدگی شدید دندان هم برای او به وجود می آید. همچنین شیشه خوردن به تنها راه برای خوابیدن او تبدیل میشود و نمیتواند راه دیگری برای خوابیدن پیدا کند.

از اونجایی که یکی دیگه از دغدغه های مادران گرفتن پوشک و آموزش دستشویی رفتن به کودک است، با مطالعه ی این مقاله می توانید به خوبی از پس این کار برآیید.

شیر پاستوریزه را جایگزین شیرخشک کنید

وقتی فرزندتان یک ساله شد، کمتر از شیر خشک استفاده کنید و یا کلا از شیر پاستوریزه استفاده کنید. در حدود یک سالگی، کودک می تواند نوشیدن شیر گاو را به جای شیرخشک آغاز کند. در عین حال، می توانید کودک را با نوشیدن از فنجان (به جای بازی با آن) آشنا کنید. دادن همزمان فنجان و نوشیدنی جدید به فرزندتان می‌تواند به او کمک کند تا این تغییر را راحت تر بپذیرد.

اگر هنگام دادن شیر گاو به کودکتان، بثورات، قرمزی، مشکل در تنفس، استفراغ یا اسهال مشاهده کردید، فوراً با پزشک کودک مشورت کنید. زیرا برخی کودکان ممکن است به شیر حساسیت داشته باشند.

زمان مناسبی را برای ترک شیشه شیر انتخاب کنید

اگر فرزند شما به دلایلی استرس دارد، مثلا زمانیکه شما به تازگی به خانه جدیدی نقل مکان کرده اید، ترک شیشه شیر می تواند باعث استرس بیشتر شود. در عوض، منتظر زمانی باشید که کودک شما در حالت روحی خوب و به طور کلی بدون استرس باشد.

اگر کودک مریض است یا به تازگی وارد پیش دبستان شده، به طور کامل نوشیدن شیر با شیشه را قطع نکنید. اجازه دهید حالش خوب شود و شرایط برایش عادی شود و سپس شیشه را از او بگیرید.

درمورد برنامه ی ترک شیشه شیر با کودک صحبت کنید

وقتی فرزندتان را از برنامه ی پیش رو آگاه کنید، بهتر پذیرای آن خواهد بود. با فرزند خود در مورد اینکه چرا باید به زودی استفاده از فنجان به جای شیشه شیر را شروع کند صحبت کنید. به او بگویید که او حالا یک “دختر بزرگ” یا “پسر بزرگ” است.
در مورد فنجان مثبت صحبت کنید و بگویید که شیشه شیر فقط برای نوزادان است.

اگر فرزند بزرگتری دارید، از او بخواهید که با کودک نوپایتان در مورد اینکه بچه های بزرگ فقط از فنجان استفاده می کنند صحبت کند. کودکان بسیار تمایل دارند از خواهر یا برادر بزرگترشان تقلید کنند.

راهکار ترک شیشه شیر کودک 3

شیشه شیر را از مقابل دید کودک پنهان کنید

هنگامی که تصمیم گرفتید کودک خود را از استفاده از شیشه منع کنید، شیشه های شیر را در جایی پنهان کنید (یا دور بیندازید) تا به کودک یادآوری نشود و دوباره شروع به درخواست آن نکند.

به کودک خود کمک کنید شیشه شیرش را خودش دور بیندازد. اجازه دهید فرزندتان بطری را در سطل زباله بیندازد و با آن خداحافظی کند. انجام این کار به کودک شما کمک می کند تا بداند که دیگر بطری وجود ندارد.
یا می توانید از فرشته ی دندان کمک بگیرید! می‌توانید از فرزندتان بخواهید که شیشه شیرها را برای «فرشته ی دندان» بگذارد و از فرشته بخواهد یک هدیه آرامش بخش برایش زیر بالش بگذارد.

کودک شیشه شیر را همراه خود نبرد

اجازه ندهید فرزندتان شیشه شیر را با خود این طرف و آن طرف ببرد. اینکه به کودک اجازه ی راه رفتن با شیشه را ندهید باید درست از زمانی شروع شود که با شیشه به کودک خود شیر می دهید. شیشه شیر باید فقط برای تغذیه در طول وعده های غذایی استفاده شود. اگر به کودک اجازه داده شود بطری را با خود حمل کند، ممکن است استفاده از شیشه چیزی غیر از غذا خوردن برای کودک باشد.

در استفاده از فنجان الگو باشید

خودتان با نوشیدن از فنجان برای کودک الگو باشید. بچه ها معمولا کارهایی را که می بینند والدینشان انجام می دهند کپی می کنند. شیر را در فنجان خود بریزید و به کودک خود نحوه نوشیدن آن را نشان دهید. همزمان یک فنجان شیر به کودک بدهید. به فرزندتان نشان دهید که چگونه فنجان را بلند کند. با نشان دادن نحوه گرفتن فنجان و بردن آن به سمت دهان به کودک خود آموزش دهید.

مقالات مرتبط:

شیشه شیر خوب است یا بد؟

آیا می توان به نوزاد آب داد؟

نکات مهم از شیر گرفتن کودک

جایگزین های مناسب برای شیشه شیر

همانطور که گفته شد برای شیشه شیر کودک جایگزینی انتخاب کنید تا حس امنیت رو در آن جایگزین ببیند. به طور مثال از لالایی گفتن، شعر و داستان خواندن، موسیقی آرام بخش یا ماساژ دادن میتوانید استفاده کنید. گاهی والدین به دلیل خستگی یا ناآگاهی رفتاری رو جایگزین میکنند که فقط کودک رو زودتر بخوابانند.

فنجان جایگزین بسیار مناسب و نزدیکی برای شیر خوردن یا نوشیدن کودک است. در زمان غذا خوردن به او فنجان دهید تا بدین ترتیب مهارت نوشیدن در کودک تقویت شود. برای او فنجان مخصوص رنگی در نظر بگیرید تا بتواند آن را بشناسد اما به یاد داشته باشید کودکان تنوع طلب هستند چند فنجان مخصوص به سلیقه ی خودتان یا کودک برای او در نظر بگیرید و سعی کنید زمانی که کار خوبی انجام میدهد با فنجان خودش بهش شیر بدهید تا این حس که شیر مواد با ارزشی است برای او جابیفتد. اینکه فنجان مورد علاقه کودک باشد یا جذابیت زیادی داشته باشد، کار شما را بسیار راحتتر خواهد کرد و زمان از شیشه گرفتن کودک رو خیلی کمتر خواهد کرد. برای مطالعه مقالات دیگر میتونید به وبسایت مرکز پیش دبستانی شادآموز سربزنید.

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

منبع:

wikihow.com

نوشته های مرتبط

4 فکر در مورد “ راهکارهای گرفتن شیشه شیر از کودک

  1. ملیکا گفت:

    زمان از شیر گرفتن کودک چه سنی باشه خوبه؟

    1. shadamooz گفت:

      سلام همراه گرامی؛
      زمان گرفتن شیشه از کودک و یا جدا کردن کودک از سینه ی مادر را کاملا در مقاله توضیح دادیم.

  2. mtsh گفت:

    سلام وقتتون بخیر
    آیا راهکاری وجود دارد که کودک ۱۰ ماهه رو از شیشه شیر گرفت و به جای آن به شیر مادر برگردد؟؟
    چون کودک تا ۹ ماهگی هم از شیر مادر تغذیه میکرده و هم شیرخشک و بعد از آن دیگر فقط درخواست شیشه شیر می‌کرد.

    1. shadamooz گفت:

      والد عزیز سلام؛
      می دونیم که نگرانید و برای یک مادر همیشه دغدغه است که کودکش بتونه از شیر خودش تغذیه بکنه. اما با توجه به رویه ای که برای شیردهی داشتید، این اتفاق برای کودکتون افتاده و به واسطه ی شیرین تر بودن طعم شیرخشک، کودک اون رو به شیر مادر ترجیح داده. کاری که می تونید انجام بدید اینه که شیشه شیر رو حذف کنید و برای تغذیه ی کودک اگر کودک تمایل به شیر خشک داره، با استفاده از قطره چکان بهش شیر بدید و به جای آن در کنارش شیر خودتون رو هم برای کودک قرار دهید که برای مکیدن و استفاده ی زمان طولانی تر نسبت به قطره چکان، شاید کودک متمایل شود به شیر مادر. در زمان هایی که انتخاب کودک صرفا استفاده از شیشه شیر باشه، میتونید با دوشیدن شیر مادر و ریختن در شیشه شیر اون رو در اختیار کودک قرار بدید.
      اما با توجه به اینکه در شش ماهگی غذای کمکی کودک هم شروع شده، نگرانی از بابت وزن گیری کودک نخواهیم داشت. اما دغدغه ی شما والد عزیز رو که هنوز هم شیر غذای اصلی کودک تا یکسالگی هست رو درک می کنیم و پیشنهادمون اینه که از قطره چکان استفاده کنید و یا شیر مادر رو بدوشید و داخل شیشه شیر بریزید و به کودک بدهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.