بازی و سرگرمی 5, بازی و سرگرمی 6

بازیها و اسباب بازیهای مناسب کودک 5تا6 سال

بازیها و اسباب بازیهای مناسب کودک 5تا6 سال

مدت زمان مطالعه: 9 دقیقه

بازیهای مناسب 5 تا 6 سال چیست؟

بچه ها در هر سنی که باشند با توجه به ویژگی های خاص رشدی و مهارت هاشون نوع خاصی از بازی رو انتخاب میکنند. گاهی بچه ها دوست دارند با دیگران بازی کنند و گاهی دوست ندارند. گاهی پرخاشگری میکنند و گاهی با فداکاری و ملایمت با دوستانشون برخورد میکنند. هر کودکی نیاز به یادگیری مهارت هایی داره که برای زندگی فعلی و آینده مناسب باشه. کودکان این مهارت ها رو از طریق بازی یاد می گیرند.

بازی های مناسب 5 تا 6 سال چیست؟

بازی مناسب کودک 5تا6 سال

در واقع بازی راهیست برای اینکه بتونیم به ذهن کودکان راه پیدا کنیم و مهارت ها یا ارزش ها یا علومی رو که میخواهیم و در نظر داریم به کودکان یاد بدیم. کودکان معمولا از راه انتقال مفهوم از طریق بازی خیلی بیشتر تأثیر می پذیرند تا از راه گفت وگو یا تنبیه و… پس اینکه از نوع بازی کردن و ناگفته های مربوط بهش خبر داشته باشیم میتونه کمک زیادی به ما بکنه تا با زبانی که کودک متوجهش میشه به او مفاهیم رو بیاموزیم. اینکه به کودک چه چیزهایی رو می تونیم یاد بدیم رو در این مقاله از شادآموز بخوانید.

در هر سنی با توجه به مهارت ها و توانایی های رشدی و ذهنی کودک وسایل و اسباب بازی های خاص و در نوع خاصی از بازی استفاده میشه. بعضی از اسباب بازی ها میتونند آموزشی باشند و بعضی دیگر تنها جنبه سرگرمی دارند. اما درکل بازی از مهمترین بخش های زندگی هر کودکی است.

در ادامه ی این مطلب شاید برایتان سوال باشد چگونه اسباب بازی مناسب کودک را پیدا کنم و یا اسباب بازی مناسب کودک 4 ساله چیست؟ همه را میتوانید در این مقالات از شادآموز بخوانید.

ویژگی های کلی کودکان در 5 تا 6 سالگی

تفکر کودکان نسبت به سنین پایین تر منطقی تر شده و سازمان دهی بیشتری داره. اونها تمایل دارند که دنیا رو به جایی منطقی و منظم تبدیل کنند. کودکان 5 و 6 ساله در مقایسه با سنین کمتر، با ثبات تر، قابل پیش بینی تر، قابل اعتمادتر و کمتر خود محور هستند. به این معنی که کمابیش میتونیم روی نظراتشون و حرفهاشون حساب کنیم. میتونیم بهشون اعتماد کنیم و بعضی کارهای ساده مثل غذا دادن به برادر کوچکترشون رو بهشون بسپریم و مطمئن باشیم که در شرایط عادی اون کار رو بدون مشکل انجام میدهند.

والدین در این سنین کودکشون رو آرومتر و مهربانتر می بینند و دیگه از لجبازی های سه و چهار سالگی اثری باقی نمونده. در این سنین کودکان مفهوم نوبتی بازی کردن رو میدونند و در طول بازی هاشون اون رو رعایت میکنند. همچنین در بازی هاشون معمولا به همکاری می پردازند. در کارهای منزل هم میشه در حین تقسیم کار روشون حساب کرد. (البته در این سنین هم کودکان نمیتونند کارهایی مثل آشپزی یا بچه داری رو انجام بدهند اما میتونن در حد جابجا کردن بعضی ظرفها یا گذاشتن وسایل میز برای غذا یا جمع کردن اتاقشون و… کمک کنند.)

کودکان در این سنین علاقه دارند والدینشون رو خوشحال کنند و برای این کار ممکنه قلکشون رو بشکنند تا یک شاخه گل بخرند یا در کارها به مادرشون کمک کنند یا کاردستی هایی برای مناسبت های مختلف درست کنند. والدین هم میتونن برای اینکه کودکشون متقابلا خوشحال بشه اون گل رو نگه دارند و یا کاردستی رو یک جای خوب در معرض دید قرار بدهند. (در این سن دیدن اینکه والدینشون خوشحال شدند خیلی مهم هست پس بدون واکنش از کنار محبت کودکتون رد نشید.)

کودکان در سن 5تا6سال میتونند به خوبی با کودکان خارج از منزل و همسالانشون کنار بیایند و دوستی با همسالان داشته باشند. همچنین علاقه دارند تا مسئولیت کارهای برادر یا خواهر کوچکترشون برعهده اونها باشه و در مراقبت های مربوط به فرزندان کوچکتر کمک کنند. در این سن میتونند مسئولیت اسباب بازی هاشون رو بپذیرند و در مکان های مختلف مراقب وسایلشون باشند.

کودکان در سن 3 سالگی دنیا و تخیلاتشون رو از هم متمایز نمیکردند اما در سنین 5 سالگی و 6 سالگی (بیشتر سن 6 سالگی به بعد) واقع بین تر می شوند. البته هنوز هم عناصر خیالی مثل دنیای پریان، فرشته مهربان و دوست خیالی در ذهن کودک وجود داره اما شدتش کم شده است. ترس هاشون مثل ترس از هیولا یا خطرهای فیزیکی، حوادث، بیماری ها و… به نسبت قبل کمتر شده است اما هنوز به میزان کمی وجود داره.

تمامی کارهای محوله به کودک 5 یا 6 ساله میتونه از قالب جدی خارج بشه و همراه بازی و سرگرمی باشه مثلا سرآشپز بزرگ امروز میخواد آشپزی انجام بده! برای زمانی که کودک در آشپزی به مادر یا کمک کرده است و در پایان باید از کودک تشکر بشه برای کاری که انجام داده. و یا برای مرتب کردن اتاقش، میشه در قالب یک ماموریت کمک به اسباب بازی ها و عروسکه ها برای پیدا کردن خونه هاشون باشه. به اینصورت مسئولیت پذیری در قالب بازی بصورت غیرمستقیم به کودک آموزش داده میشه.

علاقه به طراحی، نقاشی و رنگ آمیزی در 5 و 6 سال

علاقه به نقاشی در کودک

وسایل بازی مناسب کودک 5تا6 سال کدامند؟

کودکان در این سن هم مثل چهارسالگیشون علاقه به طراحی و نقاشی و رنگ آمیزی و کارکردن با قیچی دارند و از کارهایی از این دست لذت میبرند. اما بیشتر از همه علاقه به دقت بیشتر و واقع گرایی دارند. در این سن علاقه دارند تا یکی از بزرگترهای اطرافشون رو به عنوان الگو قرار بدهند.

کسی مثل خاله، عمو، پدر یا مادرشون که بیشتر در عملکردها به میلشون رفتار میکنه یا بیشتر به او علاقه دارند. به عنوان مثال دوست دارند در خاله بازی هاشون با وسایل واقعی آشپزخونه بازی کنند یا از مواد غذایی واقعی برای غذا پختن استفاده کنند. حتی ممکنه حیوون خونگیشون رو به جای بچه استفاده کنند یا خودشون رو در نقش مادر یا پدر خواهر و برادر کوچکترشون بدونند. در این سن بیشتر خودشون رو با دیگری مقایسه میکنند و ممکنه اسباب بازی های کودک دیگر رو بخواهند.

اگر میخواهید در رابطه با اسباب بازی مناسب نوزاد بدانید، این مقاله از شاد آموز را بخوانید.

وسایل بازی در این سن مورد استفاده قرار می گیره که مهارت محور باشه. به این معنی که کودک برای استفاده از اونها نیاز به یک مهارت خاصی داشته باشه. مثل سازهای کوچک کودکانه، اسباب بازی هایی که با مهارت خاصی شروع به کار میکنند و بیشترین چیزی که کودک در این به اون توجه میکنه این هست که برای بازی ها برنامه ریزی میکنه.

به عنوان مثال کودکان تا قبل از این تنها به پیش آمدهای درون بازی توجه میکردند و با توجه به اون چیزی که پیش میومد بازی رو ادامه میدادند. اما در این سنین از قبل نقش ها رو مشخص میکنند و برای هر کسی محدوده فعالیتی تعیین میکنند همچنین هر کس در بازی شخصیت پردازی خاصی داره و لباس های مخصوصی میپوشه نقش خاصی داره و بازی از یک محل خیالی شروع میشه و به یک مقصد انجام میرسه.

لوازم هنری مناسب سن 5و 6 سال

لوازم هنری هم برای این سنین بسیار ارزشمند هستند. اسباب بازی های ساختارمند مثل ماژیک و قلم موهای مختلف، رنگهای مختلف، کتاب های رنگ آمیزی، گل رس، کاغذهای رنگی، خمیر بازی و… میتونند برای کودک جذاب باشند و به او در ساختن آثار مختلف کمک کنه.

کودکان 5تا6 سال به این دلیل که علاقه به جدی گرفته شدن دارند، از داشتن میز کار به همراه وسایل واقعی بازی لذت میبرند. ویژگی بعدی برای بازی در این سنین این هست که بازی هاشون باید بیشتر از علم و تدبیر به شانس متکی باشه مثل مارو پله، منچ و… چراکه کودک تمرکز زیادی برای بازی ها نداره و تنها دوست داره که موقعیت های غیر قابل پیش بینی رو کشف کنه.

انواع بازی هایی که برای کودکان جذاب است و با وسایل خانه هم میشه انجامشون داد

در این سن بازی های تخیلی و تقلیدی نیز برایشان جذاب است. آن ها بزرگسالان را مشاهده می کنند و در بازی های خود آن ها را شبیه سازی می کنند. 3 تا 5 سالگی سن بازی های تغییر چهره و بازی در نقش ها است (بازی کردن نقش مامان، بابا، آتش نشان، آشپز، و…).

در 5 و 6 سالگی خلاقیت در کاردستی به وفور دیده می شود

انجام کاردستی و کودک

همچنین آنها دوست دارند نتیجه ی عینی چیزهایی که خلق می کنند را ببینند و ایده های خود را با والدین مطرح کنند. در این دوران خلاقیت در کاردستی ها و نقاشی آن ها به وفور دیده می شود.

این دوران بهترین زمان برای بازی های اجتماعی ساده است مثل: حمومک مورچه داره، عمو زنجیر باف، دختره اینجا نشسته و…
مهارت های فیزیکی کودکان در این سن بسیار کارآمد شده اند. مثلا می توانند حرکات خود را به خوبی جهت دهند و قدرت هل دادن، کشیدن و پرتاب کردن در او قوی تر شده که به او امکان بازی ها و فعالیت های گوناگون در فضای باز را می دهد. مثل توپ بازی، سه چرخه سواری، دویدن، سر خوردن، تاب خوردن و…

میتوانید چند قاشق یکبار مصرف تهیه کنید و دسته های دوتا از آنها را به هم بچسبانید یا دوتا چوب بستنی را به هم بچسبانید بعد به شکل انبر با آن غذا بخورد یا وسایل کوچک را با آن بردارد. برای هر بازی میتوانید خودتان برای کودک آن کار را انجام دهید و بعد از کودکتان بخواهید آن را تکرار کند. این بازی باعث تقویت هماهنگی چشم ودست کودک می شود. همچنین باعث افزایش دقت و تمرکز او روی کارها می گردد. این بازی برای کودکان حدودا پنج ساله جذاب است.

یکی دیگر از بازی های مورد علاقه کودکان که باعث افزایش دقت او هم می شود این هست که در دفتر نقاشی یک شکل را به صورت نصفه بکشید و بعد از کودکتان بخواهید نیمه دیگر آن را کامل کند.

بازی دیگری که باعث آرام بودن و افزایش تمرکز کودک می شود این هست که یک جاده مارپیچ برای او بکشید و از او بخواهید که با خطی از میانه این جاده عبور کند. این که به خطوط برخورد نکند برای او امتیاز محسوب می شود.

بازی نقطه بازی

بازی نقطه بازی

یکی از بازیها که تا امروز هم بین کودکان جذاب است، نقطه بازی است. این بازی از سالهای خیلی دور در بین افراد رواج داشته است. به این صورت که در ردیفهای مرتب نقطه گذاری کنید و سپس با این نقطه ها در هر نوبت یک خط اضافه کنید و دو نقطه را به هم وصل کنید. هر کس زودتر مربعی بسازد امتیاز دارد. بعد هر کس به نوبت می تواند فقط دو تا نقطه که کنار هم هستند را بهم وصل کند.

می توانید از بازی حدس زدن استفاده کنید. به این صورت که روی کمر کودک کلمه ای بنویسید یا شکلی بکشید و کودک آن را حدس بزند. البته لازمه اینکار داشتن سواد درکودک است.

این بازی به تمرکز و توجه و دقت کودک کمک می کند. بازی دایره ها برای کودکان زیادی جذاب است. به این صورت که با شال یا پارچه دایره هایی درست کنید که متداخل باشند. کودک در طول این بازی نباید پایش روی خطوط برود و باید روی خطوط خالی باشد. این بازی به سبب پریدن و تحرکی که دارد کودکان زیادی را جذب خودش می کند. همچنین ادراک بینایی و توجه دیداری کودک را بهبود می بخشد.

برای مطالعه مقالات بیشتر درباره نیازهای کودکتون و ویژگی های مخصوص به سن او میتونید به وبسایت مرکز پیش دبستانی شادآموز سربزنید. شما هم چند نمونه بازی خلاقانه و مناسب این رده سنی در قسمت نظرات همین مطلب با ما به اشتراک بگذارید.

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

منبع: فرگاس، پیتر هیوز، روانشناسی بازی، ترجمه کامران گنجی، انتشارات رشد

نوشته های مرتبط

1 فکر در مورد “ بازیها و اسباب بازیهای مناسب کودک 5تا6 سال

  1. بنفشه گفت:

    مرسی عالی بود راهنماییهاتون درجه یک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.