رشد هیجانی و اجتماعی 5

آموزش نظم به کودک 4 ساله

آموزش نظم به کودک 4 ساله

مدت زمان مطالعه: 7 دقیقه

7 راهکار برای پرورش کودک منظم

تمیز کردن اتاق بعد از یک روز بازی با اسباب بازی‌ها احتمالا در صدر فهرست کارهایی است که یک کودک پیش دبستانی دوست ندارد انجام دهد. اما برای آمادگی جهت ورود به اجتماع و موفقیت در سال‌های آینده، لازم است که آموزش نظم به کودک 4 ساله جدی گرفته شود.

تمیز و مرتب کردن به هم ریختگی‌هایی که خودش درست کرده است، بخش مهمی از رشد یک کودک است. این کار به کودک پیش دبستانی این فرصت را می‌دهد که احساس مسئولیت کند. هر چند اگر مادر اتاق را تمیز کند، همه چیز زودتر و آسان‌تر تمام می‌شود، اما این فقط یک راهکار موقت است و در طولانی‌مدت خانواده را با مشکل روبه رو خواهد کرد.

راهکارهای آموزش نظم به کودک

نحوه آموزش نظم به کودک 4 ساله زمینه مسئولیت‌پذیری را در سال‌های آینده برای او فراهم می‌کند. اگر در این سن هنوز پشت سر فرزندتان مدام در حال تمیز کردن باشید، او یاد می‌گیرد که همیشه شما هستید که خرابکاری‌های او را درست خواهید کرد. پس وقتی بزرگتر شود نمی‌داند چطور کارهایش را انجام دهد یا اصلاً آنها را وظیفه خود نمی‌داند، زیرا مادر و پدر همیشه این کار را انجام می‌دادند.

آموزش نظم به کودک 4 ساله چگونه است؟

آموزش نظم به کودکان از جمله کارهایی است که هر مادر و پدری برای آن با فرزندشان دچار چالش هستند. چیزی که والدین می بینند یک اتاق نامرتب با اسباب بازی های ریخته شده کف اتاق است که با دیدن آن شروع به مرتب کردن آن می کنند بدون انتظار از کودک! اما موضوعی که مطرح می شود این است که آیا باید از کودکان انتظار داشت که خودشان وسایلشان را جمع کنند و اسباب بازی ها را در قفسه ها بچینند؟

پاسخ این سوال بله است زیرا کودکان در سنین پیش دبستانی خیلی مسائلی که در آینده با آن درگیر هستند را به راحتی می آموزند و اتفاقا این آموزش ها هر چه در سنین پایین تر باشند، اثرگذاری بهتری خواهند داشت. هر چند مرتب کردن، کار چندان شادی نیست، اما نباید ناراحت کننده هم باشد. با استفاده از راهکارهای زیر می‌توانید این کار را بی‌دردسر انجام دهید.

در کل به عنوان والد یک کودک پیش دبستانی باید بدانید که هر مسئله ای رو برای آموزش به کودک باید از طریق آموزش غیر مستقیم به او بگویید. اکنون باید بفهمیم که آموزش غیر مستقیم چگونه است؟ بدین معناست که اکتفا به تذکر شفاهی و داد زدن بر سر کودک نباید کرد چه بسا داد زدن بر سر کودک عوارض جبران ناپذیری را به دنبال دارد. در ادامه چند روش غیر مستقیم برای آموزش نظم به کودک را برایتان شرح می دهیم:

7 راهکارهای آموزش نظم به کودک

کلمات خود را با دقت انتخاب کنید

اینکه فقط به او بگویید که “اتاقت را تمیز کن” کافی نیست. کودک پیش دبستانی سر از این امور در نمی‌آورد و اغلب نمی‌داند از کجا باید شروع کند. در عوض، به طور دقیق بگویید از او چه می‌خواهید و چه مراحلی را باید طی کند: «اول عروسک‌هایت را در طبقه‌ها بچین و بعد کتاب‌ها را مرتب کن.” با تقسیم کار به وظایف کوچک، یک کار به ظاهر بی‌پایان قابل کنترل می‌شود. فراموش نکنید که او در تمیزکاری تازه کار است و ذاتاً نمی‌داند باید چه کار کند. شما باید به او آموزش دهید.

دلیل مرتب کردن اتاق را برای کودک توضیح دهید

دلیل مرتب کردن را توضیح دهید

هر چند برای شما موضوع روشن است، اما کودک پیش دبستانی نمی‌داند چرا باید کاری را انجام دهد که جذاب نیست. توضیح دهید که اگر اسباب‌بازی‌ها به درستی کنار گذاشته نشوند، ممکن است پای کسی روی آنها برود و آسیب ببیند، یا ممکن است برخی قطعات گم شوند و دفعه بعد بازی با این اسباب‌بازی سرگرم‌کننده نخواهد بود چون یک قطعه از آن گم شده است. کودک باید دلیل کارهایش را بداند و پس از آن همکاری او بیشتر خواهد شد.

از کارهای کوچک شروع کنید

رها کردن کودک در یک اتاق کاملاً به هم ریخته و مجبور کردن او به تمیز کردن تا انتها باعث دلزدگی او می‌شود. سعی کنید کار را در حد توانایی کودک نگه دارید و به پنج دقیقه محدود کنید (کودک 4-5 ساله نمی‌تواند بیش از این مدت کاری انجام دهد که علاقه قلبی به آن ندارد.)

مرتب کردن را برای کودک ساده کنید

همان طور که گفتیم کودکان به طور ذاتی نمی‌دانند چطور باید اتاقشان را مرتب کنند. از طرفی اینکه هر شب به او دستور دهید چه کاری باید انجام دهد نه برای او و نه برای شما خوشایند نخواهد بود. روی کشوها و سطل‌ها برچسب‌های دارای تصویر قرار دهید تا کودک بداند همه چیز کجاست. برای او جعبه‌های رنگی تهیه کنید که هر یک مختص یک سری اسباب بازی باشد.

از آهنگ و بازی کمک بگیرید

آموزش نظم به کودک 4 ساله با بازی و آهنگ ساده‌تر می‌شود. می‌توانید بین او و خودتان مسابقه ای برگزار کنید. یک آهنگ پخش کنید و با هم مسابقه بدهید که تا زمان تمام شدن این آهنگ چه کسی بیشترین اسباب بازی را مرتب کرده است. یا یک ساعت را برای ده دقیقه تنظیم کنید و او را به چالش بکشید که در این زمان بلوک‌های رنگی را در سطل بریزد.

یک پیشنهاد جذاب دیگر می‌تواند حباب بازی باشد. به کودک بگویید حباب روی هر اسباب بازی که افتاد، باید آن را در جای خود قرار دهد و این کار باید قبل از فرود آمدن حباب بعدی انجام شود تا امتیاز بازی را از دست ندهد.

اگر می خواهید در رابطه با نقاط عطف رشد کودک 5ساله بیشنر بدانید، این مطلب از شادآموز را مطالعه کنید.

آموزش نظم به کودک چگونه است

نواقص را برطرف نکنید، ایراد نگیرید و تحقیر نکنید

وقتی بالاخره کودک تلاش خود را کرد و اتاقش را تا حد ممکن مرتب کرد، کار را از اول شروع نکنید و موارد ناکامل را مرتب نکنید. ملحفه تخت چروک است؟ نیازی نیست آن را کاملاً صاف کنید. مبلمان خانه عروسکی مرتب چیده نشده است؟ به دکور آن دست نزنید. نواقص کودک را نادیده بگیرید. یک کودک چهار ساله هرگز به خوبی یک بزرگسال تمیز نمی‌کند.

اگر کاری را که او قبلاً انجام داده، مجدداً از نو انجام دهید یا بدتر از آن، از کارش ایراد بگیرید و تحقیرش کنید، به او حس بی‌کفایتی می‌دهید و دفعه بعد برای انجام این کار اشتیاق چندانی نشان نخواهد داد چراکه می‌داند به هر حال کارش از نظر شما به اندازه کافی خوب نیست و شما آن را درست خواهید کرد. به عزت نفس و اعتماد به نفس کودک نیز آسیب وارد می شود. در آموزش نظم به کودک 4 ساله تلاش مهم‌تر از نتیجه نهایی است.

به او پاداش دهید

یک جدول امتیاز در آشپزخانه یا جای دیگری در خانه بچسبانید. هر بار که کودک توانست اتاقش را تمیز کند، به او یک برچسب بدهید تا روی نمودار بچسباند. وقتی تعداد برچسب‌ها به حد مورد توافق رسید به او جایزه کوچکی بدهید. به یاد داشته باشید که پاداش نباید جنبه رشوه پیدا کند. این کار وظیفه کودک و به نفع خود اوست. پس با پاداش‌های غیرمادی مانند پارک رفتن، یک نوبت بازی خانوادگی، یا انجام دادن کاری که کودک دوست دارد، او را تشویق کنید. علاوه بر آن، باید به طور کلامی نیز فرزندتان را تشویق کنید. توجه او را به زیبایی اتاقش بعد از مرتب شدن جلب کنید و به او بگویید باید به خودش افتخار کند.

 آموزش نظم به کودک 4 ساله برای رشد اجتماعی او مهم است. این مهارت به او کمک می‌کند که در سال‌های پیش دبستانی و مدرسه عملکرد بهتری داشته باشد و بتواند به تنهایی لوازم و وسایل شخصی‌اش را مدیریت کند. ما در پیش دبستانی شادآموز علاوه بر آموزش‌های معمول، به فکر آموزش مهارت‌های متعدد اجتماعی به کودکان هستیم. مربیان ما تلاش می‌کنند تا ویژگی‌های مثبت رفتاری را در قالب بازی و شادی در کودکان تقویت کنند. 

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

منبع:

verywellfamily

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.