آموزش 6

آموزش الفبا به کودکان 4 ساله، 5 تا6 سال

آموزش الفبا به کودکان 5تا6 سال

مدت زمان مطالعه: 10 دقیقه

یکی از دغدغه های والدینی که کودک 4 ساله، 5 یا 6 ساله دارند این هست که از چه زمانی به کودکشون الفبا رو یادبدهند. کودکان در این سن به این دلیل که زبان مادریشون رو تا حدود زیادی آموختند، میتوانند به راحتی صحبت کنند و منظورشون رو برسونند. در یادگیری زبان نوشتاری هم خوب عمل می کنند. البته بعضی از روان شناسان کودک معتقدند که بهتره کودکان تا زمانی که وارد دبستان نشده اند الفبا یا دروس دیگر را یادنگیرند. آموزش الفبا به کودک 4 ساله و بالاتر نیاز به صبر، وقت گذاشتن و توجه به توانمندی های کودک می باشد.

چه زمانی می توان به کودک الفبا آموزش داد؟

این روان شناسان معتقدند که هر چیزی را باید در زمان خودش به کودک آموزش بدیم و تا قبل از ورود به مدرسه، کودک فقط باید بازی کنه و به کشف دنیای اطرافش و برقراری ارتباط با دیگران بپردازه. همچنین اعتقاد دارند که یادگیری زودتر از موعد باعث کم شدن انگیزه تحصیلی کودک میشه و هنگامی که در مدرسه الفبا را فرا می گیرد، با خودش فکر میکنه او که این موضوعات رو بلده پس دلیلی نداره هر روز به مدرسه برود.

همچنین ممکنه به دلیل متفاوت بودن روش تدریس والدین و معلمان مدرسه، کودک رو دچار سردرگمی کنه. علاوه بر اون کودک باید بیشتر وقتش رو به یادگیری مهارت های زیربنایی بپردازه و نباید او رو مجبور به یادگیری درس و الفبا کنید. البته در مقابل این نظریه، برخی محققان گفته اند که کودکان از سن 5 ونیم سالگی میتونند یادگیری الفبا رو شروع کنند و این در آمادگیشون برای شروع بهتر سال تحصیلی کمک کننده هم هست. و برخی دیگر آموزش الفبا به کودک 4 ساله و برخی 5 تا 6 سال را برای آموزش الفبا مناسب می دانند. در نهایت به ظرفیت یادگیری کودک بستگی داره و اینکه تشخیص این موضوع که آیا آموزش الفبا پیش از دبستان برای کودک شما مناسب هست یا نه بر عهده ی شماست.

اگر علاقمند به آموزش ریاضی به کودک هستید، مقاله ی آموزش ریاضی به کودک از شادآموز را از دست ندید.

آموزش الفبا با کمک فلش کارت ها

فلش کارت

ابزارهایی برای یاددادن الفبا به کودک قبل از مدرسه

آموزش الفبا به کودک 4 ساله و بالاتر، مثل بقیه مفاهیم و مهارت ها نیاز به آماده سازی ذهنی و فضاسازی در قالب کارهای دیگر داره. به عبارت دیگر، اگر به کودک کتاب آموزشی بدهید و او رو از تمام اسباب بازی ها دور کنید و او رو مجبور کنید که الفبا رو بخونه و یادبگیره، نتیجه عکس خواهید گرفت. اما اگر راه مناسبی رو برای ورود به دنیای او پیدا و انتخاب کنید، میتونید کودک رو علاقمند به یادگیری کنید. در هر صورت اگر قصد آموزش الفبا به کودک 5 ساله، کودک 6 ساله و کودک 4 ساله تان را دارید، روش ها و ابزار گوناگونی برای این کار وجود دارد، کافیست ببینید کدام یک مورد توجه و علاقه ی فرزند دلبندتان است و از آن برای آموزش الفبا به کودک استفاده کنید. در ادامه به بررسی چند مورد از ابزارهای آموزش الفبا می پردازیم.

  • برای آموزش الفبا به کودک میتونید کتاب های داستان کودک رو به او نشون بدید و حروف رو از آسان و ابتدایی و پایه به کودک آموزش بدید. به طور مثال بهتره اولین کلمه، آب- بابا-داد و… باشه که کودک در روزمره بسیار از اونها استفاده میکنه.
  • یکی دیگر از ابزارها برنامه های تلویزیونی و کارتونی هستند. میتونید اسم کارتون ها رو برای کودک تکرار کنید اونها رو روی کاغذ بنویسید و هنگامی که کودک اون کلمه رو میبینه اسم کارتون رو میگه.
  • یکی از ابزارهای بسیار رایج شعر هست. میتونید در موقعیت های مختلف با کودکتون شعر الفبا رو تمرین کنید.
  • از راه هایی که میتونه تأثیر زیادی داشته باشه تهیه کردن یک کیبورد برای کودک هست. اگر به تبلت یا کامپیوتر وصل باشه تأثیر رو چند برابر میکنه. اما اگر هم امکان اتصال وجود نداره میتونید از روی کیبورد حروف رو به کودک آموزش بدید.
  • یکی از دیگر راه ها نوشتن اسم هر وسیله ای روی کاغذ و چسبوندن کاغذ روی وسیله هست. به این ترتیب کودک میتونه با دیدن هر وسیله به مرور شکل نوشتن اون رو هم به یاد بسپره.
  • میتونید از فلش-کارت ها هم استفاده کنید. به این صورت که حروف رو روی کارت ها بنویسید و بعد از آموزش خوندن اونها باهاشون کلمات رو بسازید همچنین میتونید روی کارت ها کلماتی رو بنویسید و شکل اون کلمه رو بنویسید یا برچسبش رو بچسبونید.

تا سن 6 ونیم سالگی کودک شاید تنها چند کلمه راحت رو بتونه بخونه و این اصلا ایرادی نداره. هر زمانی که کودک بتونه چند کلمه رو در خیابان یا موقعیت های مختلفی بخونه به این معنی هست که میتونید خوندن رو با او به صورت جدی تری کارکنید. البته تمام اینها به این معنی هست که کودکتون رو آشنا با الفبا و خواندن بکنید و یادگیری اصلی رو برای مدرسه بگذارید.

آموزش الفبا به کودک 4 ساله

مهارت خواندن

مهارت خواندن و نوشتن چه مزایایی برای کودک دارد؟

آموزش خواندن و نوشتن به کودک پیش از دبستان کاملا بستگی به میزان آمادگی و توانایی یادگیری کودک دارد. معمولا در پیش دبستان ها، انواع دست ورزی ها با کودکان تمرین می شود که باعث می شود کودکان در کلاس اول ابتدایی بهتر بتوانند مداد در دست بگیرند و بنویسند همچنین آشنایی با حروف الفبا و تمرین حرف اول و آخر کلمات را می آموزند. اما در آموزش های پیش دبستانی معمولا برای همه ی کودکان تمرین نوشتن و خواندن شامل برنامه ی آموزشی نیست. اگر قصد آموزش الفبا به کودک 4 ساله و بالاتر را دارید، بهتر است ابتدا به توانایی کودک توجه کنید و از روش های جذاب برای آموزش بهره ببرید. 

توانایی خواندن و نوشتن برای کودکان مزایای زیادی از جمله افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس در کودک، ادای بهتر کلمات، توانایی خواندن کتاب های مناسب سن کودک و تماشای تصاویر کتاب ها توسط کودک را به دنبال دارد.

مهارت خواندن و مزیت های آن برای کودک

کودکان از حدود 3 سالگی میتونند داستانهای کوتاه و ساده رو متوجه بشوند و به مرور زمان به داستان ها وکتاب ها علاقه نشون میدهند. در حدود 5 سالگی کودک تمایل داره که خودش کتاب ها رو بخونه یا حتی ممکنه با تصاویر داستان هایی بسازه یا از حافظه برای بازگو کردن داستان ها استفاده کنه. تا زمانیکه کودک خواندن و الفبا رو به خوبی یاد نگرفته شما میتونید برای او کتاب ها رو بخونید و بعضی اسامی یا کلمات ساده رو به او نشون بدید و با او تمرین کنید.

در این مقاله از شادآموز میتوانید تاثیر شعر و قصه بر کودکان 2 و 3 سال را بخوانید.

یکی از راه هایی که کودک رو علاقمند به خوندن میکنه کتاب خواندن مداوم برای اوست. برای یاددادن اصولی خواندن به کودک میتوانید از کتاب های مخصوص استفاده کنید همچنین از بعضی روش های بالا که برای آموزش الفبا بود هم میتواند برای تمرین خواندن کودک مفید باشد. مثل فلش کارت ها و نوشتن اسامی اشیا روی اونها و…

بعضی از کودکان میتوانند اسم برندها و مارک هایی که زیاد دیده اند رو بشناسند و بخوانند که این حس بسیار خوبی به اونها میده. آموزش خواندن هم مثل هر آموزش دیگری نیاز به زمان و تکرار و تمرین دارد. نکته مهم در این مورد این هست که در صورتی که کودکتون تمایلی به انجام بازی های آموزشی برای یادگرفتن الفبا و خوندن نداره بهتره که با اصرار اون رو به کودکتون تحمیل نکنید تا در آینده به درس و مدرسه بی علاقه نشه.

آموزش الفبا به کودک 5 ساله

مهارت نوشتن

مهارت نوشتن و مزیت ها

اینکه چطوری و چه زمانی به کودکتان نوشتن را یاد بدهید به عوامل زیادی بستگی دارد. عواملی مثل علاقه کودک و آمادگی او، توانایی او در دست گرفتن مداد و آگاهی از طرز استفاده ی آن، اینکه با چه روشی بهتر میتوانند یادبگیرند و… نوشتن هم مثل تمام مسائل جدید که کودک درحال یادگرفتن آنهاست، نیاز به صبر و زمان و خلاقیت دارد. کودکان در یادگرفتن نوشتن هم مثل خیلی مسائل دیگر باهم فرق دارند.

در ادامه چند راهکار برای آموزش نوشتن و آماده سازی کودک برای شروع اینکار بیان می کنیم:

  • سریع به سراغ الفبا و اعداد نروید. برای اینکه این کار رو راحتتر بتوانید شروع کنید از کاغذهایی استفاده کنید که خط دارند. سپس روی این کاغذها طرحهای ساده را رسم کنید و از کودک بخواهید که آنها را کپی کنند و شبیهشان را بکشد. برای اینکه کودک بتواند اشکال هندسی مثل دایره، مثلث و… را بکشد میتوانید از شن، ماسه، چوب، پازل، لگو و… استفاده کنید.
  • همچنین میتوانید غذاهای او را به شکل اشکال هندسی مختلف دربیاورید.
  • اگر کودکتان سن کمتری دارد میتوانید ابتدا او را با مداد و ابزار نوشتن آشنا کنید. به این صورت که اول با خط خطی کردن و نحوه گرفتن درست مداد شروع کنید. به کودکتان آموزش دهید که روی سطوح مختلف بنویسد اینکار هم تنوع به وجود میاورد هم شبیه بازی برای کودک می شود. سطوحی مثل تخته وایت بورد یا یک سطح شنی که با انگشت روی آن بنویسد. به این شکل کودک تمرین مناسبی برای نوشتن خواهد داشت.

از عجله و مقایسه کودک پرهیز کنید. هرکودکی با ویژگی و سرعت خاص خودش نوشتن را یاد می گیرد. مهم این است که به کودکتان فرصت دهید. وقتی کودک آشنا به کاغذ و مداد و ابزارها شد با خط خطی روی کاغذ شروع کنید و سپس به مرور به این خط خطیها نظم و شکل دهید. زمانیکه به سراغ حروف رفتید ابتدا خودتان حروف را کمرنگ بنویسید تا کودک از روی آنها بکشد بعد آنها را جذاب کنید و مثال ها یا اشکال جالب با آنها بکشید تا در ذهن کودک بمانند.

همچنین می توانید از حاشیه های مختلف برای کاغذ و رنگهای مختلف برای نوشتن استفاده کنید. کودکانی که در حال یادگیری نوشتن هستند از دیوارها هم به جای دفتر استفاده میکنند. برای همین میتوانید از رنگهای قابل شست و شو یا از کاغذهای بزرگ مخصوص دیوار استفاده کنید.

سعی کنید که این آموزشها به صورت آرام آرام و پیوسته باشد نوشتن اشکال و اشیا را از روی خود آنها به کودک آموزش دهید تا کودک از روی همان نوشته ببیند و تقلید کند. راه مناسب برای آموزش نوشتن این است که از روی خطوط کمرنگ شده حروف بکشند یا حروف را با نقطه هایی به یکدیگر وصل کنند. در ترسیم حروف به کودکتان کمک کنید. از آنها بخواهید که حروف را بزرگ بنویسند و بلند بخوانند و برای آنها مثالهایی از اطرافشان بیاورند.

تمام آموزش های کودک باید بدون استرس و نگرانی و عجله باشد. در هر مرحله کودک را راهنمایی و بعد تشویق کنید. کودکان در سن یادگیری هستند و تمایل دارند تا پدیده های اطرافشان را ببینند و آنها یاد بگیرند. از تشویق کودکان غافل نشوید. کودکان با دیدن پاداش و دیدن جدی گرفته شدن خودشان و تلاششان بهتر میتوانند عمل کنند.

آموزش الفبا به کودک 4 ساله

در سنین 4 سالگی، 5 و 6 سالگی کودک میتونه مداد دستش بگیره و اشکال رو بکشه یا از روی چیزی که میبینه کپی بکنه. برای نوشتن حروف الفبا هم باید کاری شبیه کپی کردن انجام بشه. به این ترتیب که در دفتری شکل درست حروف رو کمرنگ بنویسید و کودک با مداد پررنگتر روی اون رو بکشه. کودک میتونه از خطهای بعدی خودش با توجه به الگو و سرمشق حرف موردنظر رو بنویسه.

آموزش الفبا به کودک 4 ساله و بالاتر، نیاز دارد که کودک در کنار یادگیری الفبا، بتواند مهارت های دست ورزی، کشیدن خطوط منحنی، صاف، خطوط شکسته، نحوه ی صحیح مداد دست گرفتن را نیز بیاموزد تا همانطور که الفبا را یاد می گیرد، به تقویت انگشتان دست نیز پرداخته شود. مقاله ی مهارت های حرکتی را بخوانید.

برای اینکه اینکار نیاز به زحمت و زمان زیادی داره میتونید از کتاب های مخصوص اینکار استفاده کنید. در این کتاب ها نحوه کشیدن حروف رو هم به کودک آموزش داده اند. شما میتونید برای اینکه از طرز استفاده کودک از مداد مطلع بشید و اشکالاتش رو تصحیح کنید در زمانهایی که تمرین میکنه کنارش بنشینید و همزمان صدای حروف رو هم برای کودک تکرار کنید. همچنین میتونید از کودک بخواهید که با استفاده از حروف کلماتی بسازه و با اون کلمات داستان بسازه. هرقدر این فعالیت ها برای کودک جذابتر باشه کودک هم رغبت بیشتری برای انجامشون خواهد داشت.

در ادامه ی این مقاله، شاید برایتان سوال باشد که آموزش زبان دوم را از چه زمانی شروع کنیم؟

برای مطالعه مقالات بیشتر میتونید به وبسایت مرکز پیش دبستانی شادآموز، در هر رده سنی که میخواهید سربزنید و از مقالات آموزشی ما استفاده کنید. نظرات و تجربیات خودتون در رابطه با آموزش الفبا را می توانید در قسمت دیدگاه های همین مقاله با ما به اشتراک بگذارید.

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

نوشته های مرتبط

1 فکر در مورد “ آموزش الفبا به کودکان 4 ساله، 5 تا6 سال

  1. موسوی نیا گفت:

    اینکه دائما مقاسه کنید که چرا کودک شما نوشتن رو یاد نمی گیره و دوستش ازش خوش خط تر و مرتب تر می نویسه و زود تر یاد گرفته اعتماد به نفس کودک رو تخریب می کنه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.