رشد جسمانی و فیزولوژیک 4, رشد جسمانی و فیزیولوژیک 1, رشد جسمانی و فیزیولوژیک 2, رشد جسمانی و فیزیولوژیک 3, رشد جسمانی و فیزیولوژیک 5, رشد جسمانی و فیزیولوژیک 6

مسواک زدن کودک و بهداشت دندانها

مسواک زدن کودک و بهداشت دندانها

مدت زمان مطالعه: 6 دقیقه

مراقبت و نگهداری از دندانهای کودک با وجود اینکه شیری هستند بسیار اهمیت داره و یکی از مباحثی هست که والدین باید در مورد اون آگاهی زیادی داشته باشند. هر کودکی زمان متفاوتی رو در بیرون آمدن دندانهاش تجربه میکنه و این به ویژگی های فردی او بستگی داره. در حالیکه در بعضی از کودکان دندانها در 3 ماهگی و زودتر از بقیه درمیایند، بعضی دیگر تا 12 ماهگی داشتن دندان رو تجربه نمیکنند.

با اینکه دندانهای شیری میتوانند به هر ترتیبی رشد کنند اما معمولا اولین دندان در ردیف پیشین فک پایین سر از لثه در میاورد. تمامی 20 دندان شیری در 3 سالگی نمایان هستند. پس از این مرحله 32 دندان اصلی در بین سنین 6 تا 20 سالگی جایگزین این دندانها میشوند. مراحل رشد طبیعی نوزاد را بخوانید. بیش از 40 درصد از کودکانی که به کودکستان میروند پوسیدگی دندان دارند. در این مقاله چگونگی مسواک زدن برای کودک و فواید اون رو میخوانید.

در ادامه ی این مطلب می توانید مقاله ی آموزش بهداشت فردی به کودک از شادآموز را مطالعه کنید.

آموزش مسواک به کودک

تهیه ی مسواک مناسب برای کودکان

در ابتدا که کودک شما یک یا دو دندان تازه دارد میتوانید از روش های ساده مثل استفاده از پارچه های نخی تمیز استفاده کنید. برای اینکار کافیست پارچه تمیز را دور انگشت خود بپیچید و دندانهای کودک رو تمیز کنید. مسواک های سیلیکونی موجود در بازار برای اینکار بسیار مناسب هستند. این مسواکها جایی برای انگشت دارند و همین موضوع کار را بسیار راحتتر میکند.

در صورتی که قصد خرید یک مسواک دستی و معمولی برای کودک خود را دارید، سعی کنید مسواکی که انتخاب میکنید با سر کوچک و فرچه نرم باشد. شما باید مسواک کودکتان را هر سه ماه یک بار یا زودتر (زمانی که فرم فرچه مسواک بهم بریزد یا اینکه قسمت‌هایی از آن جدا شود یا رنگ آن عوض شود) تعویض کنید. کودکان علاقه شدیدی به جویدن سر مسواک خود دارند، بنابراین به احتمال زیاد، زودتر از سه ماه نیاز به تعویض مسواک خواهید داشت.

برای استفاده از مسواکهای برقی، خرید این مسواک‌ها برای کودکان سه سال به بالا توصیه شده است؛ بنابراین در ابتدای کار و زمان شروع یادگیری کودک بهتر است از مسواک‌های دستی و معمولی استفاده نمایید.

میتوانید برای پرورش کودک منظم، مقاله ی آموزش نظم به کودک از شادآموز را بخوانید.

ترس کودک از مسواک زدن

چگونه ترس یا دوری کودکان از مسواک زدن را رفع کنیم؟

  1. کودکان در آغاز علاقه به مسواک زدن ندارند و آن را کاری زوری میدانند و اغلب با بی میلی انجام میدهند. بنابراین نیازی به نگرانی یا اجبار در این کار نیست. برای اینکه کودک مسواک زدن رو بهتر قبول کند میتوانید غیرعادی بودن مسواک رو کمتر کنید. به طور مثال خودتان هم همزمان با کودک مسواک بزنید و یا در حین مسواک زدن بازی کنید و یا شعر بخوانید.
  2. تبدیل کردن مسواک (یا هر کار جدیدی) به بازی کردن تاثیر شگفت انگیزی در انجام آن کار دارد. همچنین اگر خودتان هم همزمان با کودک مسواک بزنید و راه درست مسواک زدن رو به کودک آموزش بدید، کودک شما از راه الگو برداری و تقلید از شما علاقه به مسواک زدن پیدا میکند و با خواست خودش و بدون نارضایتی به انجام این کار میپردازد. یکی دیگر از نکات مهم این است که بر کار کودک نظارت داشته باشید و او را در محیط دستشویی تنها نگذارید. چراکه اگر این کار باعث جدایی کودک از محیط عادی شود یا اتفاق ناخواسته ای مثل سرخوردن یا پریدن خمیر دندان در گلوی کودک رخ دهد باعث دوری کامل کودک از مسواک زدن میشود.

نکاتی در رابطه با مسواک زدن کودک

نکاتی درباره مسواک زدن برای کودک

کودکان زیادی با پوسیدگی دندان و یا درد در لثه ها به دندان پزشکی مراجعه میکنند. اما برای پیش گیری از این مشکل بهتر است که به حفظ سلامت دهان و دندان از سنین پایین توجه کنید. برنامه ریزی برای انجام درست و به موقع کارهایی مثل مسواک زدن یا رعایت بهداشت فردی باعث ایجاد عادت درست سلامتی در کودک میشود. برخی از نکاتی که میتواند در این باره کمک کننده باشد:

  • برای تمیز کردن لثه‌های نوزاد، می‌توانید از یک دستمال مرطوب تمیز یا گاز استریل استفاده کرده و به آرامی روی لثه‌های او بکشید.
  • پس از هربار تغذیه (هم تغذیه با شیر و هم تغذیه با غذای کمکی) لثه و دهان کودک رو تمیز کنید.
  • دندان‌های کودک از 6 تا 14 ماهگی شروع به درآمدن می‌کنند، پس برای پیشگیری از پوسیدگی آن‌ها، باید از زمان جوانه زدن به تمیز کردن آنها بپردازید.
  • برای تمیز کردن دندان‌های نوزادان می‌توانید از یک مسواک نرم سایز کودکان به همراه آب استفاده کنید هرچند مسواک های ژله ای و سیلیکونی موجود در بازار مناسب با لثه های کودک وجود دارند و این کار را راحتتر کرده اند.
  • از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده نکنید. برای کودکانی که سنشان زیر 2 سال هست فلوراید اثر مناسبی ندارد. همچنین اگر از خمیردندان حاوی فلوراید استفاده میکنید مطمئن شوید که کودک آن را بیرون میریزد و قورت نمیدهد.
  • مقدار خمیردندان برای کودک زیر 3 سال به اندازه یک دانه جو و برای کودکان بزرگتر به اندازه یک نخود است.

مقالات مرتبط:

راهکارهای مراقبت از دندان شیری

راهکار سیاهی دندان کودک با قطره آهن

کودکان و دندان پزشکی

اکثر کودکان از دندانپزشکی ترس دارند. اما والدین باید بعد از رشد دندانهای شیری کودکان را تشویق به دندان پزشکی کنند. هنگام ورود به مطب دندان پزشکی از خودتان واکنش خوب نشان دهید و پیش از آمدن به دندان پزشکی از کودکتون بپرسید که چه تصوری درباره دندان پزشکی دارد.

اگر کودک شما قادر به حرف زدن نیست میتوانید خودتان از دندان پزشکی تعریف کنید و آن را به صورت یک پدیده جالب برای کودک توصیف کنید. یکی از راه های مناسب این است که برای کودک خود جایزه بگیرید. اما این جایزه نباید کاری کند که کودک تنها بخاطر جایزه به مطب بیاید. این تشویق و پاداش رو به صورت نامنظم و بعضی اوقات برای کودک در نظر بگیرید. مقاله ی راهکارهای ترس کودک از دندانپزشکی و چگونه کودک را به دندانپزشکی ببریم را بخوانید.

به تنهایی مسواک زدن کودک

کودک چه زمانی میتونه خودش مسواک بزنه؟

کودکان معمولا تا زمان ورود به مدرسه تمایل و توانایی مسواک زدن رو ندارند. اما زمانی که کودک شما درخواست مسواک زدن به تنهایی رو داشت اجازه دهید خودش به تنهایی این کار رو انجام دهد و البته شما یا یک فرد بزرگتر باید بر این کار نظارت داشته باشید.

همزمان با کودک مسواک بزنید و بر کار او نظارت هم بکنید. در آخر دندانهای او را چک کنید و اگر تمیز بود او را تشویق کرده و اگر خوب مسواک نزده بود به او کمک کنید تا بهتر مسواک بزند. برای مطالعه مقالات بیشتر میتونید به وبسایت مرکز پیش دبستانی شادآموز سر بزنید. میتوانید تجربیات و سوالاتتان در رابطه با مسواک زدن کودک با ما در قسمت دیدگاه های همین مقاله به اشتراک بگذارید.

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

نوشته های مرتبط

2 فکر در مورد “ مسواک زدن کودک و بهداشت دندانها

  1. شهسواری گفت:

    دخترم من وقتی مسواک میزنه می ترسه و گرینه می کمه راهکار برای جلوگیری از ترس کودک برای مسواک زدن چیست

    1. shadamooz گفت:

      سلام همراه گرامی
      شاید فرزندتون تجربه ی اولیه ی خوبی از مسواک زدن نداشته، اگر همراه با بازی و تفریح، شعر و داستان و در کنار خودتون کودک مسواک زدن را تجربه کند به مرور به این کار عادت می کند و آن را یک فعالیت شاد در ذهنش می شناسد. ضمنا توجه شود مسواک نرم و مخصوص کودک باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.