رشد جسمانی و فیزیولوژیک 2, رشد جسمانی و فیزیولوژیک 3

بررسی نیاز خواب در کودکان 2 و 3 سال

بررسی نیاز خواب در کودکان 2و3 سال

مدت زمان مطالعه: 9 دقیقه

نوزادان از زمانیکه به دنیا میان نیاز زیادی به خوابیدن دارن. اونها در صورتی که در جای تمیز و راحت قرار بگیرند و هوای تازه در جریان باشه و بیماری و درد خاصی حس نکنند، با بر طرف شدن نیازشون به غذا میتوانند به اندازه کافی بخوابند. نوزادان در فاصله بین دو غذا میخوابند اما تا سال اول زندگیشون، فقط یک بار بعد از غذای صبح و یک بار بعد از غذای ظهر میخوابند.

هرقدر سن اونها بیشتر بشه مقدار خوابشون در طول روز کمتر میشه و ساعت خواب شبانه اونها تنظیم میشه. زمانیکه سن کودک به حدود 1 سال و نیم رسید یکی از دو خواب (خواب صبح بعد از غذا، خواب ظهر بعداز غذا) حذف میشه. اگر خواب بعداز ظهر طولانی بشه کودک دوست نداره شب به بستر بره. اگر شما هم برای خواب کودک 2یا3 ساله تان دچار سردرگمی هستید تا پایان این مقاله با ما همراه شوید.

ویژگی خواب در دو سالگی چگونه است؟

ویژگی خواب در 2 سالگی چگونه است؟

شیرخواران و نوزادان به اندازه نیازشون میخوابند اما دو ساله ها نه. بچه های دو ساله میتوانند هیجانات و اتفاقات مختلف رو حس کنند و در جریانشون قرار بگیرند. مثلا میتوانند بفهمند که تو خونشون دعوا بوده و محیط رو استرس زا بدانند یا ممکنه از چیزی بترسند و بر اثر هیجان مفرط، کشمکش یا ترس های مختلف بیدار بمانند. اونها در برابر به رختخواب رفتن مقاومت میکنند و در فاصله یک تا دو سالگی دوست ندارند بخوابند و دلشون میخواد بیدار بمانند. زمانیکه در تختشون تنها بمانند شروع میکنند به گریه کردن یا بلند میشن از جاشون و دنبال والدینشون میگردند. علت این اتفاق میتونه اضطراب جدایی باشه یا تلاشی که کودک میکنه تا بر محیط تسلط پیدا کنه. کاری که والدین در این موقعیت باید انجام بدن اینه که کودک رو به تختش برگردانند و در راهرو بایستند تا مطمئن شوند که کودک ازتخت نمیاد بیرون و در تختش میمونه.

بیخوابی در کودکان چه پیامدهایی دارد؟

بیخوابی در کودکان چه پیامدهایی دارد؟

والدین وقتی به گذشته فکر میکنند و یا در کودکان اطرافشان میبینند که هم خودشان هم اکثر کودکان اطراف خواب آرام و خوبی را تجربه میکنند. اما کودک خودشان در خوابیدن مشکل دارد. موضوع حقیقی این هست که کودکان معمولا در خواب مشکل دارند. گاهی این مشکل به اندازه ای زیاد است که مجبور به مراجعه به پزشک میشویم و باید از شربتها و قرصهای آرامبخش استفاده کنیم. اما همانطور که میدانید قرصها و شربتهای آرامبخش و خواب آور گزینه مناسبی برای هیچ کس نیست. چراکه این داروها هر کدام دارای عوارض مختلفی هستند.

هفتاد درصد از کودکانی که مشکلات خواب داشته یا دارند در مدرسه و مهد کودک یا در عملکرد روزانه دچار مشکل میشوند. هنگامی که کودکان درست نمیخوابند دچار خواب آلودگی میشوند. فقط در موقعی که خیلی احساس نیاز به خواب داشته باشند خواب آلودگی را در چهره آنها میتوان دید. اما در حالت عادی بر اثر بیخوابی، کودکان به شدت تحریک پذیر و پرخاشگر میشوند. با هر محرک کوچکی به سرعت عصبانی میشوند و از خودشان واکنش نشان میدهند.

کودکان زمانی که خسته هستند بهانه گیر میشوند و همین مسئله باعث دشوار تر شدن خوابین برای آنها میشود. کمبود و مشکلات خواب فقط عملکرد کودک را تحت تاثیر قرار نمیدهد بلکه باعث چاقی کودک و کم تحرکی کودک هم میشود. که این موضوع باعث ایجاد بیماری هایی مثل دیابت و بیماری های قلبی خواهد شد.

بررسی چند گیاه برای بهبود عملکرد خواب

بابونه

بابونه خاصیت آرامشبخشی دارد و به دلیل همین خاصیت باعث خواب آوری در فرد میشود. البته در طب سنتی از بابونه برای دندان درد، سرماخوردگی، اضطراب و تحریک پذیری و… استفاده میشود. این گیاه را میتوان برای کودکان و نوزادان هم استفاده کرد. (اما برای اطمینان بیشتر با پزشک کودک مشورت کنید.)

چای بابونه از فروشگاه ها قابل خرید هست. برای کودکانی که بالای دوازده ماهگی هستند میتوانید با عسل شیرینش کنید تا مزه آن برای کودک خوب باشد. گیاه بابونه برای مصرف کردن مشکل خاصی به وجود نمیاورد اما کودکانی که به داروهای گیاهی آلرژی دارند نباید از آن استفاده کنند.

اسطوخودوس

بوی این گیاه بسیار آرامبخش است. این گیاه برای آرام کردن سیستم عصبی و بهتر شدن خواب استفاده میشود. یکی از راه های استفاده از این گیاه این است که قبل از خواب چند قطره از آن را در وان حمام بریزید و کودک را در آن حمام کنید یا از محصولاتی استفاده کنید که عطر اسطوخودوس را دارد.

هم چنین میتوانید چند قطره از روغن آن را روی بالش کودک بریزید. ماساژ کودک با روغن اسطوخودوس میتواند باعث سوختگی و آلرژی پوستی در کودک شود بنابراین توصیه شده است. اما بوی این گیاه هم به قدر کافی آرامبخش هست. اما میتوانید برای ماساژ کودک مقداری از آن را روی پوست کودکتان تست کنید. کودکانی که مبتلا به آسم هستند احتیاط بیشتری در استفاده از این گیاهان لازم دارند.

بادرنجبویه

بادرنجبویه خاصیت ضد خستگی و آرامشبخشی دارد و به همین دلیل برای آرام خوابیدن کودک مفید است. عصاره این گیاه را میتوانید برای بهتر شدن مشکلات خواب کودکتان استفاده کنید.

گل ساعتی

عصاره این گیاه برای شل کردن عضلات و کم کردن اضطراب و آرامبخشی استفاده میشود. از این گیاه هم میتوانید برای بهبود عملکرد خواب کودک استفاده کنید.

شقایق

میتوانید برگ شقایق را دم کنید و یک یا دو قاشق از آن را با شکر به کودک بدهید. این گیاه برای خواب آرام کودک استفاده میشود.

کارهایی که قبل از خواب کودک نباید انجام داد

کارهایی که والدین برای خواب کودک 2و3 سال نباید انجام بدن !

والدین باید مراقب خواب کودکشان باشند زیرا بچه ها زمانیکه یاد میگیرند با اسباب بازی ها بازی کنند یا با تلویزیون کارتون تماشا کنند بیشتر علاقه دارند که وقتشون رو به جای خوابیدن به بازی کردن بگذرونند. کاری که والدین باید انجام بدن اینه که اجازه ندن کودک بیدار بمونه. البته این به این معنی هست که والدین هم همراه با کودک به رختخواب برن و تمامی چراغها رو خاموش کنند و کارها رو تعطیل کنند تا کودک ببینه که روز تموم شده و زمان خواب فرا رسیده.

در این سن بیشترین تأثیرگذاری بر روی کودک از طریق الگوهاست. کودک هر چیزی رو که در رفتار شما میبینه تقلید میکنه و در رفتارش نشون میده. مورد بعدی این هست که والدین کنار کودک دراز نکشند. کودک باید هنگامیکه خواب آلود شد به رخت خواب بره و بدون ترس بخوابه. والدین میتوانند قبل از خواب او رو ببوسند و براش آرزوی خواب خوبی بکنند. در مقاله ی خوابیدن در تخت خواب والدین به تفصیل این موضوع را توضیح دادیم.

والدین اجازه ندارن کودک رو به رختخواب خودشون ببرند. باید اجازه بدن که کودک تنها بودن رو یاد بگیره. البته که در طول شب اگر کودک بیدار شد باید به کودک کمک کنند و او رو آرام کنند و اگر چیزی نیاز داشت به اون بدهند. حتی باید در طول شب چند بار به کودک سر بزنند و از راحتیش مطمئن شوند. والدین نباید قبل از خواب با خواندن داستانهای بیشتر یا اجازه برای بازی و کارتون تماشا کردن بیشتر اجازه بدن که کودکشون بیشتر بیدار بمونه.

این وظیفه والدین هست که خواب کودک رو تنظیم کنند. کودکان دو ساله متوسط به 12 ساعت خواب شبانه و 1 تا 2 ساعت به خواب روزانه احتیاج دارن که البته این خواب روزانه به تدریج کم میشه و یا میتونه در چرتهای کوتاه مدت انجام بشه و در طول چند سال خواب روزانه قطع میشه و خواب کودک مرتب میشه.

مقاله خواباندن نوزاد کمک زیادی برای مادرانی است که برای خواباندن نوزادان تا یکسالگی نیاز به کمک دارند.

ایجاد عادات مناسب برای خواب کودک

ایجاد عادات مناسب برای خواب

یکی از راه هایی که میشه کودک رو با اون به خواب سر ساعت تشویق کرد این هست که کودک رو در ساعت معین به رختخواب ببرید و محیطی فراهم کنید که کودک در اون آرامش کافی داشته باشه. میتونید:

  • عروسکش رو کنارش بگذارید
  • لباس تمیز بپوشونید و حمام ببرید
  • داستان های آرامش دهنده و با لطافت بخونید و اون رو ببوسید و در آغوش بگیرید و به او اطمینان بدید که اگر اتفاقی افتاد شما کنارش خواهید بود.
  • در اتاق خواب ها را هم باز بگذارید.
  • بهتره که هیچ وقت خشمگینانه به کودک تذکر ندید که وقت خواب رسیده. چراکه کودکان بسیار تمایل دارن که به دستورات اهمیت ندن و اونها رو انجام ندن.
  • در ساعات قبل از خواب از تماشا کردن تلویزیون پرهیز کنید مخصوصا برنامه های ترسناک یا برنامه هایی که باعث میشه کودک هیجان زده بشه و کودکان در صورتی که چنین برنامه هایی ببینن، شبها جیغ میکشن و کابوس میبینن و امکان شب گردی در سن 5 سالگی بیشتر میشه.

راه دیگری که میتونه کمک کنه به کودکتون تا بتونه بهتر بخوابه این هست که از بحث و نزاع و ایجاد استرس و قهر در ساعات نزدیک به خواب کودک خودداری کنید. کودک باید بدون زیاد بودن هیجان و استرس به خواب بره.

نکته مهم این هست که هیچ گاه از خوابیدن و رختخواب به عنوان یک روش و راه برای تنبیه استفاده نکنید.

بین خواب کودک و تغذیه او ارتباط وجود داره. وقتی کودک کاملاً سیر باشد باعث می‌شود در طول شب کمتر از خواب بیدار شود. تنطیم زمان غذا خوردن باعث می‌شود کودک شما سیر بخوابد که این مورد ارتباط مهمی با تنظیم خواب او دارد.

مقالات مرتبط:

میزان خواب کافی کودک پیش دبستان

نیاز خواب در 5 تا 6 سالگی

در نتیجه میبینیم که با مراقب هایی که چندان سخت نیستند و قابل اجرا در هر خونه ای هستند میشه ساعت خواب کودک رو تنظیم کرد و به این وسیله از رشد هنگام خواب کودک بهره برد. همچنین کودکی که در شب خواب خوبی داشته باشد میتواند در روز بعدی هم بهتر به یادگیری بپردازد و بهتر بازی کند و به تجربه کردن بپردازد.

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

منبع: رایس، ف. فیلیپ، (1390) رشد انسان، ترجمه دکتر مهشید فروغان

نوشته های مرتبط

3 فکر در مورد “ بررسی نیاز خواب در کودکان 2 و 3 سال

  1. ثریا گفت:

    بچم دو سالشه متوسط چند ساعت در روز باید بخوابه

    1. shadamooz گفت:

      سلام همراه گرامی
      میزان خواب کودکان دو ساله همانطور که در مقاله بیان شد، حدود 12 ساعت در شب و 1 تا 2 ساعت خواب در روز می باشد.

  2. پارسا گفت:

    سلام من پسر 2ساله و4ماه دارم ک اصلا نمی‌خوای در روز یا ب سختی می‌خوابد ماشاءالله خیلی شیطونه خیلی انرژی. منا میگیرد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.