رشد جسمانی و فیزیولوژیک 1

بند ناف نوزاد چه زمانی می‌افتد و چه مراقبت‌هایی نیاز دارد؟

بند ناف نوزاد چه زمانی می‌افتد و چه مراقبت‌هایی نیاز دارد؟

مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه

بند ناف نوزاد یک تکه پوست کوچک بامزه است که در واقع آخرین بازمانده دوران زندگی او در رحم است. وقتی این بند در بدو تولد بریده می‌شود، کمی از آن به بدن نوزاد متصل می‌ماند. رنگ و ظاهر آن با خشک شدن و سپس افتادن از زرد مایل به سبز به سیاه و شکل پوسته پوسته تغییر پیدا می‌کند. ظاهر آن به نظر ترسناک می‌رسد اما نگران نباشید. مراقبت از آن آنقدر سخت نیست. در این راهنما طریقه مراقبت از بندناف را با هم میخوانیم.

بند ناف چه زمانی می‌افتد؟

بر اساس نظر آکادمی اطفال آمریکا (AAP)، بند ناف نوزاد باید تا 3 هفتگی خشک شود و بیفتد. ممکن است زودتر هم بیافتد، و اگر بیشتر از 3 هفته طول کشید به پزشک اطفال مراجعه کنید تا معاینه شود.

مراحل خوب شدن ناف کودک

پس از افتادن بند ناف چه باید کرد؟

اکثر مواقع کاملاً خشک می‌شوند و سپس می‌افتند و به جای خود یک ناف زیبا به جا می‌گذارند. پس از افتادن آن، ممکن است یک تکه خشک شده کوچک یا کمی خون از محل ناف خارج شود. این نیز طبیعی است. اما اگر خونریزی شدید بود، با پزشک تماس بگیرید.

در برخی موارد، ممکن است به جای آن بافت اسکار قرمز مایل به صورتی باقی بماند که گرانولوم ناف نامیده می‌شود و ممکن است ترشح زرد رنگ از آن خارج شود. این حالت باید در یک هفته برطرف شود، اما اگر برطرف نشد، با متخصص اطفال مشورت کنید. گرانولوم ناف یک بیماری قابل درمان است.

گاهی اوقات، توده‌ای در داخل یا اطراف ناف ایجاد می‌شود یا به نظر می‌رسد که ناف بعد از افتادن بیرون زده است. این حالت به دلیل شکاف در عضلات اطراف ناف ایجاد می‌شود و معمولاً در اولین سال تولد کودک برطرف می‌شود. با این حال، همیشه بهتر است از پزشک بخواهید نوزاد را معاینه کند تا اطمینان یابید که نیاز به درمان خاصی نیست.

مراقبت از بندناف

نکات مراقبت از بند ناف نوزاد

روش معمول برای مراقبت، خشک نگه داشتن آن است. روی آن الکل و سایر کرم‌های نرم کننده، معطر، بهداشتی و غیره نزنید. از نکات زیر برای مراقبت از نوزاد خود استفاده کنید:

  1. تمیز نگه داشتن ناحیه ناف
    اگر بند ناف کثیف شد، آن را به آرامی با یک دستمال مرطوب خیس کرده و سپس با یک پارچه خشک به آرامی روی آن بزنید تا رطوبت جذب شود (بعید است که مجبور شوید این کار را انجام دهید، زیرا معمولاً بسیار تمیز می‌ماند.) از استفاده از صابون خودداری کنید، زیرا باعث تحریک پوست نوزاد می‌شود.
  2. قراردهی در معرض هوا
    شکم را در معرض هوا قرار دهید تا این بند زودتر خشک شود. دمای اتاق برای نوزاد مناسب است. در طول روز لباس نوزاد را کمی بالا بزنید تا ناف با هوا خشک شود.
  3. حمام کردن 
    تا قبل از افتادن بند ناف نوزاد فعلاٌ او را حمام نبرید تا ناف خیس نشود. برای تمیز کردن نوزاد از حمام اسفنجی استفاده کنید. با یک پارچه لطیف مرطوب شده با آب ساده دور گردن، زیر بغل و چین‌های بدن نوزاد را تمیز کنید. چند روز پس از خشک شدن ناف می‌توانید با خیال راحت او را در وان آب قرار دهید. مقاله ی حمام کردن نوزاد را بخوانید.
  4. پوشک کردن
    با ملایمت نوزاد را پوشک کنید و ناف را با پوشک نپوشانید. سایز پوشک را طوری انتخاب کنید که زیر ناف قرار گیرد یا آن را کمی تا بزنید تا با ناف تماس نداشته باشد. پوشک را به طور مکرر عوض کنید. پوشک مرطوب و کثیف را فوراً عوض کنید تا به سمت ناف نشت نکند و باعث عفونت نشود.
  5. تعویض لباس
    لباس نوزاد را با ملایمت عوض کنید. سعی کنید لباس‌های نخی و گشاد به او بپوشانید تا با ناف سایش نداشته باشند. همچنین بهتر است به جای تیشرت، لباس‌هایی به او بپوشانید که جلوی آنها دکمه است تا به راحتی بتوانید آنها را تعویض کنید.
  6. لمس و کشیدن ناف ممنوع
    از لمس کردن یا کشیدن بند ناف خودداری کنید. اجازه دهید به خودی خود بیافتد. هرگز آن را نکشید، حتی اگر به نظر می‌رسد به چیزی به نازکی نخ متصل است. اگر زودتر از موعد بیافتد، احتمال خونریزی مداوم بیشتر می‌شود. اگر این اتفاق افتاد، بلافاصله با پزشک نوزاد خود تماس بگیرید.

عفونت بند ناف

گاهی حتی وقتی همه چیز طبیعی است، اوضاع بدتر از چیزی که به نظر می‌رسد پیش می‌رود. درست مانند هر قسمت دیگر بدن، این قسمت نیز می‌تواند عفونی شود. بنابراین در موارد نادر، پیش می‌آید که بند ناف عفونت کند که امفالیت یا التهاب ناف نامیده می‌شود. نوزادان نارس به مراقبت بیشتری از این نظر نیاز دارند. علائم در برخی از نوزادان شدیدتر است و نیاز به مراقبت فوری دارند. در صورت مشاهده علائم عفونت به پزشک اطفال مراجعه کنید. مصرف یک دوره آنتی‌بیوتیک باعث بهبودی سریع می‌شود. در صورت بروز هر یک از علائم زیر، توصیه می‌شود بلافاصله به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید:

    • پوست قرمز یا ظاهر قرمز و متورم در قاعده آن
    • یک توده پر از مایع روی یا نزدیک قاعده ناف
    • ترشح چرک
    • خونریزی (کمی خون خشک شده طبیعی است)
    • بوی بد
    • تب یا بی‎حالی
    • بی‌اشتهایی
    • تورم شکم
    • گریه در هنگام لمس ناف یا ناحیه اطراف آن

 

مقالات مرتبط:

تغذیه نوزاد تا یکسالگی

علل و علائم عفونت ادراری نوزاد

خطر ضربه به سر نوزاد

خونریزی بند ناف

دیدن چند قطره خون روی لباس یا پوشک نوزاد پس از افتادن بند ناف طبیعی است. اما باید آن را زیر نظر بگیرید. اگر خونریزی بیشتر از 3 روز طول کشید، با پزشک نوزاد خود تماس بگیرید. اگر خونریزی از ناحیه شکم پس از 10 دقیقه فشار مستقیم متوقف نمی‌شود یا اگر لکه خون بیش از پنج سانت به وجود آمد، فوراً با پزشک متخصص اطفال تماس بگیرید تا ویزیت شوید. خونریزی مداوم یا لکه بزرگ خون در این سن بسیار کم (زیر یک ماه) نگران کننده است و باید بررسی شود.

هر چند ظاهر آن جالب نیست، اما بند ناف بسیار بی‌آزارتر از ظاهرش است. تنها کاری که باید انجام دهید این است که به آن دست نزنید و آن را خشک نگه دارید. با رعایت همین دو اصل ساده، بخش زیادی از راه را رفته‌اید و این آخرین بند اتصال به مادر خود به خود جدا می‌شود. شما چه نکاتی را برای مراقبت از ناف فرزندتان رعایت می‌کنید؟ تجربیات خود را با ما در قسمت دیدگاه در میان بگذارید.

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

منبع:

whattoexpect

2 فکر در مورد “ بند ناف نوزاد چه زمانی می‌افتد و چه مراقبت‌هایی نیاز دارد؟

  1. behi گفت:

    خونریزی بند ناف نوزاد تا چه زمانی ادامه پیدا کرد به دکتر مراجه کنم

    1. shadamooz گفت:

      سلام همراه گرامی
      دیدن لکه های خون روی لباس نوزاد ناشی از بند ناف، نباید بیشتر از 3 روز شود و باید به پزشک متخصص مراجعه کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.