رشد هیجانی و اجتماعی 5, رشد هیجانی و اجتماعی 6

چرا برخی کودکان ترسو هستند؟

چرا بعضی کودکان ترسو هستند؟

مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه

ریشه ترس کودک و راه های غلبه بر آن

والدین به فرزندان خود می آموزند که از خطرات خاصی مانند آتش سوزی یا عبور از خیابان بترسند و احتیاط کنند. در این موارد، اضطراب می تواند مفید باشد، زیرا از کودک در برابر آسیب محافظت می کند. با این حال، ترس های کودکان همیشه ساده نیست و گاهی شامل چیزهایی می شود که برای بزرگسالان ترسناک نیست.

منابع ترس در هر سنی تغییر می کند. برای مثال، ترس از تاریکی یا هیولای زیر تخت جای خود را به ترس از دزد یا قلدری می دهد. با جدی گرفتن احساسات کودک، تشویق او به صحبت در مورد نگرانی های خود، بیان حقایق و فرصتی برای مقابله با ترس ها، به فرزندتان کمک کنید تا با ترسش کنار بیاید.

در زمان هایی کودکان به طور ناخواسته در معرض تماشای فیلم های ترسناک قرار می گیرند. مثلا کودک با دیدن قسمتی از یک فیلم ترسناک که اعضای خانواده در حال تماشاکردن بودند. چون کودکان توانایی تشخیص خیال و واقعیت را ندارند، ممکن است کودک نتواند دیگر در اتاقش تنها بماند زیرا فکر می کند شخصیت خیالی داخل فیلم در زمان تنهایی او به اتاقش می آید. برای شناخت دقیق تری از تاثیر فیلم هایترسناک بر کودکان این مقاله از شادآموز را بخوانید.

 

آیا ترس برای بچه ها طبیعی است؟

آیا ترس برای بچه ها طبیعی است؟

طبیعی است که کودکان گاهی احساس ترس کنند، چراکه دنیا برای آنها جای جدید و پر از تجربه های متفاوت و بزرگ است که در ابتدا ترسناک به نظر می رسند. این احساسی است که می تواند باعث شود آنها احتیاط کنند. اما والدین می توانند به رفع ترس های کودکان کمک کنند و به آنها احساس امنیت و آرامش بدهند.

چرا بعضی از کودکان ترسو هستند؟

برخی از کودکان بیشتر از دیگران می ترسند. عوامل زیر می توانند باعث ترسو شدن کودک شوند:

  • حساسیت ژنتیکی: برخی از کودکان به طور کلی خلق و خوی حساس تر و احساسی تری دارند.
  • داشتن حداقل یک والد مضطرب: کودکان از والدین خود الگوی می گیرند و بر اساس این الگوها رفتار می کنند.
  • والدین بیش از حد نگران: یک کودک وابسته در همه حال و برای انجام هر کاری احساس درماندگی می کند و این می تواند منجر به اضطراب عمومی شود.
  • تجربه رویدادهای استرس زا: مانند جدایی والدین، جراحت یا بستری در بیمارستان.

راهکارهای غلبه بر ترس کودک پیش دبستانی

راهکارهای غلبه بر ترس کودکان پیش دبستانی

هرچه کودک بزرگتر می شود، فهرست موارد ترسناک او طولانی تر می شود. برخی از ترس ها واقعی و برخی دیگر خیالی هستند. ترس های رایج شامل ترس از تاریکی، سرقت، جنگ، مرگ، جدایی یا طلاق والدین و موجودات ماوراءالطبیعه (مانند ارواح و هیولا) است. از راهکارهای زیر برای کمک به رهایی فرزندتان از ترس استفاده کنید:

  • ترس های کودکان را جدی بگیرید و آنها را انکار نکنید. کودکان از چیزهایی می ترسند که از نظر والدین منطقی نیستند و خنده دار به نظر می رسند. مسخره کردن ترس کودک یا وادار کردن او به مواجهه با موقعیت، تنها باعث تشدید ترس او می شود. در عوض با جدی گرفتن ترسش، او را تشویق می کنید که با شما در مورد احساسش حرف بزند.
  • به فرزندتان اطلاعات درستی در مورد مرگ، جنگ و هر چیزی که از آن می ترسد بدهید تا بداند شما همیشه حاضر هستید به صحبت هایش گوش دهید و به سوالاتش پاسخ دهید. اگر از جدایی پدر و مادرش می ترسد، پیوند عاطفی خانواده را پر رنگ تر کنید و به او اطمینان دهید که خانواده شما برای همیشه در کنار یکدیگر می مانند.
  • به او کمک کنید که با سرعتی که از پس آن بر می آید، با ترسش مواجه شود. برای مثال اگر از سگ می ترسد از ابتدا از تصویر سگ شروع کنید. سپس، از دور به او سگ های واقعی را نشان دهید. پس از آن به او کمک کنید یک توله سگ مهربان بسته شده به قلاده را لمس کند تا به تدریج بر ترسش غلبه کند. در عین حال، اجازه دهید این کودک باشد که در مورد زمان مواجهه واقعی با ترسش تصمیم گیری می کند. اگر خیلی زود او را با موضوع ترس روبه رو کنید، ترس به فوبیا تبدیل خواهد شد.کودک باید خودش اوضاع را کنترل کند
  • اجازه دهید کودک اوضاع را کنترل کند. برای مثال اگر از دزد می ترسد، به او مسئولیت بدهید که شب ها در و پنجره ها را قفل کند.
  • تمامی منابع ترس های کودکان باید حذف شوند. تمام کتاب ها، تصاویر فیلم ها و برنامه های خشن و ترسناک را قطع کنید. یک بررسی روی دوستان و اطرافیان کودک انجام دهید و در صورتی که متوجه شدید آنها برای کودک موضوعات ترسناک تعریف می کنند، برای قطع این رفتار اقدام کنید.
  • موقعیت هایی که فرزندتان از خود شجاعت های هر چند جزئی نشان می دهد را پر رنگ کنید و او را تشویق کنید. تشویق کردن همین دستاوردهای کوچک باعث می شود او هر بار از محدوده امن خود بیشتر دور شود.

در ادامه ی این راهکارها، میتوانید مقاله ی راهکارهای مقابله با ترس در کودکان از شادآموز را بخوانید.

خود تنظیمی چیست؟

چگونه شجاعت را به فرزندانمان آموزش دهیم؟

کلید رسیدن به شجاعت، یک مهارت نامرئی به نام خود تنظیمی است. درواقع خودتنظیمی توانایی پردازش و مدیریت احساسات و رفتارها به روشی سالم است. این چیزی است که به ما این توانایی را می دهد که از خودمان حرف بزنیم یا ساده تر بگوییم، توانایی بیان احساسات. بیشتر بزرگسالان بدون اینکه از قبل برنامه ریزی داشته باشند، خود تنظیمی را تمرین می کنند. مثلا اگر از اتاق تاریک قرار است بترسیم برای یک لحظه فکر می کنیم که چیز ترسناکی قرار نیست در اتاق خواب من باشد. اما برای بچه‌ها ایجاد خودتنظیمی زمان، تمرین و فضا برای یادگیری نیاز دارد.

از ترس های کودک نترسید

گاهی ترسیدن بخشی طبیعی و سالم از رشد کودک است. در حالی که متأسفانه بچه‌ها گاهی اوقات با چیزهایی روبرو می‌شوند که واقعاً ترسناک هستند، اما بیشتر ترس‌های دوران کودکی مثلا ترسیدن از دیوار انتهایی باغ مادربزرگ واقعا ترس بزرگی نیست. مثلا هیولای در کمد شاید کت قدیمی بابا است. در واقع ترس ها فرصت مناسبی را برای کودکان فراهم می کنند تا بر روی مهارت های خود تنظیمی خود کار کنند. اما برای اینکه این اتفاق بیفتد و کودک بتواند مهارت خودتنظیمی را کسب کند، والدین باید ابتدا اضطراب خود را برطرف کنند.

ما باید به بچه‌ها این فرصت را بدهیم که گذر از موقعیت‌های سخت را به تنهایی تمرین کنند، اما بسیاری از والدین در کلام می توانند بگویند که به کودک زمان و فرصت کافی می دهند اما در عمل به دلیل نگرانی زیاد برای کودک نمی توانند همه ی کار یا بخشی از آن را به خود کودک واگذار نمایند. وقتی فرزندتان را در حال ترسیدن و نگرانی می بینید، اولین کاری که می کنید این است که بخواهید حال فرزندتان را بهتر کنید، مخصوصا اگر راه حل رهایی از ترس، آسان و در دسترس هم باشد.

اما، اگرچه فرزندتان بنا به توصیه و کمک شما از جوی آبی که برای گذر از آن می ترسیده بپرد، برای آن لحظه به او کمک کند و احساس بهتری نسبت به شما داشته باشد، اما در درازمدت می تواند بر یادگیری طریقه ی آرام کردن کودک تاثیر بگذارد و کودک نتواند خودش راه رهایی از ترسش را به تنهایی پیدا کند. اگر بچه ها بدانند که مامان یا بابا همیشه برای فراهم کردن آرامش در کنارشان هستند، انگیزه ای برای اینکه یاد بگیرند چگونه خودشان این کار را انجام دهند نخواهند داشت.

پس چگونه برای غلبه بر ترس به کودک کمک کنیم؟

البته این به معنای قطع تمام حمایت ها نیست. صحبت های گفته شده به این معنی نیست که ناگهان فرزندتان را در اتاق خواب تاریکش بگذارید و بگویید: «خداحافظ! شجاع باش! صبح میبینمت!» هدف این است که به آرامی بچه ها را راهنمایی کنید تا زمانی که خودشان آماده شوند. ما می‌خواهیم داربست‌هایی را که آنها برای ایستادن به آن نیاز دارند را فراهم کنیم.

آیا ترس فرزند من طبیعی است؟

آیا ترس فرزند من طبیعی است؟

حمایت والدین در رفع ترس های کودکان سهم مهمی دارد. اما بعضی از بچه ها به کمک بیشتری نیاز دارند. اگر ترس شدید باشد یا کودک را از انجام کارهای عادی باز دارد، ممکن است نشانه ای از اختلال اضطرابی باشد. در موارد زیر بهتر است با پزشک و روانشناس کودک مشورت کنید:

  • ترس شدید به نظر می رسد یا نسبت به سن کودک غیرطبیعی به نظر می رسد.
  • بیش از حد ماندگار شده و با بزرگتر شدن کودک از بین نرفته است.
  • زندگی کودک را مختل کرده است، مانند مدرسه رفتن، خوابیدن به تنهایی، یا همراه شدن با علائم جسمی مانند درد معده، سردرد یا تپش قلب، نفس تنگی، سرگیجه یا احساس بیماری کلی

کمک تخصصی برای درمان ترس در کودک

گاهی اوقات ترس های کودک آنقدر زیاد هستند، که زندگی روزمره و بازی او را مختل می کند. اگر فکر می کنید فرزند شما دچار ترس شدید یا فوبیا است، از متخصص روانشناسی کمک بگیرید. روانشناس می تواند با استفاده از بازی درمانی و سایر تکنیک های روانشناسی به کودکان نحوه مدیریت اضطراب را آموزش دهد و والدین نیز می توانند استراتژی های کمک به کودک را بیاموزند.

در ادامه ی این مقاله، مقاله ی راهکارهای ترس و نگرانی در کودکان 2 تا 3 سال را بخوانید.

یک مهدکودک یا پیش دبستانی خوب نیز می تواند ترس های کودکان را از بین ببرد و حس جسور بودن و شجاعت را در کودکان تقویت کند. مربیان پیش دبستانی شادآموز با استفاده از انواع آموزش های مهارت محور و بازی های اجتماعی تلاش می کنند تا ویژگی های مثبت را در کودکان تقویت کنند.

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

نوشته های مرتبط

2 فکر در مورد “ چرا برخی کودکان ترسو هستند؟

  1. ساغر گفت:

    بچه من ترسش شدیده باید نگران باشم؟

    1. shadamooz گفت:

      سلام همراه گرامی
      ابتدا باید علت ترسیدن کودک را پیدا کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.