رشد جسمانی و فیزیولوژیک 1

سینه خیز رفتن نوزاد چگونه به رشد او کمک می کند؟

سینه خیز رفتن نوزاد و کمک به رشد کودک

مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه

سینه خیز رفتن نوزادان

از جمله اولین حرکاتی که نشان دهنده ی سلامت نوزاد است سینه خیز رفتن اوست. نوزاد به مرور به دنبال کشف دنیای اطراف خودش است: دست ها و پاهایش را تکان می دهد، غلت می زند و به سمت شکمش برمی‌گردد و… نوزادان در ابتدا اختیاری در حرکات خود ندارند ولی به مرور توانایی کنترل حرکاتشان را به دست می آورند و طولی نمی‌کشد تا قادر به حفظ تعادل خود شوند.
برای کسب اطلاعات در مورد سن شروع سینه خیز رفتن کودک، مراحل سینه خیز رفتن در نوزادان، دلایل تاخیر سینه خیز رفتن نوزاد و روش های کمک به نوزادی که در سینه خیز رفتن تاخیر داشته است، تا پایان این راهنما همراه ما باشید.

سن شروع سینه خیز رفتن نوزاد

سن شروع سینه خیز رفتن در نوزادان

نوزادان در ابتدا یاد می گیرند که غلت بزنند، این غلت زدن ها از دو-سه ماهگی شروع می شوند و در ۵ ماهگی پیشرفته تر می شوند در این زمان کودک در حالی که روی شکم خود خوابیده است خودش را روی زمین می‌کشاند. پس از آن بین ۶ تا ۱۰ ماهگی نوزادان توانایی این را پیدا می کند که از دستان به عنوان تکیه گاهی مناسب استفاده کنند و شکم را بالا تر از زمین نگه دارد.

مراحل سینه خیز رفتن در کودک

همانطور که بیان کردیم ابتدا کودک حرکاتی ساده تر مثل غلت زدن را شروع می کند، این حرکت در واقع مقدمه ای برای مهارت های حرکتی پیشرفته تر از جمله سینه خیز رفتن، چهار دست و پا کردن و راه رفتن است.

سینه خیز رفتن نوزاد و کمک به چهاردست و پا رفتن نوزاد

پس از آنکه کودک غلت زدن را به طور کامل فراگرفت، توانایی این را کسب می کند که روی شکم خود بخوابد و در همین حین سرش را بالا نگه دارد تا محیط اطراف را بررسی کند. خوابیدن روی شکم معمولا در سن شش، هفت ماهگی در بیشتر نوزادان دیده می شود.

پس از آن نوزاد، کم کم می تواند سینه خیز برود( از شش ماهگی به بعد) ، و به مرور از نیروی دست ها و بازوهایش استفاده می کند و آن ها را تکیه گاه خود کرده و خود را به جلو می کشد، هم چنین زمانی که وسیله ای دوست داشتنی در مقابلش باشد سعی می کند تا آن را بگیرد.
پس از یادگیری سینه خیز رفتن، کودک به مرور متوجه می شود زمانی که شکم خود را بلند کند می‌تواند بهتر حرکت کند و در نتیجه چهار دست و پا رفتن را آغاز می کند.

دلایل تاخیر در سینه خیز رفتن نوزادان

ممکن است تاخیر در سینه خیز رفتن کودک شما دلیلی از جمله دلایل زیر را داشته باشد، اما فراموش نکنید که دلایل مختلفی برای تاخیر در سینه خیز رفتن کودکان وجود دارد بنابراین اگر تاخیر قابل توجهی در سینه خیز رفتن کودک وجود داشت، حتما با یک پزشک مشورت کنید. مطالعه ی مقاله ی روش های درمانی برای کمک به تاخیر در رشد نوزاد برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه را به شما توصیه می کنیم.

تاخیر در سینه خیز رفتن نوزاد

1. بیش از حد بغل شدن نوزاد

نوزادان باید دنیای اطراف خود را کشف کنند، باید فرصت انجام و تمرین حرکات را آزادانه داشته باشند و آن ها را تجربه کنند. اینکه مراقبان کودک به سبب نگرانی و ناتوانی کودک در انجام کارها و مراقبت از خودش به طور مداوم او را در آغوش بکشند، می توانند روند رشد حرکتی نوزاد را کاهش دهند، که این موضوع باعث می شود عضلات نوزاد ضعیف بماند.

2. گهواره و روروک

زمانی که نوزادان به مدت طولانی در گهواره و روروک بمانند نمی توانند فضای کافی برای دست و پا زدن داشته باشند و همان طور که گفتیم برای اینکه کودک عضله های محکم تری داشته باشد نیاز است آزادنه در محیط اطراف خود حرکت کنند و محیط اطراف خود را کشف کند.

3. کف پای صاف در کودکان

نوزادانی که کف پای صاف دارند، در زمان سینه خیز رفتن مچ پای‌شان را در حالت خمیده نگه می دارند و این باعث می شود که سینه خیز رفتن برای آن ها دشوار شود.

4. والدین

گاهی اضطراب و ترس والدین در زمانی که نوزادشان به حالت دمر خوابیده است، باعث می شود که نوزاد خود را سریعا به پشت برگردانند، چرا که فکر می کنند ممکن است این حرکت باعث خفگی کودکشان شود. در این حالت کودک نمی‌تواند مهارت های حرکتی مناسب مثل سینه خیز رفتن را بياموزد. اگر شما هم از جمله والدینی هستید که در این مورد احساس نگرانی زیادی دارید با پزشک و یا مشاور کودک مشورت کنید.

راه های کمک به سینه خیز رفتن نوزاد

روش های کمک به سینه خیز رفتن نوازد

  • برای نوزاد انگیزه ایجاد کنید. در حالی که او را روی شکم خوابانده اید اسباب بازی های رنگی و مورد علاقه نوزاد را در مقابل چشمان او قرار دهید، اسباب بازی‌ای که حرکت می کند توجه کودک را بیشتر جلب می کند هم چنین کودک تلاش می‌کند آن را بگیرید.
  • نوازاد را مدت کمتری در روروک و گهواره بگذارید تا فعالیت حرکتی او بیشتر شود.
  • اسباب بازی های نوزادتان را جایی قرار دهید که کمی بالاتر از سطح زمین باشد تا کودک تلاش کند با دستانش خودش را کمی بالا تر بکشد.
  • با کمی تمرینات ورزشی به تقویت ماهیچه های او کمک کنید. می توانید دست و پای مخالف او را به طور همزمان حرکت دهید و به بدن او کمی نرمش دهید.

همه روش های گفته شده تمرین های ساده و خانگی‌ هستند که تنها برای کودکانی کاربرد دارند که به مشکلات جسمانی و اختلالات و بیماری های زمینه ای خاصی مبتلا نیستند.
اما اگر تاخیر حرکتی در کودک شما به مشکلات مادرزادی، مغزی، عضلانی و یا اختلالات رشدی عصبی مرتبط باشد، بهتراست تحت درمان کاردرمانگر قرار بگیرد چرا که سینه خیز رفتن مقدمه ی چهاردست پا کردن و راه رفتن در کودک است و از این نظر حائز اهمیت است.

ما در مهد و پیش دبستانی دوزبانه شادآموز، پیوسته در تلاشیم که فضایی شاد و آموزنده برای کودکان فراهم کنیم. در راه تحقق این فضا، کودکان عزیزمان علاوه بر آموزش مهارت های اجتماعی در کنار یکدیگر، با کمک مربیان و متخصصان کودک و با استفاده از جدیدترین متدها، آموزش های مختلف را به همراه بازی و سرگرمی فرا می گیرند.
در صورت داشتن هر گونه سوال می توانید در قسمت دیدگاه ها با متخصصین ما در ارتباط باشید.

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

منابع

parents

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.