هر آنچه در رابطه با کودک 2 تا 3 سال نیاز است بدانید. برای دیدن مطالب روی عنوان آن کلیک کنید.

رشد شناختی و زبان کودک 2 تا 3 سال

رشد هیجانی و اجتماعی کودک 2 تا 3 سال

رشد جسمانی و فیزیولوژیک کودک 2 تا 3 سال

بازی و سرگرمی کودک 2 تا 3 سال

تفکر خلاق و نقاد کودک 2 تا 3 سال

رابطه والد و کودک 2 تا 3 سال

آموزش کودک 2 تا 3 سال

کودک دو تا سه سال ( کودک نوپا )

جنبه های رشدی کودک دو تا سه سال چیست؟ در این بخش تمام اطلاعات لازم برای رشد جسمانی، رشد هیجانی، رشد شناختی، تفکر خلاق و نقاد، بازی و سرگرمی مناسب کودک پنج تا شش سال رابطه ی والد و کودک و آموزش کودک دو تا سه سال به طور کامل پرداخته ایم.

احساسات کودک دو تا سه سال ( احساسات کودک نوپا )

این گروه سنی از مهمترین سنین برای رشد عاطفی کودک است. کودک دو تا سه سال احساسات بسیاری را مشاهده می کند و در عین حال در مورد احساسات دیگران نیز یاد می گیرد. کج خلقی کودک نوپا در این سنین طبیعی است، زیرا کودکان اغلب نمی‌دانند چگونه احساسات را با کلماتی مانند ناامیدی، خشم، خجالت، گناه و شرم بیان کنند.

فرزند نوپا همچنین شروع به درک اینکه چگونه رفتار او بر شما و رفتار شما بر او تأثیر می گذارد می کند. زمانی که کودک دو تا سه سال را برای زمان کوتاهی ترک می کنید، مانند قبل ترها آنقدر احساس ناراحتی نمی کند و اضطراب جدایی کمتری دارد.

صحبت کردن کودک دو تا سه سال

در ۲ سالگی، کودکان نوپا ممکن است بتوانند از جملات ۲ تا ۳ کلمه ای استفاده کنند و بگویند «من» و «تو». کودک شما در حال یادگیری و استفاده از کلمات زیادی است و درک صحبت های کودک برای شما راحت تر است.

در 3 سالگی، کودکان نوپا معمولاً می توانند از جملات 3-5 کلمه ای یا حتی بیشتر استفاده کنند. کودک شما شروع به یادگیری نحوه صحبت کردن با حفظ نوبت می کند و ممکن است بتواند یک مکالمه کوتاه با شما داشته باشد.

کودک دو تا سه سال یاد می گیرد که چگونه در مورد چیزهایی که در طول روز اتفاق افتاده است صحبت کند. با کمک شما و ایجاد یک مکالمه ی دو طرفه، فرزندتان ممکن است بتواند یک داستان از اتفاقات افتاده در روز بسازد. مثلا “داستان خریدکردن”«امروز از مغازه چی خریدی؟» «شیر خریدم» تا 3 سالگی، کودک ممکن است بتواند یک داستان ساده ی ساخته ‌شده را بر اساس تجربیات خودش تعریف کند، اما احتمالاً بسیار کوتاه خواهد بود.

در این سن کودک نوپا همچنین درباره افراد و اشیایی که همراه او نیستند صحبت می کند. مثلا “مادربزرگ در مغازه است” یا “توپ من روی درخته”.

طرز فکر کودک دو تا سه سال

همه ی چیزهایی که کودکان نوپا تاکنون آموخته است، در تفکر او جای گرفته اند. کودک دو تا سه سال شروع به درک مفاهیمی مانند زمان و تفاوت ها می کند. مثلا بزرگ/کوچک و روز/شب. کودک شما همچنین شروع به اشاره به اعضای بدن بر اساس کاری که انجام می دهند می کند.

مرتب کردن اشیا و مطابقت آنها از نظر شکل و رنگشان می کند. و کودک نوپای شما شروع به تکرار اینکه برخی چیزها چگونه هستند می کند. مثلا سیب قرمز و گرد است. فرزند شما موضوعات را با آزمون و خطا حل می کند.

بازی و آموزش کودک دو تا سه سال

بازی مهم است چراکه کودک در بازی یاد می گیرد. کودک دو تا سه ساله از بازی با دیگران، پوشیدن لباس شخصیت ها، برگزاری مهمانی‌های چای، نقاشی با انگشتان یا قلم مو لذت می‌برد. هنگامی که کودکتان با شما یا سایر کودکان بازی می کند، ممکن است متوجه شوید که کودک در رعایت نوبت بهتر شده است.

قصه گفتن و آواز خواندن نیز از کارهای سرگرم کننده ای است که فرزند شما در سنین دو تا سه سالگی انجام می دهد.

مهارت های روزمره ی کودک دو تا سه سال

در این زمان، کودکان نوپا مشتاق انجام کارهای بیشتری بصورت مستقل هستند. مثلا فرزند شما احتمالاً می‌تواند دست‌هایش را بشوید، هنگام حمام خودش را بشوید، به تنهایی غذا بخورد و لباس بپوشد. اگرچه کودک احتمالاً در درآوردن لباس‌ها بهتر از پوشیدن آن‌ها است! و او همچنان در حال یادگیری است، بنابراین ممکن است هنوز نیاز به کمک داشته باشد.

می‌توانید اعتماد به نفس و استقلال کودک دو تا سه سال را تقویت کنید با اجازه دادن به او در انجام کارهایی مانند جارو کردن یا گردگیری. کودک شما وقتی بداند نقشی در خانه دارد، احساس غرور می کند.
ممکن است کودک دو تا سه ساله برای شروع آموزش توالت رفتن آماده باشد. برخی از نشانه های آماده بودن کودک زمانی است که:

  • می تواند اکثر کارهایی را که می خواهد بدون کمک شما انجام دهد.
  • علاقه مند به تماشای رفتن دیگران به توالت است. این می تواند در ابتدا ناخوشایند باشد یا باعث ناراحتی شما شود، اما راه خوبی برای معرفی چیزها است.
  • به شما اطلاع می دهند که چه زمانی در پوشکشان مدفوع کرده اند.
  • می تواند دستورالعمل های ساده ای مانند “توپ را به بابا بده” را دنبال کند.

مراقب باشید و ببینید که آیا کودک شما برای آموزش توالت آماده است یا خیر. اما سعی کنید به او فشار نیاورید. توالت رفتن یکی از سخت ترین چیزهایی است که کودک شما باید یاد بگیرد زیرا از مهارت های زیادی استفاده می کند. مثلا کودک دو تا سه ساله باید بداند که چه زمانی نیاز به ریختن آب دارد، بفهمد که باید در توالت بنشیند تا دستشویی کند، بتواند راه برود و بر روی توالت بنشیند و شلوارش را بالا و پایین بکشد.

اگر آموزش توالت رفتن را خیلی زود شروع کنید، ممکن است یادگیری کودکتان کمی طول بکشد.

مهارت های حرکتی کودک دو تا سه سال

در این سن کودک نوپا می تواند بدود و احتمالا کمتر زمین می خورد. فرزند دو تا سه ساله ی شما شروع به بالا و پایین رفتن از پله ها می کند. کودک شما اکنون در پرتاب کردن، لگد زدن و گرفتن توپ بهتر است و حتی ممکن است بتواند چند ثانیه روی یک پا بایستد.

اگر در حین کاوش های کودک در اطراف او باشید، او احساس اطمینان و امنیت می کند. این به کودک دو تا سه سال کمک می کند تا اعتماد به نفس خود را برای امتحان کردن چیزهای جدید و کاوش به تنهایی ایجاد کند.

در شرایطی که فرزندتان پر جنب و جوش است، باید در این سنین کودک خانه را ایمن کنید تا آسیبی حین دویدن به کودک نرسد.
در این سن، فرزند شما ممکن است:

  • درجا بپرد
  • سه چرخه سواری کند
  • اشیاء را بشناسد و نام گذاری کند
  • هنگام بالا رفتن از پله ها از یک پا و سپس پای دیگر استفاده کند

تربیت کودک نوپای 2 تا 3 سال

به عنوان یک والد، شما همیشه در حال یادگیری موضوعات جدید برای فرزندتان هستید. اشکالی ندارد نسبت به آنچه می دانید احساس اطمینان کنید و همچنین خوب است که بپذیرید موضوعاتی را نمی دانید و سؤال بپرسید یا کمک بگیرید.

وقتی روی مراقبت از کودک تمرکز می کنید، ممکن است فراموش کنید وقتی را برای مراقبت از خودتان درنظر بگیرید. اما مراقبت از خودتان از نظر جسمی، ذهنی و عاطفی به رشد و شکوفایی فرزندتان کمک می کند.

گاهی اوقات ممکن است احساس ناامیدی، ناراحتی یا سرخوردگی کنید. اشکالی ندارد که کمی وقت صرف خودتان کنید تا زمانی که احساس آرامش کنید. فرزند خود را در مکانی امن قرار دهید یا از شخصی مطمئن بخواهید مدتی از کودک شما مراقبت کند. سعی کنید به اتاق دیگری بروید تا عمیق نفس بکشید، یا با یکی از اعضای خانواده یا دوستان خود تماس بگیرید تا در مورد مسائل صحبت کنید.

هرگز کودک نوپا را با شدت تکان ندهید. این می تواند باعث خونریزی در داخل مغز و آسیب احتمالی دائمی مغز شود.