آموزش 2, آموزش 3, بلاگ, رشد شناختی و زبان 2, رشد شناختی و زبان 3

به بچه های 2و3 سال چی یاد بدیم؟

به کودکان دو و سه ساله چی یاد بدیم؟

مدت زمان مطالعه: 7 دقیقه

آموزش، حل مسئله برای کودکان 2 و 3 سال
(اعداد، جغرافی، محیط زیست)

کودکان در 2 و 3 سالگی آمادگی یادگیری مفاهیم اندکی پیچیده رو دارن. در این سن اونها شروع میکنن به بازی های تخیلی و در اون بازی ها، موقعیت هایی رو برای خودشون میسازن که در واقعیت وجود نداره. این بازی ها نشان دهنده این موضوع هستن که کودک توانایی تصور و ایجاد یک موقعیت غیرواقعی و ایفای نقش در اون رو داره. در نتیجه میتونن مفاهیم غیرواقعی تری مثل اعدادو شمارش اشیا رو یادبگیرن و مشکلات و مسائل پیش اومده در بازیشون رو حل کنن.

بازی های تخیلی و یادگیری اعداد

بازی های تخیلی کودکان و کمک به یادگیری بهتر در آنها

ارتباط بازی های تخیلی در این سن و یادگیری اعداد

کودک در سن 2 سالگی میتونه موقعیت های مختلفی رو تخیل و تصور کنه که در اون در جایگاه یک فرد دیگر داره نقش بازی میکنه مثلا در نقش مادر یک خانواده بچه داری میکنه و کارهای خونه خیالیش رو انجام میده. همینطور که میتونه یک خانه رو در خیالش تصور کنه و براش بخش های مختلف و اتفاقات مختلف در نظر بگیره، میتونه برای تعدادی از اسباب بازی هاش هم ویژگی ای قائل بشه و اون در نظر گرفتن اندازه هست. میتونه در حین بازی به عنوان یک مادرتعداد بچه هاش رو بشمره، تعداد اسباب بازی هاش رو بشمره و آنها رو با تعدادشون تعریف کنه و بشناسه.

چگونه میشه به کودک عددها رو یاد داد؟

راه آسان و ابتدایی برای یاد دادن مفهوم عدد به کودک، استفاده از انگشتان پا و دست هست. این کار هم مثل آموزش بقیه مطالب به کودکان کاری سخت است. اما با گذشت زمان و تکرار و تمرین میتواند آن را به خوبی یاد بگیرد. نکته مهم برای آموزش هر چیزی به کودکان تحمل و صبر و بردباری است. چراکه اگر کودکتان بازخورد بدی از شما بگیرد یا توسط شما تحقیر و تنبیه را تجربه کند تمام شور و شوقش را به یادگیری از دست میدهد. علاقمند کردن کودک به ریاضی کار دشواری نیست و با کمی خلاقیت می توان آموزشها را در قالب بازی و همراه با شعر به کودک آموخت. 

کودک در سن 2 سالگی هنوز مفهوم دسته های ده تایی و صدتایی و… رو متوجه نمیشه. به این دلیل که نمیتونه به صورت عینی اون مقدار رو ببینه و با اونها آشنا بشه. اما میتونه تعداد اسباب بازی ها، بستنی ها، افراد داخل اتاق رو ببینه و مقدارشون رو متوجه بشه. ابتدا باید عدد هارو با انگشت دست به کودک یاد بدیم. در این سن معمولا تا عدد 10 رو میتونن با استفاده از انگشت های دستشون یاد بگیرن. درسته که کودکان ترتیب اعداد رو به صورت نامرتب و اشتباه میگن اما به مرور زمان و با تمرین میتونه اونها رو یادبگیره. میشه با چندتا چوب هم این کار رو بهشون یاد بدیم. این کار مستلزم صرف زمان زیادی هست و کودک ممکنه زیاد اشتباه کنه، در نتیجه باید والدین خونسرد باشند و تصور نکنن که کودکشون از نظر هوشی پایین تر هست.

آموزش اعداد به وسیله بازی

آموزش اعداد با کمک بازی

آموزش اعداد به کودکان به وسیله بازی

برای آموزش اعداد به کودک میتوانید از اسباب بازی های مخصوص این کار یا از اشیایی که در اطراف وجود دارد استفاده کنید. به دلیل اینکه کودک برای اولین بار به طور جدی با اعداد و شمردن و مفاهیم مربوط به آن آشنا میشود نیاز به صبر و تحمل زیادی هست. نکته بسیار مهم در این مسیر این هست که فقط به آموزش ختم نشود. بعد از اینکه کودک مهارتها را یاد گرفت نوبت به تقویت، تکرار و تمرین آن میرسد که آموزش بدون تمرین و تکرار کار بیهوده ای خواهد بود.

بازی ساخت برج با کمک مکعبها

بازی ساخت برج

روش‌های بیشماری برای این‌کار وجود دارد. برای مثال تعدادی مکعب بردارید و با آن‌ها برج بسازید. یا آن‌ها را به صورت پلکانی بچینید؛ مثلا ابتدا یک مکعب، سپس دو مکعب، سپس سه مکعب و الی آخر در کنار هم بچینید. همچنین می توانید از لگوها استفاده کنید. میتوان آنها را در دسته بندی های مختلفی جای بدید. مثلا در دسته های سه تایی یا بیشتر.

یکی از راههایی که روی کودکان تاثیر زیادی دارد استفاده از شعر است. اشعار کودکان هم فضای کودکانه ای رو برای آنها میسازند که این فضا در ذهن اونها میمونه هم اینکه به دلیل آهنگین بودنشان کودکان آنها را در موقعیتهای مختلف تکرار میکنند و راحت تر به خاطر میسپارند. پس اگر کودکتان میخواهد چیزی را یاد بگیرد بهتر است آنرا با شعر همراه کنید. در غیر اینصورت کودک زود از کار خسته میشود و توجهی به آن نمیکند. سعی کنید شعرهای انتخابی ریتمی شبیه به شعرهای مورد علاقه کودک یا شعرهایی که در کارتونها استفاده میشود باشد تا علاقه کودک بیشتر شود.

برای تاثیر بیشتر و درگیر کردن بیشتر کودک از اسباب بازی ها برای ایجاد فضای شعر به طور ملموس استفاده کنید. میتوانید از نمایشها استفاده کنید حتی کودکان بزرگتر میتوانند خودشان هم در اجرای نمایش یا فضاسازی به شما کمک کنند یا شما را اصلاح کنند.

به طور مثال اگر شعر درباره تعداد لگوهای کودک است و رنگهای آنها میتونید با گفتن هر بخش از شعر لگوها را دسته بندی کنید و از کودک هم کمک بگیرید. به این ترتیب با دیدن و انجام دادن بهتر یاد میگیرد.

اگر چند فرزند در سن و سال هم دارید یا امکان ایجاد گروه دوستانه را دارید بهتره این کار را با گروهی از بچه ها انجام دهید و هر وظیفه ای رو به یکی از کودکان بسپرید. میتوانید در این گروه دوستانه مسابقه ای برگزار کنید یا به با دقت ترین کودک جایزه دهید.

یک راه دیگر استفاده از نقاشی است. دفتری تهیه کنید و اعداد را در آن بنویسید و از کودک بخواهید اعداد را با مداد رنگی بکشد یا با استفاده از مداد رنگی یا رنگ انگشتی یا ابزارهای دیگر به تعداد عدد دایره بکشد یا گل بکشد. در آخر میتوانید از آن دفتر به عنوان دفتر کمک آموزشی استفاده کنید. همچنین به دلیل اینکه کودک خودش هم در آن دخیل بوده و آنرا ساخته میل و رغبت او چند برابر میشود. اینکار برای کودک لذت زیادی به همراه دارد.

شماره های وصل کردنی، یکی از راه های مناسب این هست که طرح یک حیوان یا هر چیزی رو با مداد کمرنگ بکشید بعد روی خطوط آن شماره بگذارید. کودک باید با مداد این شماره ها را به هم وصل کند و به این صورت ترتیب اعداد رو یاد میگیرد. بعد از آن میتوانید نقاشی را رنگ کند.

یا برای او در دفتر نقاشی بدون رنگ بکشید و روی هر قسمت نقاشی شماره ای بنویسید سپس برای هر شماره رنگی را در نظر بگیرید. سپس کودک با توجه به اعداد نقاشی را رنگ کند. البته لازم به ذکر است که برای اکثر این تمرینها، کتاب های رنگ آمیزی و مورد نیاز وجود دارد. اما اگر خودتان وقت و ذوق این کار را دارید میتوانید خودتان این کار را برای کودک انجام دهید.

انواع بازی های خلاقانه و مفید را ببینید، یاد بگیرید و آموزش هایتان به کودکان را در قالب بازی قرار دهید.

 

حل مسئله در کودکان چگونه است؟

توانایی حل مساله در کودکان

حل مسئله در کودکان چگونه است؟

کودک در این سن میتونه ابعاد مختلف یک مسئله رو درک کنه البته این مسئله باید مسئله ای باشه که پیچیدگی زیادی نداشته باشه. همونطور که میدونید کودک در این سن هنوز توانایی درک ابعاد پیچیده از یک موضوع رو نداره. اما میتونه با شنیدن توضیحات و شفاف شدن ابعاد یک مسئله تلاش کنه تا اون موقعیت رو تصور کنه و برای حل کردنش تلاش کنه. مسائلی مانند تقسیم خوراکی بین عروسک ها و تصمیم گرفتن در مورد اینکه اول بازی کنه یا غذا بخوره یا پیاده روی بره!

یاد دادن علوم به کودکان 2 و 3 ساله

کودک در این سن میتونه بعضی از مفاهیم مربوط به علوم طبیعی رو یاد بگیره. به عنوان مثال در سن 2 سالگی میتونه درک کنه که قند یا نمک یا نبات در آب گرم حل میشه و با وجوداینکه دیگر با چشم نمیشه دیدشون اما طعم اونها هنوز وجود داره. هم چنین میشه چرخه آب رو با نشون دادن شکل و آزمایش خیلی ساده مثل گرفتن سینی روی کتری و بخار آب به کودک نشون داد. این توانایی درک مفاهیم علوم طبیعی به مرور در کودک ایجاد میشه. درنتیجه برای یاد دادن سریع اونها به کودک نباید عجله کرد یا با سخت گیری و تنبیه کودک رو مجبور به انجام یا یادگیری کرد.راه دیگری که برای یاد دادن علوم طبیعی به کودک وجود داره این هست که کودک در موقعیت های واقعی زندگیش و با استفاده از اتفاقاتی که براش میفته مسائل رو یادبگیره. به عنوان مثال در زمان صبحانه میتونه حل شدن شکر در چای رو ببینه و با توضیحاتی که والدینش به او میدن در مورد این اتفاق اطلاعات کسب کنه.

آموزش جغرافی به کودک 2و3 سال

آموزش جغرافیا به کودک

آیا میشه به کودک جغرافیا آموزش داد؟

کودک در سن 2 و 3 سالگی میتونه پدیده ها مثل کوه و دریا و رود و… رو بشناسه اما اسم شهرها محل قرار گرفتنشون و ویژگی های آب و هوایی رو نمیتونن بشناسن و اونها رو به یاد بسپرن. برای یاد دادن این مفاهیم میشه از تصاویر واقعی، تکرار اونها و استفاده از این پدیده ها در داستان و اشیا و جان بخشیدن به اونها استفاده کرد. مثل کارتون هایی همچون موآنا یا داستان های درخت مهربان و…. از این داستان ها میشه برای یاددادن مهارت ها هم استفاده کرد. راه دیگری برای یاددادن پدیده های طبیعی، مشاهده اونهاست. کودک میتونه با دیدن این پدیده ها از نزدیک اونها رو بهتر یادبگیره.

کودک با یادگرفتن این مفاهیم و ارزش و اهمیت اونها برای زندگی میتونن راه های حفظ و نگهداری ازشون رو هم یادبگیرن. به طور مثال میتونن با دونستن اهمیت آب و تأثیری که برای زندگی داره، تلاش کنن تا در اون آشغال و زباله نریزن و اون رو بیهوده استفاده نکنن. این خیلی مهمه که کودک از سن پایین یاد بگیره از منابع طبیعی و محیط زیست نگهداری کنه.

در ادامه ی این مطلب می توانید مقاله ی آموزش ریاضی به کودکان 5تا6 سال از شادآموز را بخوانید.

تأثیر محیط آموزشی بر آموزش اعداد، جغرافی و حفظ محیط زیست

این مفاهیم و اطلاعات باید با توجه به مرحله رشدی کودک به او ارائه بشه. برای اینکار محیط هایی مانند مهدکودک ها بسیار تأثیرگذار خواهند بود. در مراکز آموزشی مربی متخصص با آگاهی و علم بر رشد کودک، ویژگی های هر کودک و نوع برخورد با کودک؛ شرایطی رو فراهم میکنه که در اون یادگیری آسون تر بشه و تمام ابعاد و جوانب مسئله به کودک آموخته بشه. هم چنین در چنین محیط هایی به طور غیر مستقیم تمرین هایی صورت میگیره که برای به یاد سپردن و یادگیری بهتر کودک لازمه. در این محیط ها به دلیل حضور همسالان کودک، روابط اجتماعی هم رشد میکنه و کودک میتونه چند مهارت رو در زمان کوتاه تری یادبگیره. از ویژگی های دیگری که مراکز آموزشی دارن این هست که در صورت شاغل بودن والدین و نداشتن زمان کافی برای آموزش و توجه به ابعاد مختلف رشدی کودک، میتوان بابت یادگیری آسوده خاطر بود. مرکز پیش دبستانی شادآموز میتونه در این مورد به شما و کودکتون کمک کنه.

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

منبع: هیوز، فرگاس پیتر، (1393)، روانشناسی بازی «کودکان،بازی ورشد»

3 فکر در مورد “ به بچه های 2و3 سال چی یاد بدیم؟

  1. سحر گفت:

    به بچه دو سالم اعداد رو چطوری یاد بدم

    1. shadamooz گفت:

      سلام همراه گرامی؛
      کودکان نوپا در سنین 2 و 3 سالگی با دیدن تصاویر رنگارنگ و جذاب و شنیدن شعر و قصه چیزهای جدید را یاد می گیرند. می توانید با کمک شعرهای اعداد و دیدن انیمیشن های جذاب کودکانه اعداد و شمارش را به کودک بیاموزید.

  2. مهشید گفت:

    مرسی از مقاله خوبتون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.