رابطه والد و کودک 5, رابطه والد و کودک 6

کودک توجه طلب | 4 راهکار کنترل توجه طلبی کودک

راهکارهای کنترل کودک توجه طلب

مدت زمان مطالعه: 7 دقیقه

انسان از لحظه تولد نیازمند توجه و دریافت محبت است. وقتی کودکان به دنبال جلب توجه هستند، ممکن است نیاز خود را آن طور که شما انتظار دارید بیان نکنند. بلکه، برعکس گاهی رفتار کودک توجه طلب به نحوی است که گویی می‌خواهد از والدین دور شود. این می‌تواند نشان آن باشد که او بیش از هر زمانی به حمایت شما نیاز دارد.

چرا کودکان به دنبال توجه طلبی هستند؟

چرا کودکان به دنبال توجه طلبی هستند؟

کودکان برای مراقبت و احساس امنیت به بزرگسالان وابسته هستند، بنابراین طبیعی است که به دنبال توجه شما باشند. اما گاهی این توجه طلبی را به شکل رفتارهای نامطلوب، مانند بی‌حوصلگی، پرخاشگری، انزوا یا تحریک‌پذیری بروز می‌دهند. تحقیقات انجام گرفته در سال 2017 نشان می‌دهند استفاده بیش از حد والدین از فناوری می‌تواند تعامل آنها را با فرزندشان مختل کند. نتایج نشان می‌دهد اگر کودکی مجبور شود برای جلب محبت و توجه والد با فناوری رقابت کند، این نیاز را به شکل منفی بروز می‌دهد. در زمینه ی کنترل خشم کودک این مقاله از شادآموز را بخوانید.

اگر می خواهید در رابطه با دلایل اختلال رفتاری در کودک بدانید این مقاله از شادآموز را بخوانید.

رفتارهایی مانند داد زدن، پریدن وسط حرف بزرگسالان، سرپیچی از والدین، فرار کردن، هل دادن، کتک زدن و خرابکاری. این تحقیقات نشان می‌دهند فرزندپروری در حین انجام کار با فناوری و عدم توجه مستقیم به کودک با عوارض زیر مرتبط است:

  • پاسخگویی بدون توجه و حساسیت کمتر والدین
  • افزایش خصومت بین والد-فرزند
  • رفتارهای مضر در کودکان
  • وقفه در تعاملات والدین و فرزند

چگونه توجه طلبی کودک را کنترل کنیم؟

چگونه توجه طلبی کودک را کنترل کنیم؟

اول از هر چیز علت رفتارهای بد در کودک باید تشخیص داده شود. این ریشه‌یابی به تعیین نحوه پاسخ دهی والدین کمک می‌کند. برای مثال، کودک ممکن است گریه کند چون عادت دارد قبل از شام بستنی بخورد، اما دکتر آن را ممنوع کرده است. یا گریه کند چون چند ساعت تنها بوده و کسی به او توجه نکرده است. پاسخ شما در این دو موقعیت متفاوت خواهد بود.

با توجه طلبی کودک از سر بی‌حوصلگی و کسل شدن چه کنیم؟

گاهی کودک ساعت‌ها در اتاقش تنها می‌ماند و همبازی ندارد. ممکن است اسباب‌بازی‌هایش برای رده سنی او مناسب نباشند. احتمال دارد سرگرمی‌های کودک تکراری شده و تعامل او با محیط بیرون کاهش یافته است. همین موارد و سناریوهای دیگر می‌تواند به رفتارهای نامطلوب در کودک توجه طلب ختم شود.

با ایجاد تنوع در فعالیت‌ها و سرگرمی کودک می‌توانید انرژی منفی او را در مسیر مثبت خرج کنید و شاهد رشد فرزندتان باشید. ثبت نام در یک پیش دبستانی می‌تواند اوقات فراغت کودکان را پر کند و مانع از تنها ماندن آنها برای ساعت‌های طولانی شود. مربیان پیش دبستانی شادآموز تلاش می‌کنند در کنار آموزش همراه با بازی، نیازهای عاطفی کودکان را نیز برطرف کنند. بازی و دوستی با همسالان نقش مهمی در پرورش سلامت روان کودکان دارد. ویژگی های مهد و پیش دبستان مناسب را در این مقاله کامل توضیح دادیم.

برای کنترل توجه طلبی کودک چه راهکاری وجود دارد؟

برای کنترل توجه طلبی کودک چه راهکاری وجود دارد؟

آموزش قوانین و اولویت‌ها

توجه طلبی کودک گاهی به خرابکاری و رفتارهای ناپسند می‌انجامد. برای جلوگیری از رفتارهای نامطلوب کودک به او انتظارات و قوانین را یادآوری کنید. کودک باید بداند کدام رفتارها در خانواده مجاز است و کدام رفتار به مجازات (تعیین شده از قبل و مناسب با سن کودک) می‌انجامد. زمانی که کودک کار خطایی انجام می‌دهد به اجرای مجازات (مانند محروم‌سازی) پایبند باشید و آن را اجرا کنید.

همچنین، کودک باید بداند اولویت‌های خانواده چیست. چه زمانی موقع بازی با والدین است و چه موقع والدین باید به امور شخصی خود بپردازند. زمان مشخصی را برای تفریح و بازی با فرزندتان تعیین کنید و به آن پایبند باشید. اگر فرزندتان شروع به برقراری ارتباط با شما کرد و در آن لحظه نمی‌توانید پاسخگوی او باشید، پرخاشگری نکنید. در عوض، در آرامش برای او شفاف سازی کنید که نیاز به مدت زمان مشخصی دارید که کار کنید و پس از آن می‌توانید با او صحبت یا بازی کنید. زمان مورد نیاز را برای او کاملاً مشخص کنید و تا فرارسیدن آن زمان، برای او سرگرمی دیگری را جایگزین کنید.

جلوگیری از تکرار پیش از وقوع

تکرار یک رفتار در کودک باعث تثبیت آن برای دستیابی به نیاز می‌شود. اگر هر بار آنقدر به فرزندتان توجه نکنید که او برای جلب محبت شما رو به رفتارهای منفی بیاورد، به تدریج این کار به بخشی از خلق و خوی او تبدیل می‌شود. سعی کنید قبل از آنکه فرزندتان رو به رفتارهای پرخاشگرانه و مخرب بیاورد، نیاز او را تامین کنید و از قرار دادن او در موقعیتی که منجر به توجه طلبی می‌شود خودداری کنید.

ارائه توجه مثبت

برخی از والدین فقط زمانی به کودک توجه می‌کنند که رفتارهای بدی از او سر می‌زند که به آن توجه منفی گفته می‌شود. این باعث تشدید رفتار بد می‌شود. مواقعی که کودک توجه طلب در حال بدرفتاری است به او توجه نکنید تا زمانی که دست از رفتارش بکشد. در عوض، در مواقع دیگر به او توجه مثبت بدهید که شامل لبخند زدن، برقراری تماس چشمی، نشان دادن عاطفی جسمی مانند بغل کردن و توجه به علایق، فعالیت‌ها و دستاوردهای کودک است.

توجه مثبت باعث ایجاد احساس ارزشمندی در کودک می‌شود و موجب شکل‌گیری تصویری سالم از کودک در ذهنش می‌شود. احساس عزت نفس و اعتماد به نفس را در کودک تقویت می‌کند و رابطه والد-فرزندی را بهبود می‌بخشد. دنیای کودکان وقتی به مدرسه می‌روند گسترش می‌یابد. اما گرمی و توجه مثبت شما همچنان بزرگترین تأثیر را بر رشد فرزندتان دارد. برای ارائه توجه مثبت به کودک توجه طلب نکات زیر را نیز در نظر بگیرید:

کنترل توجه طلبی کودک

زمانی که فرزندتان شروع به صحبت کردن با شما می‌کند، مشغول انجام هرکاری که هستید آن را متوقف کنید و به چشم‌های او نگاه کنید. به طور فعال به او گوش دهید. فعال گوش دادن به این معنی است که سرتان را تکان دهید، لبخند بزنید، واکنش مناسب با بحث به او نشان دهید. از او در مورد آن موضوع سوالات بیشتری بپرسید تا نشان دهید که به صحبت‌های او علاقه دارید.

اگر فرزندتان عادت ندارد در مورد اتفاقات روزش با ما صحبت کند، یا پیش از این برای حرف زدن تلاش کرده و به دلیل بی‌توجهی شما رویکرد سکوت را انتخاب کرده است، این عادت را تغییر دهید.

به علایق او توجه کنید و از آنها سوال کنید. در مورد دوستان مورد علاقه‌اش سوال کنید و خود را علاقه‌مند به دانستن نشان دهید. همچنین، وقتی با شما صحبت می‌کند، در پایان از اینکه تجربه‌اش را با شما به اشتراک گذاشته است، تشکر کنید و به او اطمینان دهید که از حرف زدن با او لذت برده‌اید.

ارتباط مثبت بین والد و فرزند سهم زیادی در کاهش رفتارهای بد کودکان دارد. بسیاری از رفتارهای نامطلوب کودک توجه طلب با ارائه همدلی برطرف می‌شود. پیش دبستانی شادآموز در برنامه‌های روزانه ی خود، فضای مناسبی برای کودکان در ابراز احساسات، شرکت در جمع برای تعریف کردن داستان و… را برای کودکان فراهم می کند. همچنین برگزاری کارگاه های مادر و کودک در بهبود ارتباط والد و فرزند بسیار موثر است.

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

منبع:

raisingchildren

1 فکر در مورد “ کودک توجه طلب | 4 راهکار کنترل توجه طلبی کودک

  1. مامان سنم گفت:

    به نظرم به بچه اهمیت بدی و حرفاشو گوش کنی وقتی حرف میزنه یا نگاش کنی وقتی کاری انجام میده توجه داشته باشی کمتر دچار جلب توجه می شه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.