رشد هیجانی و اجتماعی 6

آموزش صبر به کودک | تربیت کودک صبور

آموزش صبر به کودک

مدت زمان مطالعه: 8 دقیقه

مطمئنا شما نیز دوست دارید به کودک خود صبر و شکیبایی را بیاموزید، اما این موضوع می تواند مانند یک نبرد سخت باشد!
حتما این داستان برای شما نیز آشنا به نظر می رسد که فرزندتان خواسته ای از شما دارد و شما در همان لحظه نمی توانید پاسخی مثبت به او بدهید، مثلا با تلفن صحبت می کنید یا در حال انجام کاری هستید که به دقت شما نیازمند است، سپس کودک تان وقتی نتوانست جواب مثبت را از شما بگیرد فورا به هم می ریزد و سر و صدا می کند، پا به زمین می کوبد و در نهایت به شدت عصبانی شده و قهر می کند و همه ی این ها به این علت به وجود آمده که شما نتوانسته اید در همان لحظه که او خواهان چیزی بود پاسخی خشنود کننده به او بدهید.

این رفتار می تواند رفتاری کاملاً طبیعی در یک کودک دو ساله باشد، اما وقتی یک کودک بزرگتر (یا نوجوان) دارید که هنوز هم همه چیز را در همان لحظه طلب می کند، ارتباط با او می تواند بسیار سخت باشد. بنابراین برای اینکه بدانید چگونه صبر را به کودک آموزش دهید، با ما همراه باشید.

چگونه صبر را به کودک آموزش دهیم؟

آموزش صبر به کودک از جمله مهارت های مهمی است که والدین لازم است در آموزش آن به کودکانشان کوشا باشند. احتمالا صبحت در مورد صبر کردن کودکان را خسته می کند، اما با انجام فعالیت هایی به طورعملی می توان این آموزش را تسهیل کرد.

آموزش صبر به فرزندتان و شاید هم خودتان!

در روزگار پرشتاب امروز، صبر یک ویژگی کمیاب است. صبور بودن و صبورانه به موقعیت ها واکنش نشان دادن مهارتی است که اکثر ما و به خصوص کودکانمان با آن دست و پنجه نرم می کنیم. با این وجود، این یک مهارت مهم زندگی است و باید از سنین بسیار پایین به کودکان آموزش داده شود.

اما نحوه آموزش صبر به کودکان مساله ایست که اکثر والدین پاسخی برای آن ندارند البته آنقدرها هم سخت نیست و با یادگیری چند روش می توانید به فرزندان خود بیاموزید که صبور، آرام و سازگار باشند.

آموزش صبر به کودکان با توجه به تفاوت های آن ها

در حالی که برخی از کودکان راحت تر صبر کردن را می آموزند و فطرتا صبورترند، برخی باید برای مدت طولانی تری آموزش ببینند. هم چنین شما نباید انتظار داشته باشید که کودکان، مانند بزرگسالان رفتار کنند و سریعا آموزش ها را یاد بگیرند. در واقع خودتان نیز برای طی کردن این مسیر باید صبور باشید!
در اینجا چند روش جالب برای آموزش صبر به کودک آورده ایم که همراه با بازی به یادگیری صبور بودن می پردازد:

راه کارهایی عملی برای آموزش صبر به کودکان

برخی از کودکان کمی پرانرژی تر از دیگران هستند. والدین نباید انتظار داشته باشند که چنین کودکانی به اندازه بقیه ی کودکان صبور باشد. اگر کودک شما پر انرژی و بی قرار است، پس از راه کارهای زیر استفاده کنید چون هم صبر را آموزش می دهند و هم او را سرگرم می کنند:

1. از او بخواهید قطرات باران را جمع کند
دفعه بعد که باران نم نم بارید و بارش کم بود، از کودک خود بخواهید یک ظرف یا کاسه را روی لبه ی پنجره، حیاط یا بالکن قرار دهد و منتظر بماند تا ظرف از آب باران پر شود. انتظار برای پر شدن کل ظرف راه جالبی برای آموزش صبر به کودک شما خواهد بود.

2. منتظر بمان
به فرزندتان بیاموزید که وقتی با کسی صحبت می کنید اجازه ندارد حرف شما را قطع کند. هنگامی که با تلفن صحبت می کنید هم بسیار روی این موضوع تاکید کنید. در اینجا یک روش جالب برای آموزش این راه کار وجود دارد: مثلا وقتی با تلفن صحبت می کنید و فرزندتان نیاز دارد با شما صحبت کند، در آن شرایط از او بخواهید روی دست شما ضربه بزند و شما می توانید به دست او ضربه بزنید. این به این معنی است که صدای او را می شنوید و پس از پایان تماس با او صحبت خواهید کرد. البته از قبل در مورد معنا و منطق آن کار به کودک تان توضیح دهید. این می تواند با تمرین تماس به صورت بازی کردن به یک فعالیت سرگرم کننده تبدیل شود.

3. بازی سکوت
سکوت بخش مهمی از صبر است. بنابراین، ایده خوبی است که “بازی سکوت” انجام دهید. می توانید یک تایمر تنظیم کنید و به فرزندتان بگویید که ساکت بنشیند. در صورتی که بی قراری کرد او را زیر نظر بگیرید و از او بخواهید که تکان نخورد، خود شما نیز در سکوت این بازی را انجام دهید مثلا انگشت روی لب خود بگذارید و با اشاره او را به سکوت تشویق کنید.
این بازی می تواند یک آزمون واقعی صبر برای فرزندان کوچک شما باشد!

4. هدیه هایش را چند لایه بسته بندی کنید
هدیه را در چند لایه (تا حد امکان) بپیچید و به فرزندتان بدهید. از او بخواهید که به آرامی هدیه اش را باز کند. این به فرزندان شما یاد می دهد که صبورانه منتظر بمانند تا آخرین لایه باز شود و در نهایت بتوانند به هدیه نگاه کنند.

5. در مورد خودتان و اشتباهات گذشته ‌تان بیشتر به کودکتان بگویید
در هر سنی که فرزندتان است و در هر سطحی که می‌تواند درک کند، موفقیت‌ها و شکست‌های خودتان را برای یادگیری به تأخیر انداختن لذت فوری و تلاش مستمر برای چیزهای مهم با او به اشتراک بگذارید. (کودکان اغلب پشیمانی های ناشی از یک خرید فوری و سریع را از ما شنیده اند). از چنین مثال هایی استفاده کنید و صبر کردن را ارج دهید و عواقب خواسته های فوری را توضیح دهید.

6. نوبت گرفتن را تمرین کنید
اگرچند کودک از اسباب‌بازی‌ای به طور مشترک استفاده می کنند، می‌توانید از ساعت شنی استفاده کنید تا به کودک یاد دهید در حالی که دیگری با اسباب‌بازی بازی می‌کند او باید صبر کند. این می تواند یک درس بزرگ در مورد صبر کردن باشد.

7. تشویقش کنید
هنگامی که فرزندتان حتی برای مدت کوتاهی صبورانه منتظر می ماند، به رفتارش توجه کنید و به او یادآوری کنید که چه قدر با شکیبایی صبر کرده است و مشخص کنید که از چه استراتژی استفاده کرده است، به عنوان مثال، “دیدم که در حالی که آن جا منتظر بودی، برای خودت آواز می خواندی.”
همچنین مزیت آن کار را نیز بیان کنید، “این به تو کمک می کند زمانی که نوبتت نشده و منتظر مانده ای، کلافه نشوی.”

8. فرزندتان را درگیر خرید کنید
هیچ وقت زود نیست که به کودک خود یاد دهید چگونه از یک فروشگاه مواد غذایی خرید کند. 
با درخواست کردن از او برای تهیه لیست مورد نیاز خانه او را درگیر خرید کنید. ایده این کار این است که او را مشغول نگه دارید و ذهن کودک را از روند انتظار کشیدن در حین خرید والدین دور نگه دارید. تهیه فهرستی از چیزهایی که لازم دارید برای کودک تان نه تنها او را مشغول می کند، بلکه به او کمک می کند تا نام سبزیجات و سایر اقلام موجود در فروشگاه را یاد بگیرد.

سخت ترین زمان برای کودکان انتظار در پیشخوان صورتحساب است. بهترین راه برای رسیدگی به این موضوع این است که کارت اعتباری تان را به فرزند خود (البته تحت نظارت خودتان) بسپارید و از او بخواهید که پرداخت را انجام دهد. مشغول کردن فرزندتان در زمان چنین فعالیت هایی کلید اصلی است. می توانید مقاله ی 10 راهکار خرید با کودک را بخوانید.

9. باغبانی را شروع کنید
بیشتر فعالیت هایی که فرزندان ما انجام می دهند در مدت زمان بسیار کوتاهی نتیجه می دهند. در نتیجه، آن ها انتظار دارند که همه چیز به سرعت اتفاق بیفتد. برای جلوگیری از این امر و یاد گرفتن صبر، کودک خود را به باغبانی مشغول کنید، کاری که تلاش های او به آرامی به ثمر می رسد. بگذارید مقداری بذر بکارد، آن را هر روز آبیاری کند و خودش ببیند که نهال رفته رفته به گیاهی بزرگ تبدیل می شود.

فرهنگ لذت فوری ما

لذت آنی به یک ویژگی بارز فرهنگ ما تبدیل شده است. که احتمالا نتیجه طبیعی فناوری در حال توسعه است. انتظار در پیشرفت های تکنولوژیکی دیگر جایگاهی ندارد.
به گوشی موبایل‌تان نگاه کنید، امروزه دیگر فرزندتان نیازی ندارد تا منتظر نمایش روزانه کارتون مورد علاقه‌اش باشد چرا که والدین می‌توانند آن را در هر مکان و هر زمان برای کودکشان نمایش دهند.

با پیشرفت فناوری صبر ما کم تر شده است. ما امروزه حتی برای دیدن معنای یک کلمه یا دانستن تاریخ یک کشور نیازی به کتاب ها نداریم، و همه با چند کلیک و حتی چند لمس ساده برای سرچ کردن، به دست می آیند. این ها خیلی هم خوب هستند اما به کودکانمان صبر را نمی آموزند.

والدین هم از این قائده مستثنی نیستند، انواع آموزش ها از خوراکی یا کسب اطلاعات و بسیاری از دوره های مربوط به شغل‌شان در اینترنت حاضر و آماده است. تنها کار دشوار آموزش به کودکان است.
کاری که زمان زیادی می طلبد تا کودک تغییر کند و مهارت ها را به خوبی آموزش ببیند بنابراین صبر والدین نیز در این مرحله بسیار مهم است.

مقالات مرتبط:

آموزش حریم خصوصی به کودک

آموزش بیان احساسات به کودک

آموزش کنترل خشم کودک

آموزش نظم به کودک

آموزش ریاضی به کودک

آموزش الفبا به کودک

همانطور که خودتان آگاه تر می شوید، احتمالاً در برابر تلاش فرزندتان برای صبور بودن نیز صبورتر خواهید شد و نمونه های بیشتری برای تمرین در زندگی خود پیدا خواهید کرد.

هیچ وقت برای ایجاد عادت های جدید دیر نیست. پس در زمان یادگیری با خود و فرزندتان صبور باشید!

ما در مهد و پیش دبستانی دوزبانه شادآموز، پیوسته در تلاشیم که فضایی شاد و آموزنده برای کودکان فراهم کنیم. در راه تحقق این فضا، کودکان عزیزمان علاوه بر آموزش مهارت های اجتماعی در کنار یکدیگر، با کمک مربیان و متخصصان کودک و با استفاده از جدیدترین متدهای آموزشی، آموزش های مختلف را به همراه بازی و سرگرمی فرا می گیرند.

در صورت داشتن هر گونه سوال با همکاران مان در شادآموز در ارتباط باشید.

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

:منابع

parentcircle

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.