بازی و سرگرمی 3

چگونه اسباب بازی مناسب کودکم پیدا کنم؟

اسباب بازی مناسب کودک

مدت زمان مورد نیاز مطالعه: 5 دقیقه

چه اسباب بازی هایی مناسب کودکان 2 تا 3 سال است؟

در سن 2 تا 3 سالگی اسباب بازی هایی که به کودکان اجازه می دهد باور کنند و تخیلی باشند، نقش کلیدی در بهبود تخیل آنها در این سنین دارد، چراکه در این زمانه تخیل بسیار مهم است.
بهترین اسباب بازی های مناسب برای کودکان 3 ساله، اسباب بازی هایی هستند که کودک بتواند با آنها به آسانی بازی کند و سرگرم کننده باشند.

برخی از نمونه‌هایی از اسباب‌بازی‌هایی که برای پرورش تخیل خوب هستند، شامل لباس‌های شخصیت های کارتونی، عروسک‌ها یا نسخه‌های مینیاتوری چیزهایی است که هر روز استفاده می‌کنیم. مثل خانه ی بازی یا آشپزخانه برای کودکان 3 ساله بسیار سرگرم کننده است. علاوه بر این، می توانید به دنبال اسباب‌بازی‌ها و بازی‌هایی بگردید که به آن‌ها اجازه می‌دهند با دوستانشون، مثل یک دوست یا والدین وانمود کنند، زیرا بچه‌ها در این سن از بازی موازی دور می‌شوند و به سمت بازی‌های مشارکتی می‌روند.

اسباب بازی هایی برای تقویت مهارت های کودکاسباب بازی هایی برای توسعه مهارت های حرکتی

حمایت از رشد مهارت های حرکتی درشت و ظریف یک کودک 3 ساله مهم است و یکی از راه های انجام این کار از طریق اسباب بازی هایی است که با آنها بازی می کنند. از نظر مهارت‌های حرکتی درشت، آن‌ها باید شروع به رکاب زدن کنند، تهیه ی سه‌چرخه یا دوچرخه با چرخ‌های کمکی میتواند گزینه خوبی باشد.

علاوه بر این طبق CDC، بچه‌های سه ساله معمولاً کوهنوردان بسیار قوی هستند، بنابراین اسباب‌بازی‌هایی که به آن‌ها اجازه می‌دهند با خیال راحت و ایمنی صعود کنند، به آن‌ها کمک می‌کند تا مهارت‌های جدیدی کسب کنند و مهارت‌های حرکتی درشت خود را بیش از پیش تقویت کنند.

در مورد رشد مهارت‌های حرکتی ظریف، رنگ‌آمیزی و طراحی با مداد رنگی و مداد رنگی را تشویق کنید. این نه تنها به تقویت مهارت های حرکتی ظریف آنها کمک می کند، بلکه به آنها کمک می کند تا یاد بگیرند که چگونه با کنترل مداد با دست، نقاشی بکشند و بنویسند. ایده های دیگر می تواند: خاک رس مناسب سفال، اسباب بازی های توری یا هر چیز دیگری که آنها را وادار به انجام حرکات کوچک با دست و انگشتان خود کند.

توجه به نقاط عطف رشدی

مانند هر سنی، نقاط عطف رشد هنوز برای کودکان 3 ساله بسیار مهم هستند، و اسباب بازی ها راه بسیار خوبی برای کمک به کودکان هستند که در تلاش برای کسب مهارت های مناسب این رده ی سنی و تسلط بر آنها هستند.

تفاوت های جنسیتی در بازی کودکان 2 تا 3 ساله

کودکان خردسال حتی دوساله ها میدانند که بین دخترها و پسرها فرق وجود داره. این فرق رو از رفتار پدر و مادرشون میفهمند. مثلا میدانند که مادرشون اگر خانه دار باشه، آشپزی و بچه داری میکنه خونه رو تمیز میکنه لباس هایی مثل دامن و روسری میپوشه و در کارهای خونه از قابلمه و کفگیر و… استفاده میکنه از لوازم آرایش استفاده میکنه و شاید کمتر از پدر خانواده ورزش کنه و به کارای بیرون از خونه بپردازه.

در مقابل میبینه که پدرش ورزش هایی مثل فوتبال رو دنبال میکنه بیشتر ساعات رو خونه نیست مردای اطرافش بیشتر رانندگی میکنن و… . هم چنین اگر کودک هم سن یا کمی بزرگتر اطرافش باشه میبینه که از وسایل خاصی برای بازی استفاده میکنه و با تقلید کردن از رفتار اطرافیانش اونها رو براساس جنسیت به مرد و زن تقسیم میکنه.

بچه ها حتی زورگویی یا رفتارهای خاص پدر و مادرشون باهم رو میبینند و براساس اون خودشون هم رفتار میکنند، علاوه بر اون نوع حرف زدن و لحن صحبت افراد اطراف رو هم میتوانند یادبگیرند.

تفکیک اسباب بازی برای دختربچه ها و پسربچه ها

اسباب بازی های دخترانه و پسرانه از دو راه تفکیک میشن یکی ترجیح بچه ها که براساس تقلید از رفتار همسالان و بزرگتراشون هست و دیگری انتخاب والدین. در غیراینصورت اسباب بازی ها خودشون جنسیت ندارن و برای جنسیت خاصی ساخته نشدن. بچه ها وقتی به دنیا میان والدین اونها رو به اتاقی میارن که از اول براساس جنسیتشون آماده شده و کودک به تدریج باهمون اسباب بازی ها بازی میکنه.

جالبه بدونید که تحقیقات مشخص کردن اگر کودکی با اسباب بازی های جنس مخالفش بازی کنه، از طرف مادر تشویق می شود ولی از طرف پدرو اطرافیان و همسالان مورد تمسخر واقع میشه ودر نهایت این پدر هست که تأثیر زیادی روی کودک میذاره!

انتخاب اسباب بازی ها توسط والدین و کودک

گفته شد که در ابتدا والدین برای کودک براساس جنسیت آنها اتاق را آماده میکنن و اسباب بازی میخرند. البته در اینصورت هم کودک با توجه به علایق و رفتارهایی که دیده اسباب بازی را انتخاب میکنه و با بقیه وسایل بازی نمیکنه. در سن بالاتر هم کودک برای خریدن یا هدیه گرفتن اسباب بازی ها به اطرافیان توجه زیادی داره و باز هم بر اساس دیده ها و دسته بندی وسایل متناسب با جنسیت افراد تصمیم میگیره و درخواست اسباب بازی میکنه.

پسرها در سن 3 سالگی یا بیشتر، معمولا بر اساس بازی هایی که پسرانه معرفی شدند اسباب بازی انتخاب میکنند. اما دخترها با وجود اینکه اسباب بازی های دخترانه را  میپسندند اسباب بازی هایی مثل سرباز جنگی، تفنگ ها و ماشین ها رو هم برای بازی انتخاب میکنند. در این فرآیند انتخاب، پسربچه ها بیشتر تحت فشارند تا مثل هم جنس هاشون رفتار کنند.

تاثیر تبلیغات در انتخاب اسباب بازی

تأثیر تبلیغات روی انتخاب اسباب بازی

همه بچه ها دوست دارند مثل بچه هایی باشن که در تلویزیون میبینند، باهمون اسباب بازی ها یا خونه های عروسکی یا سربازای جنگی. تبلیغات همیشه نقش بسیار زیادی بر انتخاب های ما داره. فضاسازی هایی که در تبلیغات میشه میتونه باعث تفکیک بین دختر و پسر بشه و روی انتخاب بازی ها و اسباب بازی هاشون تأثیر بذاره. مثل تبلیغات عروسک ها که عموما دختران رو نشون میدهند و تبلیغات ماشین های کنترلی که معمولا چند پسر رو درحال بازی به تصویر میکشند. کارتون ها هم مثل تبلیغات تأثیر زیادی در بازی های بچه ها دارند. البته تأثیر کارتون ها فقط در بازی ها و تقلید صحبت ها نیست و بر ذهنیت کودکان به هم جنس خود و جنس مخالفشون اثرگذاره.

بازی های تخیلی کودکان 2 تا 3ساله

کودکان در سن 2 تا 3 سالگی معمولا دوست دارن که تنهایی یا با یک نفر بازی کنند. بازی هاشون اغلب خیالیه و تو ذهنشون به جای افراد بزرگتر مثل پدر یا مادرشون هستن یا از کارتون ها ایده میگیرن و خودشون رو به جای اونها گذاشته و رفتارها و کلمات شخصیت های کارتون رو در بازیشون استفاده میکنن. مطلب دوست خیالی را بخوانید.

در این بازی های تقلیدی پسرها معمولا جای ابرقهرمان ها، تعمیرکارها، راننده ها، مهندس ها و کارهایی شبیه به کارهای پدرشون نقش میپذیرن. و دخترها به عنوان آشپز، مادر، آرایشگر، زن خانه دار و کارهایی که مادرش میکنه نقش ایفا میکنه.

نقش محیط بر تفکیک جنسیت بازی ها

فرهنگ بخش قابل توجهی از تفکیک جنسیتی و اصرار بر این تفکیک رو تشکیل میده. اما امروزه، خانم های زیادی رو میبینیم که مهندس های خوبی شدن یا میتونن کارهای فنی رو به بهترین شکل انجام بدن و شاید حتی استعداد خیلی زیادی هم برای انجام این کارها دارن. درمقابل هم آقایان زیادی هستن که تونستن آشپزهای ماهری بشن و یا آرایشگرهای حاذقی بشن و حتی کارهای خانه داری را بهتر انجام دهند. در این میان نقش خانواده در تعیین هویت جنسی کودک بسیار موثر هست.

خانه، به عنوان اولین محیطی که کودک در اون رشد میکنه و به شناخت خیلی چیزها دست پیدا میکنه، بهترین محیط برای آشنایی کودک با تمام وسایل چه پسرانه و چه دخترانه محسوب میشه. و کودک در اون محیط میتونه علایقش رو پیدا کنه و براساسش بازی کنه.

اسباب بازی خانه سازی مناسب برای 2 تا 3 سالمقالات مرتبط:

بازی ها و اسباب بازی مناسب کودکان 5 تا 6 سال

اسباب بازی مناسب کودک 4 ساله

اسباب بازی مناسب نوزاد تا یکسالگی

مهدکودک هم محیط بسیار خوبی برای آشنایی بچه ها با انواع بازی های دخترانه و پسرانه و نوع رفتار هست. همانطور که والدین همیشه سعی میکنن تا استعداد کودکشون رو به خوبی شناسایی کنن و برای تقویتش اون کودک رو حمایت کنن، بهتره که اسباب بازی های هر دو جنس (تفنگ، ماشین، عروسک، وسایل آشپزی پلاستیکی، وسایل دکتر بازی، وسایل مهندسی و…) یا اسباب بازی هایی که جنسیت ندارن (مثل حیوانات پارچه ای، قطعات خانه سازی و…) را در اختیار کودک قرار بدن و کودک رو در شناسایی علایقش کمک کنن.

مهدکودک علاوه براینکه باعث تقویت مهارت ها و شناسایی علایق کودک میشه باعث شناخت درست کودک از هم جنسش میشه و میتونه ارتباط بهتری با همسالان و درنهایت با افراد جامعه داشته باشه. مرکز پیش دبستانی شادآموز از گزینه هایی هست که میتونه با وجود محیط مناسب و فراهم کردن شرایط برای شناخت استعدادهای کودکتون به شما کمک کنه. همچنین در محیط مناسب شرایط برای آموختن مهارتهای مختلف و بودن در کنار همسالان برای فرزند شما فراهم است.

شاد آموز  را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

منبع: هیوز،فرگاس پیتر،(1393)،روانشناسی بازی(کودک،بازی و رشد) ترجمه کامران گنجی

نوشته های مرتبط

2 فکر در مورد “ چگونه اسباب بازی مناسب کودکم پیدا کنم؟

  1. زهرا گفت:

    بچم تنهایی با خودش و اسباب بازی های کودکانش بازی می کرد با یک موجود خیالی بازیث میکرد من نگران بودم الان فهمیدم بچه ها در سن پایین با موجود خیالی بازی میکنن و جای نگرانی نیست.ولی تا چه زمانی نباید نگران این موضوع باشم؟

    1. shadamooz گفت:

      سلام همراه گرامی؛
      بازی کردن همراه با کودکی است و کودکی سالم است که بازی می کند. کودکان گاه در بازی هایشان تخیل را با واقعیت ترکیب می کنند و همراه کودکان دیگر و یا به تنهایی بازی می کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.