رشد جسمانی و فیزیولوژیک 2, رشد جسمانی و فیزیولوژیک 3

دیر خوابیدن کودک نوپا: دلایل و راهکارها

دیر خوابیدن کودک نوپا: دلایل و راهکارها

مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه

بردن کودک نوپا به رختخواب، تا ساعت‌های انتهایی شب، یک چالش بزرگ برای والدین است. والدین خسته هستند، اما کودک نوپا با وجود تمام شیطنت‌های بعدازظهر، همچنان سرحال، پر انرژی و شاد است و نمی‌خواهد بخوابد. با این جغد کوچولوهای شبانه چه باید کرد؟ دلیل دیر خوابیدن کودک نوپا چیست و چطور می‌توان زمان خواب را تغییر داد؟

دلیل دیر خوابیدن کودک

دلیل دیر خوابیدن کودک نوپا و راهکار آن چیست؟

چرت بعد از ظهر کودک

اگر کودک بعد از ظهر خواب کافی و زیادی داشته باشد، شب هنگام خیلی دیر به خواب می‌رود. در واقع، شب آنقدر خسته نیست که خوابش ببرد. با این حال، کودک نوپا به خواب بعد از ظهر برای سرحال بودن نیاز دارد و نباید قطع شود. سعی کنید زمان خواب عصرگاهی کودک را محدود کنید. کودک دو ساله به دو ساعت خواب نیاز دارد و بهتر از قبل از 5 عصر بیدار شود. یک ساعت خواب بعد از ظهر نیز برای کودک سه ساله کافی است.  در مقاله ی همه چیز درباره خواب بعد از ظهر کودک به طور کامل این موضوع را توضیح داده ایم.

مقاومت معمولی کودک نوپا

کودک نوپا مستقل‌تر می‌شود و می‌خواهد مرزهای خود را داشته باشد. او با مقاومت کردن در برابر شما در حال آزمون این است که تا چه ساعتی می‌تواند دیر بخوابد. برای کودک نوپا طبیعی است که مرزها را عقب ببرد و برای هر کاری به دنبال چرایی آن باشد.
برای حل این مشکل باید به کودک نوپا کمک کنید که روتین شبانه را درک کند. یک نشانه را برای زمان خواب انتخاب کنید که می‌تواند شامل یک شعر باشد که هر شب در زمان خاصی با هم می‌خوانید. پس از آن چراغ‌ها کم می‌شود و پروسه قبل از خواب شروع می‌شود.

بازیگوشی‌های قبل از خواب کودک

بسیاری از خانواده‌ها بعد از ظهر زمان آزاد بیشتری برای وقت گذراندن با فرزند خود دارند. به همین دلیل تا دیر وقت با کودک بازی‌های هیجانی و پر تحرک انجام می‌دهند. انجام بازی‌های هیجان انگیز، باعث تحریک هیجانی و دیر خوابیدن کودک نوپا می‌شود. تجمع این هیجان در کودک مانع از آن می‌شود که بدن کودک به حالت استراحت وارد شود.

نمی‌توانید از کودکی که تا نیم ساعت قبل با پدرش در حال دویدن و کشتی گرفتن بوده است، انتظار داشته باشید که به سرعت به خواب برود. برای خوابیدن لازم است بدن کودک چند ساعتی را در حالت آرامش به سر ببرد. حداقل از سه ساعت قبل از خواب کودک برای او قصه بخوانید، نقاشی بکشید و بازی‌هایی انجام دهید که نیاز به تحرک بدنی ندارند. هر چه به ساعت خواب کودک نزدیک می‌شود، نور محیط را کم کنید، محرک‌ها را کاهش دهید، صدای تلویزیون و سایر وسایل را کم کنید تا کودک بتواند با آرامش وارد فاز خواب شود.

خوابیدن کودک کنار والدین

نیاز کودک به خوابیدن در کنار والد

بسیاری از کودکان، هنوز هم در این سن برای به خواب رفتن نیاز دارند که در کنار والد خود باشند. در این شرایط خانواده با دو گزینه روبه رو می‌شود: ساعت خواب خود را به اوایل شب منتقل کنند و زود بخوابند یا کودک تا دیر وقت همراه با والدین بیدار باشند. از آنجا که والدین مشغله‌های زیادی دارند، گزینه دوم یعنی دیر خوابیدن کودک نوپا رواج بیشتری دارد.

برای حل این مشکل، اقدام به جدا کردن محل خواب کودک از خودتان بکنید. جدا کردن محل خواب کودک این مزیت را دارد که او بتواند در ساعت مناسب، دور از فعالیت خانواده، به خواب رود. اگر فرزندتان هنوز هم به حضور شما در کنار خودش نیاز دارد، به جای خوابیدن در یک تختخواب، در کنارش بنشینید و دست او را در دست بگیرید تا زمانی که به خواب رود. به تدریج، میزان وابستگی کودک را به خودتان کاهش دهید. گرفتن دست‌ها را با در آغوش کشیدن یک عروسک جایگزین کنید و ماندن در اتاقش تا زمان به خواب رفتن را به خواندن شعر و قصه قبل از خواب تغییر دهید. این اقدامات باعث می‌شوند کودک بتواند مستقل‌تر از والدین در ساعت مناسب به خواب رود.

محرک‌های محیطی

برای یک خواب باکیفیت شرایط باید مهیا باشد. برخی از کودکان به خاطر نور محیط، صداهای بلند، ناراحتی جسمی (دندان در آوردن)، گرفتگی بینی، گرما یا سرمای زیاد اتاق، دیر هنگام غذا خوردن و مواردی از این دست دیر به خواب می‌روند.

برای حل کردن مشکل دیر خوابیدن کودک نوپا محیط را ارزیابی کنید. تخت، ملحفه و بالش کودک باید راحت باشد. لباس راحت با سایز مناسب به کودک بپوشانید. پتوی سنگین روی او نیندازید. اگر دمای محیط برای شما مناسب است، کودک نیز احساس راحتی می‌کند و نیازی به پوشاندن بیش از حد او نیست. نور ملایمی را برای اتاقش انتخاب کنید و سایر چراغ‌های خانه را کم کنید. اگر پنجره اتاق فرزندتان روبه خیابانی پر سر و صداست، آن را دوجداره کنید.

در راستای این مقاله، می توانید مقاله ی بررسی نیاز خواب در کودک را بخوانید.

بیرون آمدن از تخت

یکی از مشکلات رایج در این سن بیرون آمدن کودک به دفعات است. کودکان کنجکاو هستند و از هر راهی برای تجربه بیشتر استفاده می‌کنند. خوابیدن برای آنان به معنی پایان یافتن تجربه و کنجکاوی است، برای همین از هر بهانه‌ای برای بیرون آمدن از تخت استفاده می‌کنند.

پس از ساعت مشخصی از بعد از ظهر، به کودک نوشیدنی و غذا ندهید. یک لیوان آب در دسترس او بگذارید تا اگر تشنه شد نیازی به بیرون آمدن از تختخواب نداشته باشد. اگر دلیل دیر خوابیدن کودک نوپای شما ترس از تاریکی است، به او قول بدهید که هر ده دقیقه به او سر می‌زنید و مراقبش هستید. به حرفتان عمل کنید و هر چند دقیقه یک بار، حضور کوتاه و آرامی در اتاقش داشته باشید تا اطمینان خاطر پیدا کند و به خواب رود.

حل مشکل دیر خوابیدن کودک

حل مشکل دیر خوابیدن کودک نوپا چگونه ممکن است؟

با تغییر تدریجی ساعت خواب کودک

اگر فرزندتان عادت داشته که ساعت 12 شب به خواب رود، نمی‌توانید یک شبه زمان خواب او را به 9 شب تغییر دهید. چنین کاری با مقاومت شدید از سوی کودک روبه رو می‌شود. یک پروسه دو تا سه هفته‌ای را برای تنظیم خواب کودک در نظر بگیرید. هر شب یک ربع زودتر روتین خواب را شروع کنید. همچنین، اگر فرزندتان عصرها چرت می‌زند، او را هر روز یک ربع زودتر بیدار کنید تا فاصله خواب عصر و شب با هم تنظیم شود. با تغییر تدریجی الگوی خواب، پس از گذشت چند روز به زمان مناسب برای خواب و بیداری خواهید رسید. برای درک بهتر میزان خواب کافی کودک پیش دبستانی، می توانید این مقاله از شادآموز را بخوانید.

به دلیل مشغله‌های خانوادگی دیر خوابیدن کودک نوپا به امری رایج بدل شده است. اما کودکان برای رشد مناسب جسمی و مغزی به خواب کافی در زمان مناسب نیاز دارند. خواب کافی و باکیفیت به افزایش یادگیری فرزند شما در پیش دبستانی و مدرسه نیز کمک می‌کند. با رعایت نکات فوق می‌توانید بدون مواجهه با بدخلقی کودک زمان خواب او را تغییر دهید. شما چه استراتژی‌های دیگری را برای خواباندن کودک پیشنهاد می‌دهید؟ نظراتتان را با ما در قسمت نظرات در میان بگذارید.

شاد آموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

منبع:

sleepingshouldbeeasy

نوشته های مرتبط

2 فکر در مورد “ دیر خوابیدن کودک نوپا: دلایل و راهکارها

  1. سایه گفت:

    بچم سه سالش هست چه مقدار خواب برایش کافیه برای بعد از ظهر

    1. shadamooz گفت:

      سلام همراه گرامی
      میزان خواب مورد نیاز برای هر کودکی با دیگری متفاوت است. به نیاز خواب فرزندتان توجه کنید. اما در کل برای کودکان 3 ساله یک ساعت خواب بعد از ظهر کافی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.