رشد جسمانی و فیزیولوژیک 1

6 راهکار برای کمک به رشد نوزاد نارس

6 راهکار برای کمک به رشد نوزاد نارس

مدت زمان مطالعه: 6 دقیقه

نوزادان نارس با وزن کم متولد می‌شوند و در تغذیه مشکل دارند. وزن گیری نوزاد نارس از دغدغه‌های مهم مادر است و گاهی به دلیل فشارهای اطرافیان باعث افسردگی و اضطراب آنان می‌شود. نوزادان نارس به مراقبت زیادی نیاز دارند. بنابر این مراقبت از نوزاد نارس بصورت همه جانبه یک امر مهم در حفظ سلامت کودک است. یکی از مهمترین بخشهای نگهداری نوزاد نارس اطمینان از افزایش وزن مداوم نوزاد است که در این مطلب به این نگرانی می‌پردازیم.

نوزاد نارس

نوزاد نارس چگونه است؟

نوزادی که قبل از 37 هفته متولد شود، نوزاد نارس محسوب می‌شود. وزن نوزاد نیز بستگی به زودرس بودن او دارد. نوزادان در هنگام تولد تقریباً 3 کیلوگرم وزن دارند و هرچه نوزاد زودتر متولد شود، وزن کمتری خواهد داشت. وزن بیشتر نوزادان نارس هنگام تولد کمتر از 2.3 کیلوگرم است. افزایش شانس زنده ماندن دلیل اهمیت وزن گیری نوزاد نارس است. 90 درصد نوزادان با وزن حداقل یک کیلوگرم شانس بیشتری برای زنده ماندن دارند. هنگامی که نوزادان فقط 500 گرم وزن دارند این میزان به 60 درصد کاهش می‌یابد.

تغذیه نوزاد نارس در بیمارستان

مراقبت از نوزاد نارس در NICU انجام می‌شود. این کار عمدتاً به دو دلیل انجام می‌شود: اطمینان از عدم کاهش وزن آنها و تأمین مواد مغذی برای افزایش وزن نوزاد نارس.
برای جلوگیری از کاهش وزن بیشتر، نوزادان تازه متولد شده در دستگاه‌های مخصوص قرار می‌گیرند تا گرم نگه داشته شوند. به این ترتیب، آنها مجبور نیستند برای گرم ماندن انرژی صرف کنند یا آب بدنشان از دست برود.
تغذیه نوزادان نارس در بیمارستان به چند روش انجام می‌شود که هر چند برای والدین کمی دلخراش به نظر می‌رسد، اما هیچ آسیبی به نوزاد نمی‌رسد و کاملا در جهت منافع نوزاد است:

تغذیه داخل وریدی نوزاد نارس

تغذیه داخل وریدی نوزاد

در این حالت، برای کمک به وزن گیری نوزاد نارس مایعات از طریق سرم وریدی که به بازو، پا یا سر نوزاد متصل است، تزریق می‌شود. این روش برای نوزادانی مناسب است که ریه‌هایشان رشد نکرده و بدن آنها آماده هضم شیر نیست.

تغذیه نوزاد با گاواژ

این روش برای نوزادانی مناسب است که به دلیل مشکل قلبی یا ریوی قادر به مکیدن نیستند. در این روش، شیر از طریق لوله‌ای که در دهان یا بینی قرار دارد به معده ارسال می‌شود.

تغذیه نوزاد با کاتتر نافی

با وجودی که کمتر از این روش برای کمک به وزن گیری نوزاد نارس استفاده می‌شود، لوله‌ای در بند ناف نوزاد قرار می‌گیرد و تغذیه از طریق آن است.

کمک به وزن گیری نوزاد نارس

کمک به وزن گیری نوزاد نارس

رشد نوزاد نارس و رسیدن به دیگر همسالانش بسیار اهمیت دارد. پس از طی شدن دوره مراقبت بیمارستانی و اطمینان از پایدار شدن شرایط نوزاد، زمان ترخیص می‌رسد. در این دوره والدین باید اهتمام جدی به حفظ وزن و کمک به افزایش وزن نوزاد نارس داشته باشند. راهکارهای زیر موثر هستند.

تغذیه با شیر مادر

تغذیه از طریق سینه مادر برای همه نوزادان و به ویژه برای نوزادان نارس بهتر است، چراکه شیر مادر دارای مقدار زیادی کالری و مواد مغذی و همچنین آنتی‌بادی‌هایی است که نوزاد را از عفونت در امان نگه می‌دارد. برخلاف تصور عام، برای نوزاد نارس تغذیه نوزاد از سینه مادر راحت‌تر از شیشه شیر است، زیرا می‌تواند جریان شیر را کنترل کند. جریان کنترل نشده بطری می‌تواند باعث خفگی نوزاد شود. علاوه بر این، مکیدن فعال سینه، غدد شیر را تحریک می‌کند تا شیر بیشتری تولید کنند و نیاز کودک را برآورده کنند.

تغذیه با شیرخشک

به دلیل تاخیر رشد و وزن پایین‌تر، پزشکان معمولاً استفاده از شیرخشک را در کنار شیر مادر برای کمک به وزن گیری نوزاد نارس پیشنهاد می‌کنند. بهتر است شیرخشک را پس از تغذیه با شیر مادر و به عنوان مکملی برای تکمیل تغذیه استفاده کنید. می‌توانید از قاشق، سرنگ یا بطری شیر استفاده کنید.

تغذیه مطابق برنامه غذایی

اغلب به مادران توصیه می‌شود که نوزاد را در صورت نیاز تغذیه کنند، اما در مورد نوزادان نارس، توصیه می‌شود آنها را طبق برنامه غذایی تغذیه کنند. اکثر نوزادان با گرسنگی از خواب بیدار می‌شوند. نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند هر دو یا سه ساعت و نوزادان شیرخشکی هر سه تا چهار ساعت به شیر نیاز دارند.
به دلیل ناتوانی، نوزادان نارس ممکن است علائم گرسنگی خود را اعلام نکنند. این یکی از دلایل رعایت برنامه تغذیه است. نوزادان نارس لازم دارند هر دو ساعت یکبار تغذیه شوند. در غیراین صورت دچار افت قند خون می‌شوند. حتی اگر نوزاد برای شیرخوردن بیدار نمی شود، مادر باید او را تغذیه کند.

وجود 8 پوشک خیس در طول شبانه روز به معنی کافی بودن تغذیه است.

تماس پوست با پوست نوزاد نارس

تماس پوست با پوست با نوزاد

در آغوش گرفته شدن از راه‌های بسیار موثر برای کمک به وزن گیری نوزاد نارس است. در روزهای اول بدن آنها را گرم نگه می‌دارد تا مجبور نباشند برای تنظیم دمای بدن خود انرژی صرف کنند. از این روش به مراقبت کانگورویی یاد می‌شود و باعث رشد هر چه سریع‌تر نوزاد می‌شود. نزدیک ماندن به مادر یا پدر ضربان قلب نوزاد را تثبیت کرده و خواب را بهبود می‌بخشد. ماساژ نوزاد نیز به رشد خوب و افزایش وزن کمک می‌کند. حداکثر دو بار در روز و با روغن طبیعی نوزاد را با ملایمت ماساژ دهید. فراموش نکنید که این نوزادان بسیار آسیب‌پذیر هستند. اگر سوالی در رابطه با اگزمای نوزادان دارید، میتوانید این مطلب از شادآموز رو مطالعه کنید و پاسخ سوالاتتون رو پیدا کنید.

جلوگیری از عفونت نوزاد

اگر می‌خواهید استراتژی‌های کمک به وزن گیری نوزاد نارس بی‌اثر نشود، مراقب ابتلا به بیماری در او باشید. نوزادان نارس دارای سیستم ایمنی ضعیفی هستند، و هرگونه عفونت می‌تواند منجر به کاهش وزن شود. تمام بطری‌ها، نوک سینه مادر، قاشق و هر چیزی که برای نوزاد استفاده می‌شود باید تمیز و ضدعفونی شود.

از بوسیدن نوزاد توسط بستگان و آشنایان جلوگیری کنید.

چکاپ‌های منظم نوزاد

رشد نوزاد نارس باید به طور مداوم تحت نظر باشد. طبق برنامه تجویز شده به پزشک مراجعه کنید تا ارزیابی‌های لازم انجام شود و توصیه‌های ضروری را دریافت کنید. در عین حال، مادر نیز باید مراقب سلامت جسمی خود باشد و ویتامین و مواد مغذی کافی را دریافت کند. از این رو، مادر نیز باید زیر نظر پزشک مجرب باشد و به توصیه‌ها عمل کند.
وزن پایین هنگام تولد و عدم رشد کافی ریسک ابتلا به عوارض و مشکلات سلامتی بلند مدت را در نوزادان نارس افزایش می‌دهد. با این حال، با مراقبت کافی و رعایت استراتژی‌های وزن گیری نوزاد نارس می‌توان این نوید را به مادران داد که آنها خیلی زود به رشد نوزادان طبیعی می‌رسند. مهدکودک و پیش دبستان شاد آموز به سلامت روانی و جسمی مادران و کودکان اهمیت می‌دهد. میتوانید سوالات خود را در این رابطه در قسمت نظرات این مطلب با ما به اشتراک بذارید. 

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

منبع:

mylittlemoppet

نوشته های مرتبط

2 فکر در مورد “ 6 راهکار برای کمک به رشد نوزاد نارس

  1. نیاز گفت:

    برای وزن گیری نوزاد نارس چه راهکاری می دهید

    1. shadamooz گفت:

      سلام همراه گرامی
      مراحل رشد نوزاد نارس و وزن گیری نوزاد به طور کامل در مقاله توضیح داده شده. برای طی کردن مراحل رشد نوزاد نارس نیاز به مراقبت و توجه ویژه ای وجود دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.