رشد هیجانی و اجتماعی 6

گاز گرفتن کودک | چطور باید آن را اصلاح کرد؟

گاز گرفتن کودک چطور باید آن را اصلاح کرد؟

مدت زمان مطالعه: 6 دقیقه

گاز گرفتن کودک از رفتارهای زشتی است که باعث می‌شود والدین احساس کنند بدترین والد جهان بوده‌اند. گاز گرفتن نه تنها برای قربانی، که برای والدین قربانی و والدین کودک قلدر ناراحت‌کننده است. با گاز گرفتن کودک چه باید کرد؟

اگر کودکان در سنین پایین این رفتار را شروع می‌کنند و برای بسیاری از کودکان پیش دبستانی رفتاری رایج به شمار می‌رود. طبق یک مطالعه در مینیاپولیس، حوادث ناشی از گاز گرفتن شایع‌ترین آسیب های گزارش شده در مهدکودک‌ها بودند که 35 درصد از کل صدمات را شامل می‌شود.

وقتی کودک عادت گاز گرفتن دارد، آسایش از والدین و اطرافیان سلب می‌شود و مدام باید مراقب او باشند. اما این رفتاری است که اصلاح‌پذیر است. در ادامه نگاهی به علت گاز گرفتن کودک می‌کنیم و روش‌های جلوگیری از این رفتار بد را ارائه می‌دهیم. با ما همراه باشید.

گاز گرفتن روشی برای ابراز خشم کودک

چرا کودک گاز می‌گیرد؟

برای اکثر کودکان، گاز گرفتن روشی برای ابراز خشم است و به این دلیل اتفاق می‌افتد که تحت تأثیر یک موقعیت ناراحت‌کننده قرار می‌گیرند. در واقع گاز گرفتن آخرین و پرخاشگرانه‌ترین گزینه‌ای است که زمانی کودک آن را از خود نشان می‌دهد که نمی‌داند چه کار دیگری انجام دهد. مقاله ی پرخاشگری کودک را بخوانید.

ممکن است عصبانی باشد یا کلماتی برای بیان احساسات خود نداشته باشد. یا ممکن است ترسیده باشد و برای دفاع از خود این کار را انجام می‌دهد. دلایل دیگر گاز گرفتن عبارتند از:

  • تحریک بیش از حد و ندانستن راهی دیگر برای رفتار کردن یا کسب آرامش
  • تجربه استرس مانند تولد یک نوزاد جدید، وارد شدن به یک گروه همسالان جدید، نقل مکان به یک خانه جدید، طلاق یا جدایی والدین
  • تاخیر در گفتار که مانع از توانایی ابراز نیاز توسط کودک می‌شود و به او حس ناامیدی می‌دهد
  • گاز گرفتن را به عنوان راهی برای کنترل موقعیت و در دست گرفتن قدرت می‌داند.
  • جلب توجه برای کودک هر توجهی حتی از نوع منفی، هم خوب است.
  • نشان دادن عشق و احساسات نسبت به اطرافیان. شاید عجیب به نظر می‌رسد، اما گاهی کودکان خردسال در ابراز عشق شدیدی که نسبت به دیگران دارند، احساس ناتوانی می‌کنند و برای تخلیه هیجانی گاز می‌گیرند.

مطمئناً دلایل فوق گاز گرفتن کودک را توجیه‌پذیر نمی‌کند، اما به والدین در درک بهتر چرایی رفتار کودک کمک می‌کند. یکی از کلیدهای اصلاح رفتار غلط در کودکان ریشه‌یابی آن است. زمانی که والدین بتوانند دلیل یک رفتار را در کودک شناسایی کنند، می‌توانند در جهت حذف آن اقدام کنند.

چکار کنم بچه ام دیگران را گاز نگیرد؟

اگر هنگام گاز گرفتن فرزندتان در صحنه هستید، واکنش شما باید همواره سریع باشد. سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید. اطمینان حاصل کنید که فردی که فرزندتان او را گاز گرفته حالش خوب است. ابتدا از او مراقبت کنید، و اگر آسیب دیده است به زخم او رسیدگی کنید. سپس کارهای زیر را انجام دهید:

کودکتان را گاز نگیرید

بسیاری از والدین به اشتباه بر این باورند که تنها راه برای جلوگیری از گاز گرفتن کودک این است که به او درد آن را نشان دهیم. با این حال، در مقابل این وسوسه مقاومت کنید. این کار وضعیت را بسیار بدتر خواهد کرد، زیرا نه تنها رفتار او را از بین نمی‌برید، بلکه به او نشان می‌دهید در زمان خشم باید پرخاشگری کند. در عوض به او نشان دهید عصبانیت نباید باعث پرخاشگری شود و در هر زمان ناراحت است باید از رویکرد مثبت استفاده کند. برای او الگوی رفتاری باشید.

بپرسید چه اتفاقی افتاده است

پس از فروکش کردن خشم فرزندتان، اگر موقعیت را از نزدیک ندیده‌اید، از او بخواهید آن را برایتان تعریف کند. چرا عصبانی شد؟ آن موقع که کودک را گاز می‌گرفت، به چه چیزی فکر می‌کرد و چه حسی داشت؟ به جای گاز گرفتن چه کار دیگری می‌توانست انجام دهد؟

در مورد واکنشش برای دفعه بعد صحبت کنید

هر چند کودک پیش دبستانی به حد کافی بالغ شده است که بتواند حرف بزند، اما احساساتی را تجربه می‌کند که گاهی نمی‌داند چطور آنها را تجزیه و تحلیل کند. یکی از این احساسات خشم است. برای او توضیح دهید وقتی عصبانی می‌شود، زمانی است که باید از یک بزرگتر کمک بگیرد.

قلدری امر رایجی بین کودکان به شمار می‌رود. برخی از بچه‌ها (مخصوصاً پیش‌دبستانی‌ها) دوست ندارند در این مواقع پیش یک بزرگتر بروند. زیرا نمی‌خواهند به آنها برچسب جاسوس یا ترسو بزنند. با در نظر گرفتن این موضوع، دفعه بعد که فرزندتان برای شکایت از کسی به سراغ شما آمد، حتماً توجه کنید و نگرانی‌های او را جدی بگیرید. این کار می‌تواند از بروز پرخاشگری نسبت به یک فرد قلدر در آینده جلوگیری کند. مقاله ی دلایل ترس و نگرانی در کودکان را بخوانید.

درباره گاز گرفتن قصه بگویید

درباره گاز گرفتن قصه بگویید

برای کودکان پیش دبستانی، قصه‌هایی بگویید که به آنها توضیح می‌دهد دندان برای گاز گرفتن نیست. کودکان پیش دبستانی قدرت تخیل بالایی دارند و به راحتی با شخصیت‌های داستانی همذات پنداری می‌کنند و این به شما کمک می‌کند که در مواقع گاز گرفتن کودک به این داستان رجوع کنید. مقاله ی تاثیر شعر داستان بر کودک را بخوانید.

محرک‌ها را کشف کنید

اگر کودک شما عادت به گاز گرفتن دارد، به این فکر کنید که چه چیزی باعث ناراحتی او می‌شود. به احتمال زیاد این یک اتفاق تصادفی نیست. اگر بتوانید بفهمید که چه چیزی باعث گاز گرفتن می‌شود، در وهله اول بهترین راه جلوگیری از پیش آمدن آن موقعیت است. اگر بتوانید از بروز موقعیت خشم اجتناب کنید، به تدریج این عادت در کودک حذف خواهد شد. شاید حسادت کودک نسبت به موضوعی یا کودک دیگری برانگیخته شده باشد که باید بررسی شود.

سپس، هنگامی که کودک در گروه بازی است، مراقب فرزندتان باشید. اگر فکر می‌کنید ممکن است گاز بگیرد، فورا مداخله کنید و او را به فعالیت دیگری هدایت کنید.

محرک های کودک برای گاز گرفتن را کشف کنید

از کلمات تشویق کننده استفاده کنید

از آنجایی که بیشتر بچه‌ها به دلیل نداشتن مهارت‌های کلامی برای بیان ناراحتی‌شان گاز می‌گیرند، بهترین راه برای جلوگیری از گاز گرفتن کودک این است که به آنها گزینه‌های دیگری برای بیان احساساتشان بدهید.

کودک را تشویق کنید که حرف بزند و نیازش را بگوید. در عین حال، به آنها ابزارهای دیگری مانند در آغوش گرفتن یک حیوان عروسکی یا مشت زدن به بالش را به عنوان راهی برای ابراز ناامیدی آموزش دهید.

گاهی اوقات، کوتاه کردن فعالیت‌ها یا استراحت دادن به کودک می‌تواند به جلوگیری از افزایش ناامیدی کمک کند. پس با سطح تحمل فرزندتان همراه باشید. اگر به نظر می‌رسد فرزندتان بیش از حد تحریک شده یا ناامید شده است، توجه آنها را تغییر دهید یا به فعالیت دیگری تشویق کنید.

توجه با کیفیت داشته باشید

گاهی اوقات بچه‌ها فقط برای جلب توجه شما گاز می‌گیرند. اگرچه گاز گرفتن کودک منجر به توجه منفی می‌شود، اما برای کودک همچنان نوعی دریافت توجه از سوی اطرافیان است. بنابراین زمان با کیفیتی را با کودک خود به بازی، در آغوش گرفتن یا خواندن کتاب بگذرانید. این توجه اضافی به ویژه در صورتی حیاتی است که خانواده شما یک نوزاد جدید دارد یا تغییر دیگری را تجربه می‌کند.

بسیاری از بچه‌ها هر از گاهی دیگران را گاز می‌گیرند. مهم آن است که شما به عنوان والد از گاز گرفتن کودک جلوگیری کنید. اگر علیرغم تمام تلاش‌هایتان، گاز گرفتن ادامه داشت و روش‌هایتان کارساز نبود، وقت آن است که از یک مشاور کودک و نوجوان کمک بخواهید. اگر فرزندتان عادت دارد به دیگران آسیب بزند، حتما از قبل موضوع را با مربیان پیش دبستانی در میان بگذارید. آنها برای حفظ آرامش بین کودکان و جلوگیری از آسیب ایده های متفاوتی را اجرا میکنند.

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

منبع:

verywellfamily

 

نوشته های مرتبط

1 فکر در مورد “ گاز گرفتن کودک | چطور باید آن را اصلاح کرد؟

  1. سحر خدابنده گفت:

    امان ازین گاز گرفتن خداروشکر از سر پسرم افتاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.