رشد جسمانی و فیزولوژیک 4, رشد شناختی و زبان 4

نقاط عطف رشد کودک 4 ساله

نقاط عطف رشد کودک 4ساله

مدت زمان مطالعه: 6 دقیقه

هر آنچه باید در رابطه با رشد کودک 4 ساله بدانید

به عنوان والدین یک کودک 4 ساله، ممکن است متوجه شده باشید که زندگی فرزندتان در این خلاصه شده است که از هر فرصتی برای یادگیری، بازی و رشد بیشترین استفاده را بکند. طی کردن نقاط عطف رشد کودک 4 ساله و کسب مهارت‌ها و دانش بیشتر، باعث می‌شوند فرزندتان برای ورود به پیش دبستانی آماده شود.

درک نقاط عطف رشد 4 سالگی به شما این اطمینان را می‌دهد که فرزندتان در مسیر صحیح قرار دارد. همچنین، متوجه می‌شوید که فرزندتان به یادگیری چه مهارت‌هایی نیاز دارد و در مورد علائم هشدار دهنده زودتر هشیار خواهید شد.

 

فرزند شما دیگر کوچولوی سابق نیست که متوجه خیلی مسائل نشود. آیا متوجه شده اید که کودک 4 تا 5 ساله شما مستقل تر و اعتماد به نفس بیشتری دارد؟ اگر هنوز استقلال کافی را در رفتارش نمی بینید نگران نباشید سال آینده به درجات رشدی بالاتر خواهد رسید.

اکثر کودکان در این سن شروع به رشد استقلال، خودکنترلی و خلاقیت بیشتری می کنند. آنها از بازی با اسباب بازی های خود برای مدت طولانی تری راضی هستند، مشتاق هستند چیزهای جدید را امتحان کنند و زمانی که ناامید می شوند، بهتر می توانند احساسات خود را بیان کنند.

اگرچه کودکان با سرعت طبیعی خود رشد می کنند و سرعت رشد هر کودک با دیگری متفاوت است، در نهایت کودک دلبند شما قبل از 6 سالگی به بسیاری از نقاط عطف رشدی خود دست پیدا خواهد کرد.

نقاط عطف رشد کودک 4 ساله

نقاط عطف رشد کودک 4 ساله چیست؟

رشد جسمانی کودک 4 ساله

در پی رشد جسمی، قد کودک نه تنها بلندتر می‌شود، بلکه مهارت‌های حرکتی درشت و ظریف او نیز بهتر می‌شود. یک کودک 4 ساله هنوز در حال یادگیری نحوه کنترل بدنش است و با کسب موفقیت‌های بیشتر، تلاش می‌کند چیزهای جدیدتری را امتحان کند.

مهارت های حرکتی درشت: کودک 4 ساله از مکان خود در فضا آگاه است و احتمال برخورد او با دیگران در حین حرکت کمتر می‌شود. توانایی دویدن آنها به طرز چشمگیری بهبود می‌یابد و حتی ممکن است بتوانند یک توپ فوتبال را دریبل کنند.

مهارت‌های حرکتی ظریف: در سن 4 سالگی، هماهنگی چشم و دست کودک بهتر شده است تا حدی که می‌تواند مهره‌ها را نخ کند، پازل‌ها را کامل کند و داخل خطوط را رنگ آمیزی کند. در این سن، اکثر بچه‌ها می‌توانند لباسشان را به تنها بپوشند، دندان‌های خود را با نظارت والدین مسواک بزنند، و بدن خود را پس از دستشویی کردن تمیز کنند.

نکاتی برای والدین در مورد رشد جسمانی 

در این سن کودک علاقه دارد مهارت‌های جدید خود را آزمایش کند و کارهای جدیدی انجام دهد. برای جلوگیری از آسیب، قوانین ایمنی مانند گرفتن دست والدین در خیابان و دور ماندن از اجاق گاز را به او یادآوری کنید.

رشد عاطفی کودک 4 ساله

رشد عاطفی کودک 4 ساله

تمایل به کسب استقلال زیاد یکی از مهمترین نقاط عطف رشد کودک 4 ساله است. در این سن آنها تلاش می‌کنند اکثر کارهایشان را به تنهایی انجام دهند. در این سن کاملاً طبیعی است که یک دقیقه با شما همکاری کنند و دقیقه‌ای بعد لجبازی و سرکشی کنند. اما در کل، کنترل هیجانی بهتری دارند. در این سن احساسات دیگران را بهتر درک می‌کند و نیز طیف وسیعی از احساسات مانند حسادت، هیجان، عصبانیت و ترس را تجربه می‌کند. همچنین، هنگام بازی کردن ممکن است تمرکز بیشتری بر بردن بازی داشته باشد و باخت برایش گران تمام شود.

نکاتی برای والدین در مورد رشد عاطفی

سرکشی و لجبازی در این سن رایج است. در مواجهه با موقعیت‌های سخت تربیتی، از تهدید به ترک کردن کودک، دوست نداشتن او یا تنبیه بدنی خودداری کنید. حتی اگر شوخی می‌کنید، ممکن است فرزندتان متوجه نشود که صحبت‌هایتان جدی نیست.

رشد اجتماعی کودک 4 ساله

رشد اجتماعی کودک 4 ساله

یکی از نقاط عطف رشد کودک 4 ساله یادگیری مکانیسم‌های مقابله ای است. این باعث می‌شود دفعات عصبانیت او کمتر و کمتر شود. اما رویداد مهم در زندگی، مانند عوض کردن خانه، طلاق یا تولد نوزاد جدید کوچک‌تر قطعاً می‌تواند بر روحیه و رفتار کودک تأثیر بگذارد. در این سن، هر چند بزرگسالان مورد اعتماد، مانند والدین و پدربزرگ و مادربزرگ، هنوز منبع اصلی تعاملات کودک هستند، نقش دوستی با همسالان اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.

علاوه بر این، کودک با همسالان خود دوستی‌های واقعی شکل می‌دهد و حتی ممکن است “بهترین دوست” داشته باشد. وسایلش را با با سهولت بیشتری با همسالان خود به اشتراک می‌گذارد و برای نوبت گرفتن صبورتر در عین حال، هنوز در صورت نیاز به کمک به بزرگسالان معتمد مراجعه می‌کند.

نکاتی برای والدین در مورد رشد اجتماعی کودک 4 ساله

هر چند کودک در این سن باید طعم باخت را بچشد، اما برای برنده شدن گاهی اوقات به فرزندتان اجازه دهید قوانین را زیر پا بگذارد. آنها قوانین بازی را به نفع خود تغییر می‌دهند تا برنده باشند و این ایرادی ندارد، چراکه به قدرت تخیل نیز کمک می‌کند.

رشد شناختی کودک 4 ساله

رشد شناختی کودک 4 ساله

حل بهتر مشکلات، قدرت بهتر حل مسئله، و استفاده از راهکاری که برای همه خوب باشد (قدرت مصالحه و مذاکره) از نقاط عطف رشد کودک 4 ساله است. در این سن، اکثر کودکان می‌توانند حروف الفبا، اشکال و رنگ‌ها را به خاطر بسپارند. با این حال، رشد شناختی فقط در مورد یادگیری حقایق و مبانی تحصیلی نیست. یادگیری برای کودکان در این سن شامل پرسش‌گری و پردازش اطلاعات برای ادراک بهتر است.

در این سن، کودک برای خودش هدف گذاری می‌کند و دوست دارد به آنها دست یابند، مانند یادگیری نحوه دوچرخه سواری، یا یادگیری هل دادن تاب. همچنین، می‌خواهد به تنهایی تصمیم بگیرد، مانند انتخاب لباس خود یا انتخاب میان وعده. رشد شناختی به او کمک می‌کند مفاهیم اعداد را درک کند، به این معنی که می‌داند عدد چهار نشان‌دهنده چهار گل یا چهار توپ است.

اگر میخواهید در رابطه با مراحل رشد شناختی کودکان بیشتر بدانید، این مطلب از شادآموز را بخوانید.

رشد گفتار و زبان کودک 4 ساله

قطعاً در این سن باید منتظر پرحرفی باشید، زیرا مهارت‌های زبانی او با سرعت شگفت‌آوری رشد می‌کند. یک کودک 4 ساله باید حدود 2500-3000 کلمه را درک کند و این تعداد در تولد 5 سالگی او به بیش از 5000 کلمه افزایش می‌یابد.

بازی کردن کودک 4 ساله

بازی کردن کودک 4 ساله

اکثر کودکان 4 ساله دوست دارند از تخیلات خود استفاده کنند و حتی ممکن است دوستان خیالی داشته باشند. این توانایی باعث می‌شود که بین خیال و فانتزی در حرکت باشد و مدام در حال انجام بازی‌های خیالی باشد. در حال عروسک بازی، لباس پوشیدن و حتی غذا خوردن دوست خیالی‌اش همراه اوست.

نکاتی برای والدین در مورد رشد شناختی

برای پرورش رشد او فقط با او حرف بزنید. به سوال‌هایش پاسخ دهید، کتاب بخوانید و با پرسیدن سوالاتی در مورد آنچه می‌بیند و می‌شنود، او را وادار به فکر کردن کنید.

سایر نقاط عطف رشد کودک 4 ساله

در 4 سالگی، اکثر کودکان جنسیت خود را تشخیص می‌دهند. این رشد باعث می‌شود در مورد اینکه نوزادان از کجا آمده‌اند و تفاوت پسرها و دخترها سؤالاتی از شما بپرسند. بنابراین، آماده ی دادن پاسخ‌های مناسب به سوالات جنسی متناسب با سن و درک او باشید تا در موقع مواجهه با این سؤالات غافل‌گیر نشوید. لازم است که اطلاعات صحیح اما مناسب سن و درکش به او بدهید و از واژگان درست برای اشاره به اندام خصوصی کودک استفاده کنید. 

از سرزنش یا تنبیه کودک خود به خاطر دست زدن به اندام تناسلی خود اجتناب کنید. در عوض، درباره موارد قابل قبول از نظر اجتماعی و موارد نادرست صحبت کنید. به عنوان مثال، توضیح دهید که هیچ شخص دیگری، غیر از پزشک یا والدین، نمی‌تواند قسمت‌های خصوصی او را لمس کند. مقاله ی تربیت جنسی کودک را بخوانید.

چه زمانی باید نگران رشد کودک 4 ساله بود؟

همه کودکان با کمی تفاوت نسبت به هم رشد می‌کنند، اما باید مراقب علامت‌های هشدار دهنده در مورد رشد کودک باشید. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها توصیه می‌کند در صورت مشاهده علائم زیر با پزشک مشورت کنید:

  • ناتوانی در پریدن درجا
  • اشکال در کشیدن خطوط
  • ناتوانی در دنبال کردن فرمان‌های 3 کلمه‌ای
  • اشکال در استفاده صحیح از ضمیر “من” و “تو”
  • بی‌علاقگی به بازی‌های تعاملی
  • نادیده گرفتن سایر کودکان و پاسخ ندادن به افراد غریبه
  • مقاومت در برابر لباس پوشیدن، خوابیدن و استفاده از توالت
  • ناتوانی در بازگویی یک داستان
  • عدم درک مفهوم “مشابه” و “متفاوت”
  • صحبت کردن به شکل نامفهوم
  • از دست دادن توانایی‌های قبلی

مقالات مشابه:

رشد شناختی و حرکتی از تولد تا یکسالگی

نقاط عطف رشد کودک 5 ساله

نقاط عطف رشد کودک 4 ساله باعث می‌شود تغییرات زیادی را در فرزند خود مشاهده کنید. کمی پسروی رشد در این سن طبیعی است که می‌تواند به دلیل استرس‌های محیطی و خانوادگی باشد، مانند بچگانه حرف زدن یا راه رفتن در خواب. این پسروی‌ها باید پس از مدتی از بین بروند و کودک مسیر رشد خود را دنبال کند. فرزند شما چه توانایی هایی دارد؟ در برخورد و تعامل با او با چه مشکلاتی روبه رو شده‌اید؟ تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

منبع:

verywellfamily

نوشته های مرتبط

2 فکر در مورد “ نقاط عطف رشد کودک 4 ساله

  1. ملیکا گفت:

    کودک قبل از چه سنی به نقاط عطف رشدی خودش دست پیدا میکنه

    1. shadamooz گفت:

      سلام همراه گرامی
      نقاط عطف رشدی به وقایعی می گویند که در زمان رشد کودک اتفاق می افتند. مثلا برای کودکان تا یک سالگی غلت زدن و یا سینه خیز رفتن هر کدام نقطه عطف رشدی هستند. نقاط عطف رشد کودک 4 ساله همانطور که در مقاله بیان شد شامل: در زمینه رشد جسمانی معمولا توانایی دویدن، شوت کردن توپ، نخ کردن مهره ها و… در زمینه ی رشد عاطفی و اجتماعی معمولا مستقل تر می شوند، اعتماد به نفسشان بالاتر می رود و….

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.