رشد هیجانی و اجتماعی 6

وابستگی در کودکان 5 تا 6 سال چگونه است؟

وابستگی در کودکان 5تا6سال چگونه است؟

مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه

هیجانات در زندگی چگونه هستند؟

افراد در طول زندگی چندین و چند ساله خودشون، هیجانات متفاوتی رو تجربه میکنند. هر کدوم از این هیجانات در پاسخ به شرایطی و به عنوان واکنشی برای موقعیت ایجاد شده هستند. گاهی هیجانات در یک لحظه به وقوع میپیوندند و بعد تمام میشوند و گاهی این هیجانات، برای طولانی مدت به عنوان واکنش معمول یک فرد به نمایش در می آیند. 

به طور مثال، ما گاهی در مواجهه با موقعیتی خشمگین میشیم و بعد از مدتی خشم در ما فروکش میکند اما افرادی رو در زندگی میبینیم که در اکثر مواقع خشمگین هستند و پاسخ موقعیت های زندگیشان را با خشم میدهند. در مورد اول خشم به عنوان یک هیجان لحظه ای محسوب میشود و در مورد دوم خشم یک هیجان طولانی مدت است.

کودکان هم هیجانات مختلفی را تجربه میکنند. اما هیجاناتی مثل ترس، دلبستگی و اندوه در کودکان بیشتر از خشم و نگرانی دیده میشود. اما باید به یاد داشته باشیم که کودکان تمام هیجانات رو از سنین یک تا دو سالگی تجربه میکنند و بروز میدهند. یکی از هیجاناتی که کودکان با آن درگیر هستند، وابستگی هست.

کودکان با دلبستگی به مادر به دنیا میان و بعد از اون به هر فردی که بیشتر اوقات رو با اونها بگذرونه و بهشون توجه کنه و تکیه گاه امنی براشون باشه دلبسته میشوند. مقاله ی همه چیز درباره دلبستگی نوزاد بخوانید.

این فرد میتواند خواهر یا برادر باشد یا پدر و مادر یا پرستار کودک و مراقبانش باشد. دلبستگی هم مثل هر هیجان و حس دیگری، اگر زیاد از حد متعادل باشه پیامدهایی داره و همینطور اگر کمتر از مقداری باشه باز هم پیامدهایی به دنبال داره. مقاله ی نقش والدین در رشد هیجانی کودک را بخوانید.

معنا و اهمیت وابستگی کودک

معنا و اهمیت وابستگی کودک

دلبستگی یا وابستگی به معنای احساسی هست که کودک را به دیگران پیوند میزند. این پیوند، یک پیوند عاطفی عمیق هست که کودک با نزدیکان و افراد بخصوصی برقرار میکند. هر چه تداوم این ارتباط و تعامل بیشتر باشه، کودک حس شادمانی و امنیت بیشتری خواهد داشت. مخصوصا در مواقعی که کودک در یک محیط ناآشنا و در کنار افراد غریبه قرار میگیرد، حضور یک شخص که کودک به او دلبستگی دارد، کمک بیشتری به حس امنیت کودک میکند.

دلبستگی یک مکانیزم ضروری هست که باعث میشود افراد بتوانند بهتر رشد پیدا کنند و باعث میشود تا بتوان از حمایت های افراد دیگر مثل محبت و توجه آنها برخوردار شد.

دلبستگی در کودکان 5 تا 6 ساله

کودکان در این سنین مفهوم کامل تری از وابستگی را تجربه میکنند و در این سن هست که افراد به آنها دلبسته میشوند و یا طردشان میکنند. کودکان در سن 5 تا 6سالگی، به پدر و مادرشان به طور یکسان دلبسته هستند و میتوانند به فردی بزرگتر که در محیط خانواده حضور دارد هم دلبسته شوند یا به اصطلاح از بودن در کنار فرد دیگری هم لذت ببرند و در کنارش حس امنیت و شادی کنند.

دلبستگی مساوی در صورتی به وجود خواهد آمد که افراد خانواده به طور یکسان به کودک توجه کنند، با او بازی کنند و در کنار کودک باشند در غیر این صورت کودک به کسی وابسته خواهد ماند که وقت بیشتری را در کنارش سپری کرده باشد.

مهمترین عامل در ایجاد دلبستگی میان کودکان و والدین این هست که والدین با کودکشان گفت وگو کنند. به این معنا که از او نظر بپرسند و کودک را در تصمیم گیری ها شریک کنند. به طور مثال میتوانید از تصمیم گیری برای شام شب رو به عهده کودکتان بگذارید، با او درباره روزی که گذشته صحبت کنید و یا در موقعیت های متفاوت داستان ها و مکالمه های خیالی بسازید. مقاله ی تصمیم گیری کودک را بخوانید.

به این ترتیب هم با کودکتان وقت گذراندید هم کودک شما حس مهم بودن پیدا میکند هم اینکه حس اعتماد به نفس کودک در کنار شما هم افزایش پیدا خواهد کرد.

وابستگی کودک به دیگر افراد خانواده

وابستگی کودک به افراد به جز خانواده

کودکان در این سن میتوانند به افراد مختلفی دلبسته بشوند. البته این به آن معنا نیست که دائما مراقبان کودک رو تغییر بدید و پرستاران یا افراد اطراف کودک رو در مدت زمان کمی تغییر بدید. معنی این جمله این است که کودک شما میتواند با افراد متفاوتی ارتباط برقرار کند و به واسطه این ارتباط میتواند از افراد حس خوبی بگیرد و تمایل به گذراندن وقت در کنار آنها داشته باشد و هم چنین احساس امنیت را در کنار آنها تجربه کند.

در صورت تغییر زیاد مراقبان کودک، کودک شما حس ناامنی از اطرافیانش میگیرد و نمیتواند به راحتی به دیگران اعتماد کند و تجربه ی احساس امنیت در کنارش نخواهد داشت. بلکه تمام مدت با حس ترس و وحشت از دزدیده شدن یا آسیب دیدن از طریق فرد مورد نظر دست و پنجه نرم خواهد کرد. پس بهتره که تمام جوانب رو برای انتخاب پرستار مناسب یا مراقب کودک یا مهدکودک و پیش دبستان که کودک در آنجا وقت میگذرونه در نظر بگیرید تا مجبور به تغییر پی در پی این موارد نباشید.

حس طرد شدگی در کودکان 5و6 سال

در این سنین کودکان طرد شدگی را تجربه میکنند و حس بد آن را میتوانند به لیست تجربیاتشان اضافه کنند. کودکان ممکنه در گروه های دوستانه انتخاب نشوند و یا فرد دیگری به اونها ترجیح داده شود. بنابراین ممکنه در صورت عدم توجه والدین به حس بدی که کودک در این شرایط داره، کودک منزوی و گوشه گیر بشه. البته کودکان ممکنه از طرف والدین هم طرد شوند که در این صورت بهتره والد دیگر با توجه به نظرات مشاوران کودک و صحبت کردن با والد بی توجه مشکل را حل کنند. مقاله ی دوستی ها در کودکان 5 و 6 ساله را بخوانید.

در صورتی که کودک شما از طرف دوستانش طرد شده و در گروه ها انتخاب نشده، بهتره که توانایی های کودک رو به او یادآور شویم و کمک کنیم تا دستاوردهای بیشتری به دست بیاورد و یا با فعالیت های دیگر خودش را سرگرم کند.

مقالات مرتبط:

اضطراب جدایی در کودکان

سو استفاده جنسی از کودک و راه های پیشگیری از آن

راه های کمک به کودک در مواجهه با سوگ

آیا کودک وابسته میتواند به مهدکودک برود؟

بله. کودک در صورتی که در محیطی قرار بگیره که بتواند کودکان همسالش رو بدون حضور والدینشون ببینه میتونه از دلبستگی افراطی خودش کم کنه و با گذروندن وقت با همسالانش به پیشرفت خودش کمک کنه. و رفته رفته از میزان اضطراب جدایی کودک کم شده و روابط اجتماعی او گسترش پیدا میکند. مرکز پیش دبستانی شادآموز، با برقرار کردن محیطی که کودک احساس امنیت رو تجربه میکنه و در اختیار داشت مربیانی که در صورت ایجاد هرگونه نیاز به کمک میتوانند در کنار کودکتان باشند، میتواند به شما کمک کند تا فرزندانتان دلبستگی سالم و متعادلی را تجربه کنند و در آینده دچار مشکلاتی مثل وابستگی بی قید و شرط به دیگران یا منزوی بودن و گوشه گیری نشوند.

شادآموز را در اینستاگرام دنبال کنید:

instagram

منبع: رایس، ف. فیلیپ، (1390) رشد انسان، ترجمه دکتر مهشید فروغان، ویراست چهارم

نوشته های مرتبط

2 فکر در مورد “ وابستگی در کودکان 5 تا 6 سال چگونه است؟

  1. منافی گفت:

    کودک من الان به پرستارش وابستس ازین بابت باید نگران باشم؟

    1. shadamooz گفت:

      سلام همراه گرامی
      کودکان اول از همه به مادر و بعد از آن به شخصی که زمان بیشتری را در طول روز با او سپری می کند، وابستگی پیدا می کنند. نگران نباشید شما با ایجاد فضایی مناسب و گذراندن وقت بیشتر با فرزندتان می توانید ارتباطتتان را با او بهتر کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.